צילום בתנאי קור
חלק מהיעדים המרתקים והמרגשים בעולם נמצאים בסביבה בה הטמפרטורה לא עולה מעל לאפס ואפילו נשארת רחוק מתחתיו. אם תטיילו באזורי הקטבים, תצאו לכבוש פסגות הרים גבוהים, או תטיילו בחורף באירופה הקרובה בוודאי יצא לכם להיתקל בתנאי קור קיצוני. לקור ולשלג יש מספר השפעות על ציוד הצילום שלנו ואפילו על הצילום עצמו שחשוב להכיר ולהבין.
חיי סוללה
רוב המצלמות שלנו מופעלות על ידי סוללות ליתיום. סוללת הליתיום מבוססת על ליתיום בצורת נוזל. כאשר הטמפרטורות יורדות מתחת לאפס בין 20- ל 30- הנוזל בסוללה יכול לקפוא ולהתגבש. למרות שהסוללה יכולה להיות מלאה, בפועל אנחנו נראה שהסוללה בעצם מתרוקנת דיי מהר עד שהיא תפסיק לתפקד. הדרך הפשוטה ביותר להתמודד עם הבעיה הזו היא לשמור סוללה נוספת בכיס פנימי כך שחום הגוף ישמור על חום הסוללה. כשהסוללה שבמצלמה מתעייפת ומפסיקה לתפקד, החליפו אותה עם הסוללה שבכיסכם ותוכלו להמשיך לצלם.
עיבוי
כשיוצאים מחדר מחומם לאוויר קר יכול להיווצר עיבוי על העדשה וברגע שזה קורה לא תוכלו לצלם. ישנן כמה דרכים וגישות בכדי להתמודד עם הבעיה. המהדרין או האסכולה השמרנית אומרת שלפני יציאה מחדר חם צריך להכניס את המצלמה לתוך תיק הצילום או לתיק אחר אטום. כשתצאו החוצה המתינו מספר דקות ותנו לאוויר שבתיק להתקרר בהדרגה וכך ימנע העיבוי. דרך נוספת היא לחכות שהעיבוי יעבור לבד, כלומר לצאת החוצה ואם נוצר עיבוי פשוט להמתין מספר דקות והעיבוי יעבור מעצמו. דרך נוספת היא לא להכניס את המצלמה לחדר חם – לדוגמה אם יצאתם לטיול עם לינת שטח (בקתות יער, אוהלים…) ואתם יודעים שיש סיכוי סביר שתצאו בערב לצלם (נניח זוהר צפוני) השאירו את המצלמה ליד הכניסה מחוץ לבקתה (או האוהל) וכשתצאו לצלם המצלמה תהיה מוכנה לעבודה. שיטה זו היא הבטוחה מכולם נגד העיבוי, רק שימו לב שהמצלמה נשארת במקומה…
מסך המצלמה
המסך האחורי ברוב המצלמות הוא לרוב מסך LCD – Liquid Crystal Display או
בעברית תצוגת גביש נוזלי. בטמפרטורות נמוכות מאוד הנוזל המרכיב את המסך מתקרר והופך גבישי וקשה (כמו מים שקופאים) ומשבש או מאט את תפקודו. בפועל מה שתראו כאשר תעבירו תמונות בתצוגת המצלמה הוא מעין אפקט Fade in/out מעניין. זה לא באמת משפיע על הצילום ואין לכם ממה לדאוג, כשהמצלמה תתחמם היא תחזור לעצמה.
תפעול המצלמה
אחד האתגרים הגדולים לצלמים שיוצאים אל הקור הוא תפעול המצלמה – איך להגיע לכפתורים ולגלגלות מבלי לאבד אצבעות. הפתרון הוא לשם כפפות וישנן שני סוגים עיקריים שכדאי שתכירו:
1. כפפה כפולה – הדרך הנכונה והטובה בעייני היא שילוב של כפפת סקי עם כפפה
פנימית דקה. כפפת הסקי תשמור לכם על חום הידיים וכשתרצו לצלם תוכלו להוריד אותה והכפפה הדקה תאפשר לכם שימוש עדין בכפתורי המצלמה ועדיין תשמור לכם על הידיים מהאוויר הקר.
2. כפפה חתוכה – ישנן כפפות לצלמים עם אפשרות לשלוף את האצבעות בקצה וכך לתפעל את המצלמה כשרוב היד מוגנת.
בסופו של דבר הכל עניין של הרגלים ונוחות אישית ולכל אחת תתאים שיטה אחרת.
צילום בשלג
אחד הדברים החשובים לצלמים הוא הבנה של אור או יותר נכון החזרי אור. שלג לבן או קרחונים בעלי גוונים בהירים מחזירים הרבה אור. רוב המצלמות מודדות אור מכלל התמונה כברירת מחדל ובסיטואציות בהן יש הרבה החזרי אור מהסביבה המצלמות שלכם יפצו על כך על ידי החשכת התמונה. אם תנסו לשלב בתמונה אנשים או בעלי חיים בדרך כלל תקבלו אותם כהים ביחס לסביבה. בכדי לקבל את המצולם שלכם מואר היטב עם טקסטורה וגוונים נכונים על רקע השלג עליכם לפצות בחשיפה חיובית – כלומר להוסיף אור על ידי הצמצם, התריס או האיזו. הדרך המדויקת ביותר שלא מצריכה פיצוי חשיפה היא שימוש במדידת אור נקודתית מהאובייקט המצולם.
לסיכום
אל תחששו לצאת ולצלם בקור, אם בקוטב הצפוני או בדרומי, בלפלנד, סיביר, פטגוניה, ברכס האנדים או בהימליה. עולם השלג והקרח מדהים ומופלא ומביא אתו הזדמנויות צילום יחודיות. זכרו את הדגשים, הקפידו על הכללים ותיהנו מכל רגע.
כתב וצילם: יואל שליין