התפרצות הר הגעש קלוציבסקאיה, קמצ'טקה - Wild Travel

הרי געש

זו ללא ספק אחת התופעות העצמתיות, המפחידות והמרהיבות שקיימות בטבע שלנו. חלקנו מפחדים ממנה וחלקנו מוקסמים ממנה, אבל אין אדם שיכול להישאר אדיש אל מול העצמה של הר געש פעיל. הרי געש הם תוצר של התהליכים שיצרו ועדיין יוצרים את פני השטח של העולם שאנו מכירים. אפשר למצוא ולראות הרי געש בכל יבשת ובכל פינה בכדור הארץ, מעל ומתחת לפני הים.

המבנה הגיאולוגי של כדור הארץ

לפני שנדבר על איך נוצר הר געש אתם צריכים להבין איך בנוי כדור הארץ ולהכיר כמה מושגים בסיסיים בגיאולוגיה. כדור הארץ מורכב ממספר שכבות עם הרכב כימי שונה ומאפיינים שונים. 

גלעין כדור הארץ - הלב של הכדור שלנו. את הגלעין אנחנו מחלקים לשני חלקים: הגלעין הפנימי הוא החלק המוצק של הגלעין אשר נמצא בעומק של 6,360 עד 5,150 ק"מ, שם הטמפרטורה עוברת את ה 6,000 מעלות. הגלעין החיצוני הוא החלק הנוזלי של הגלעין אשר נמצא בעומק של 5,150 עד 2,890 ק"מ.

הר הגעש טולבצ'יק בזריחה, קמצ'טקה - Wild Travel

מעטפת כדור הארץ - סביב הגלעין נמצאת שכבה של סלע מותך (בעיקר סלעי סיליקט, מגנזיום וברזל) בעומק של 2,900 ק"מ עד 210 ק"מ. הטמפרטורה במעטפת נעה מ- 200 מעלות בחלק העליון הגובל בקרום כדור הארץ ועד ל- 4,000 מעלות בחלק העמוק הגובל בגלעין כדור הארץ.

קרום כדור הארץ - השכבה החיצונית של כדור הארץ. בכדור הארץ יש קרום יבשתי אשר יכול להגיע לעובי של 30 עד 50 ק"מ בעיקר באיזורי ההרים וקרום אוקייני שיכול להגיע לעובי של 5 עד 10 ק"מ. בגלל שקרום הכדור שלנו פחות דחוס מהמעטפת הוא בעצם צף עליה. בגלל ההבדלים בהרכב הכימי בין הקרום האוקייני לקרום היבשתי הצפיפות שלהם שונה ולכן הקרום היבשתי (הפחות צפוף) צף גבוה יותר. הטמפרטורה בקרום נעה מ- 200 מעלות בחלק הקרוב לפני השטח ועד ל- 400 מעלות בחלק העמוק הנושק למעטפת. קרום כדור הארץ מורכב מלוחות עצומים שנראים כמו פאזל ענק להם אנחנו קוראים הלוחות הטקטונים.

היכטה שלנו על רקע הר הגעש וילוצ'ינסקי בהפלגה למפרץ רוסקאייה, קמצ'טקה - Wild Travel

איך נוצרים הרי געש?

עכשיו כשאתם מכירים את המבנה של כדור הארץ אפשר לדבר על התהליכים שמתרחשים בתוכו וגורמים להיווצרות הרי געש. בתוך המעטפת יש תנועה תמידית של חומרים. הסלע המותך והמתכות שמרכיבים את המעטפת (המאגמה) מתחממים באיזור העמוק הגובל בגלעין החם. כשחומר מתחמם הוא מתרחב ומתחיל לעלות לפני השטח וכשאותו חומר מגיע לחלק העליון של המעטפת הגובל בקרום כדור הארץ הוא מתקרר ומתחיל לשקוע. לתנועה הזו אנחנו קוראים זרמי עירבול. זרמי הערבול הם אלה שמניעים את הלוחות הטקטונים ומפעילים לחץ קבוע על הקרום. במקרים מסויימים יכול להצטבר לחץ במקום מסויים ולהיווצר תא מגמתי הנקרא "Hot Spot" או נקודה חמה. כשהלחץ עולה הסלע המקיף את הנקודה החמה נסדק והמאגמה פורצת את פני השטח בצורה של לבה - לזה אנחנו קוראים התפרצות וולקנית. התפרצויות וולקניות אפשר למצוא מעל לנקודות חמות או בתפר שבין הלוחות הטקטונים. 

