הזוהר הצפוני מעל אגם מיווטן בצפון איסלנד - Wild Travel

הזוהר הצפוני

זה היה בחורף שעבר, ישבנו בבקתה באמצע יער בצפון פינלנד. השעה הייתה קרובה לעשר וכבר היה חשוך. כולנו חיכינו לראות את הזוהר הצפוני. אחד החברים יצא לבדוק מה מצב השמים, לא עברה דקה מהרגע שהוא עזב את הבקתה ושמענו צעקה - יש שמיים! מיהרנו ללבוש ציוד חם, לקחנו את ציוד הצילום ויצאנו בריצה החוצה. מתאמצים לראות כוכבים, בהינו בעננים שכיסו אותנו כשלפתע זה קרה. ראינו את הירח... זה היה ברור לכולם שזהו, הלילה זה קורה! התחלנו לעשות את דרכינו רחוק ככל האפשר מאור הבקתה וכשהתקרבנו לקרחת היער כבר ראינו את השמיים מתבהרים. הגענו לנקודה המושלמת! התחלתי לחבר את המצלמה לחצובה ולשלט ואז שמעתי את מה שכל כך רציתי לשמוע, המשפט ששינה את חיי, כולם מבטים למעלה! יש לנו זוהר!!!

זוהר צפוני משתקף על אגם מיווטן בצפון איסלנד - Wild Travel

זוהר צפוני באגם מיוואטן באיסלנד, צילום: יואל שליין

איך נוצר הזוהר הצפוני

הכל מתחיל בשמש. השמש שלנו היא כוכב עצום שעשוי ברובו ממימן והליום. בשמש מתרחשים תהליכים תרמו גרעיניים המייצרים את חומה של השמש שחשוב כל כך לחיים בכדור הארץ. כחלק מהתהליך נוצרים מעין פיצוצים על פני השמש שבעקבותם נפלטים חלקיקים טעונים חשמלית לחלל, להם אנחנו קוראים "רוח סולרית". אותה "רוח סולרית" משוטטת בחלל ופוגעת בכל מיני גופים, ביניהם כדור הארץ. למזלנו הגדול לכדור הארץ יש שדה מגנטי שמגן עלינו מהרוח הסולרית ומונע ממנה לפגוע בנו. אם החלקיקים של הרוח הסולרית היו חודרים את האטמוספירה שלנו, הם היו מפריעים ואף משתקים מכשירים חשמליים, כיון שהם טעונים חשמלית.

העניין הוא שהשדה המגנטי של כדור הארץ לא עוטף אותנו בצורה מושלמת. בגלל הצורה שבה השדה המגנטי עוטף את כדור הארץ, באזורי הקטבים (אזור הקוטב הצפוני והקוטב הדרומי) נוצרים מעין משפכים, או חורים. באזורים הללו חודרת ה "רוח סולרית" לאטמוספירה העליונה. כאשר אותם חלקיקים טעונים חודרים את האטמוספירה שלנו, הם פוגשים את הגזים שמרכיבים את האטמוספירה. המפגש ביניהם יוצר ריאקציה כימית וכתוצאה מכך נפלטים פוטונים, או במילים אחרות אור. הזוהר שאנחנו רואים כאן על הקרקע הוא אותו אור שנפלט בגובה של כ 100 ק"מ.

זוהר צפוני באגם מיווטן בצפון איסלנד - Wild Travel

זוהר צפוני באגם מיוואטן באיסלנד, צילום: תומר רצאבי

זוהר צפוני בצבעים

אז מה גורם לשמים בקטבים לזהור בצבעים ולהפנט כל כך הרבה אנשים בעולם? האטמוספירה שלנו עשויה מגזים שונים, ליתר דיוק כ- 78% חנקן, 21% חמצן ואחוז נוסף של ארגון וגזים נוספים. אמרנו שכאשר החלקיקים הטעונים פוגשים את הגזים שבאטמוספירה, נוצרת ריאקציה שהתוצר שלה הוא אור. כל גז שמרכיב את האטמוספירה יוצר ריאקציה שונה שפולטת פוטונים בצבע אחר. ככול שהסופה הסולרית חזקה יותר, כך יגיבו יותר גזים ויהיו יותר צבעים בשמים. צבע הזוהר הנפוץ ביותר הוא זוהר ירוק. הסיבה לכך היא שפוטונים ירוקים נפלטים כתוצאה מריאקציה עם חמצן, הגז הפעיל ביותר באטמוספירה. כשיש פעילות סולרית אינטנסיבית ניתן לראות צבעים נוספים כמו סגול, כחול, אדום הנוצרים כתוצאה מריאקציה עם חנקן או חמצן בגבהים.