התפרצות הר הגעש קלוציבסקאיה, קמצ'טקה - Wild Travel

איפה אפשר לראות הרי געש?

הרי געש ניתן למצוא בכל יבשות העולם ואפילו באנטארקטיקה שבקוטב הדרומי. ישנם אזורים בהם יש ריכוז גדול יותר של הרי געש כיוון שהם נמצאים מעל לנקודות חמות כמו איסלנד, הוואי ואזור יילוסטון בארה"ב. עוד מקומות בהם יש סיכוי גבוה להימצאות הרי געש הוא אזורי הגבול הין הלוחות הטקטונים ודוגמה טובה לכך היא טבעת האש הפאסיפית - רצועה בצורת פרסה באורך של כ 40,000 ק"מ המקיפה את האקיינוס השקט מצפון, ממזרח וממערב, אשר ברובה נמצאת מעל לגבולות הלוח הפאסיפי ובחלקה מעל לגבולות לוח נאסקה ולוח אוסטרליה. באיזור טבעת האש נמצאים כ 70% מהרי הגעש בעולם ויותר מ 90% מרעידות האדמה מתרחשות בשטחה. חלק ממדינות טבעת האש בהן ניתן למצוא מספר רב של הרי געש הן צ'ילה, אקוודור, מדינות מרכז אמריקה, החוף המערבי של ארה"ב, חצי האי קמצ'טקה שברוסיה, יפן, אינדונזניה ועוד.

התפרצות הר הגעש קלוציבסקאיה, קמצ'טקה - Wild Travel

תופעות מעניינות באזור הרי הגעש

באזורים בהם יש פעילות וולקנית תוכלו למצוא שלל תופעות מדהימות שיכולות להפוך לאטרקציות של ממש. הנה כמה דברים ששווה להכיר:

הר געש חרוט - הרי געש מחולקים לסוגים שונים ומגיעים בשלל צורות. יש הרי געש חרוטים ברורים ויש הרי געש שטוחים או ארוכים ולפעמים אתם עלולים שלא להבחין בהם. ההרים המרשימים בעולם הם החרוטים או הרי געש בודדים אותם ניתן לטפס כמו הקילימנג'רו בטנזניה, הויאריקה בפטגונה הצ'יליאנית, והמוטנובסקי בקמצ'טקה.

מערות לבה - או בשמם השני צינורות לאבה, מדובר במבנה בזלת בצורת מערה שנוצר במהלך זרימת לאבה במהלך התפרצות וולקנית. כאשר הלבה מתחילה להתקרר נוצרים קירות המערה וכשהלאבה מפסיקה לזרום ומתנקזת אל פני השטח נוצר חלל המערה. 

נביעות גאוטרמיות - באיזורים בהם יש פעילות וולקנית מתחת למי התהום, מי התהום מתחממים ועולים לפני השטח בצורה של נביעה או גייזר. בממקומות מסויימים הנביעה עולה לפני השטח בטמפרטורה של עד 99 מעלות ועלולה להיות מסוכנת. במקומות רבים הנביעה הגאוטרמית מתערבבת עם מים קרים ויוצרת בריכות טבעיות, חמות ומפנקות.

שדות לאבה - כאשר המאגמה פורצת את קרום כדור הארץ וזורמת מעל לפני השטח היא נקראת לאבה. לאחר סיום ההתפרצות הלאבה מתקררת והופכת לסלע מוצק שנקרא בזלת. באיזורים בהם התפרצו הרי געש ניתן למצוא שדות לבה (או בזלת) עליהם ניתן לטייל. משטח הלאבה מתחלק לשני מרקמים עקריים. משטח חלק הנקרא בשפת הוולקנולוגים פהויהוי או משטח בעל מרקם חד וקוצני ומראה שבור הנקרא אה. 

צילום לאבה זורמת בחריץ בשדה הלאבה הטרי בטולבצ'יק, קמצ'טקה - Wild Travel
הגייזר במשולש הזהב, החוף הדרומי, איסלנד - Wild Travel

כתב וצילם: יואל שליין

בואו לטייל איתנו!