זוהר קורונלי חזק ועצמתי - Wild Travel

זוהר צפוני קורונלי בצבעים באיסלנד, צילום: תומר רצאבי

הצטרפו לטיולי הזוהר הצפוני שלנו!

איסלנד

נופים וזוהר צפוני

לפלנד Adventure

הרפתקת חורף קסומה

איפה אפשר לראות את הזוהר הצפוני?

לאותם "משפכים" בשדה המגנטי של כדור הארץ אשר הזכרנו קודם אנו קוראים "הטבעת המגנטית" ושם מתרחשת התופעה. כאשר מופיע זוהר (בחלק הצפוני של כדור הארץ) הוא נקרא "Aurora Borealis" וכאשר רואים את הזוהר בדרום הוא נקרא "Aurora Australis". כדי לראות את הזוהר הדרומי תאלצו להדרים עד אנטארקטיקה (בקוטב הדרומי), ניו זילנד או טזמניה. באזור "הטבעת המגנטית" של הצפון, יש הרבה יותר יבשה ולכן יותר קל להגיע. את הזוהר הצפוני תוכלו לראות בצפון רוסיה, לפלנד, איסלנד, גרינלנד, אלסקה וקנדה. ככול שהסופה הסולרית חזקה יותר כך יתפשט הזוהר מהקטבים לכיוון קו המשווה.

תומר על רקע הזוהר הצפוני באיסלנד - Wild Travel

זוהר צפוני באגם מיוואטן באיסלנד, צילום: תומר רצאבי

מתי הכי טוב לראות את הזוהר הצפוני?

בואו נחזור רגע לשמש. כדור הארץ סובב סביב השמש במסלול אליפטי, כלומר ישנן שתי נקודות בהן הוא הכי קרוב אל השמש ושתי נקודות בהן הוא הכי רחוק. כשכדור הארץ מתקרב אל השמש הוא חשוף ליותר "רוח סולרית" ולכן יש יותר זוהר בקטבים, זה קורה בעיקר מתחילת הסתיו בספטמבר/אוקטובר, נמשך במהלך החורף ועד לאביב בסביבות מרץ/אפריל. 

דבר נוסף שחשוב לדעת הוא שפעילות השמש משתנה משנה
לשנה. לשמש יש מחזוריות של הפעילות שלה שנעה בטווח של 7-14 שנים, או כ- 11 שנים בממוצע. במהלך המחזור הזה פעילות השמש נעה בין מינימום למקסימום. בזמן המינימום, עדיין אפשר לראות זוהר צפוני, אך הוא מופיע לעיתים רחוקות יותר והוא חלש יותר. בתקופת המקסימום, הזוהר נצפה לעיתים קרובות יותר והוא יכול להיות חזק מאוד ובצבעים מגוונים! ה- Solar Maximum הקרוב צפוי להיות בין שנת 2023 לשנת 2026. אלו יהיו שנים עם מעולות לראות את הזוהר הצפוני.

זוהר צפוני ביערות לפלנד - Wild Travel

זוהר צפוני בצפון לפלנד, צילום: יואל שליין

אז מה בעצם צריך כדי לראות את הזוהר הצפוני?

כדי להגדיל את הסיכוי לראות את הזוהר, צריכים להתקיים כמה דברים במקביל. את חלקם אפשר לתכנן ולבדוק מראש כמו המקום שבו נהיה והעונה, את חלקם אי אפשר לצפות הרבה זמן מראש, כמו מזג האוויר.

מיקום: כמו שדיברנו מקודם, צריך להיות באזורי הטבעת המגנטית בהם הרוח הסולרית יכולה לחדור לאטמוספירה של כדור הארץ כמו איסלנד, לפלנד, אלסקה, קנדה או צפון רוסיה.

עונה: אחד התנאים הבסיסיים לצפייה בזוהר צפוני הוא שיהיה חושך. זה נשמע לפעמים די בסיסי, אבל צריך לזכור שבאזורים צפוניים בכדור הארץ שעות היום והלילה מאוד שונים ממה שאנחנו מכירים בישראל. בשיא הקיץ ישנם מקומות בהם השמש כמעט שוקעת, או לא שוקעת ולכן אין חושך. החודשים בהם יש חושך (מכמה שעות בודדות ביום ועד מרבית היממה) באזורים הצפוניים הם מסביבות ספטמבר עד מאי. חשוב לזכור גם שמזג האוויר משתנה דרמטית בחודשים אלו באזורים צפוניים ולכן יש להערך בהתאם מבחינת ביגוד וציוד.

עננות: כדי לראות זוהר צפוני צריך שמיים נקיים או נקיים חלקית מעננים. הזוהר הצפוני מתרחש עשרות קילומטרים מעל הקרקע ומעל העננים, עננות כבדה תסתיר את הזוהר הצפוני במידה והוא קורה. מומלץ לבדוק תחזיות מז"א וכיסוי עננים במהלך הימים בהם אתם מטיילים. אם יש אפשרות להתנייד לאזור שבו יש פחות כיסוי עננים זה יגדיל את הסיכוי לצפייה.

פעילות סולרית: ישנן לא מעט אתרי אינטרנט ואפליקציות לסמארטפונים בהם תוכלו לראות תחזית של הפעילות הסולרית בשמש מספר ימים קדימה. מדד הפעילות הסולרית נקרא KP index והוא נע מ- 0 ועד 9. כשמדד ה KP הוא 0 יש סיכוי אפסי לראות זוהר צפוני. מ KP 1 ועד KP 3 הסיכוי עולה ונהיה סביר. ב KP4 עד 5 יש סיכוי מצוין לראות זוהר. החל מ KP5 ומעלה שהם יחסית נדירים, כמעט מובטח לראות זוהר צפוני חזק ואף בצבעים.

זוהר צפוני מעל להר הכנסיה בחצי האי סניפלסנס במערב איסלנד - Wild Travel

זוהר צפוני מעל הר הכנסייה באיסלנד, צילום: תומר רצאבי

איך מצלמים את הזוהר הצפוני?

אם יצא לכם לטייל באיזור הקטבים בתקופה הנכונה חשוב שתהיו מוכנים לתעד את התופעה המדהימה. אז איך מצלמים את הזוהר? נתחיל בציוד: תכינו מצלמה עם אפשרות לשליטה ידנית בתריס, עדשה רחבה (רק המלצה) וחצובה, מומלץ להכין גם שלט חוטי. הטכניקה היא מאוד פשוטה, צילום זוהר זה בעצם צילום בחשיפה ארוכה. כמה ארוכה? זה תלוי בעיקר במצלמה ובעדשה, אם יש לכם מצלמה עם יכולות ISO גבוהות ועדשות עם צמצמים מאוד פתוחים תוכלו לצלם במהירות של 8-15 שניות. רובינו לא צלמים מקצועיים עם ציוד חדיש ויוקרתי וגם זה בסדר גמור, בכדי לא להעלות ISO פשוט נחשוף יותר זמן (25-40) שניות. מה לגבי שאר הפרמטרים? צמצם פתוח ו ISO בהתאם ליכולות המצלמה (אנחנו לא רוצים תמונה מגורענת). עכשיו תוודאו שאתם בפוקוס וקדימה לצלם! לא לשכוח מדי פעם להוציא את העין מהמצלמה ופשוט להנות מהרגע המופלא.

מוזמנים לקרוא את המאמר המורחב שלנו על צילום זוהר צפוני

כבשה איסלנדית עם זוהר צפוני באיסלנד - Wild Travel

זוהר צפוני בצפון איסלנד, צילום: יואל שליין

כתבו: יואל שליין ותומר רצאבי
צילום: יואל שליין ותומר רצאבי