חוף פלמחים - צילום: תומר רצאבי

כל מה שרציתם לדעתם על צילום ועיבוד HDR

צילום HDR שמשמעותו הוא "High Dynamic Range" היא טכניקת צילום שמטרתה להגדיל את הטווח הדינמי של התמונה ע"י חיבור של מספר תמונות בחשיפות שונות לתמונה אחת עם חשיפה טובה בכל חלקיה. למי שעוד לא מכיר, טווח דינמי הוא מושג המגדיר את היכולת של חיישן המצלמה לקלוט פרטים בטווחי התאורה הבהירים עד הכהים. הטווח הדינמי של רוב חיישני המצלמות שונה ולרוב קטן יותר ממה שאנחנו רואים, לכן טכניקה זו יכולה לעזור לנו לצלם תמונות עם חשיפה טובה בכל חלקי התמונה כשיש הבדלים גדולים בין אזורים בהירים וכהים.

איזו בעיה צילום בטכניקת HDR עוזר לנו לפתור?

ניסיתם פעם לצלם מול השמש, אולי בשקיעה או בזריחה ולא הצלחתם לקבל חשיפה טובה לכל החלקים בתמונה? לדוגמה השמיים יצאו לכם שרופים והקרקע נראית בסדר, או בדיוק להיפך כשיש תאורה מצוינת בשמיים אבל הקרקע כהה מאוד? זו בדיוק בעיית הטווח הדינמי שדיברנו עליה. כשאנחנו מסתכלים על סיטואציה כזו עם העיניים אמנם הכל נראה לנו טוב, אבל בגלל שהיכולת של חיישן המצלמה שונה משל העיניים שלנו, לא תמיד תצא לנו תמונה עם חשיפה טובה בכל חלקיה. באופן כללי ובסיטואציות שונות, כשיש הבדלים גדולים בתאורה בין אזורים בהירים לכהים יכולה להיות לנו בעיה של טווח דינמי, אחד הפתרונות לבעיה זו היא צילום ב- HDR.

דוגמה לתמונה עם טווח דינמי גבוה. מדריך לצילום HDR - Wild Travel
דוגמה לתמונה עם טווח דינמי גבוה. מדריך לצילום HDR - Wild Travel

בתמונות למעלה תוכלו לראות צילום מול השקיעה בחוף פלמחים. זוהי דוגמה קלאסית למקרה בו הבדלי התאורה בין חלקים שונים בתמונה הם מאוד גדולים. באזור השמיים והשמש יש המון אור, לעומת זאת בקרקע יש הרבה פחות אור. בעיניים שלנו סיטואציה כזו נראית רגילה ולא בעייתית, אבל לחיישן המצלמה הבדלי התאורה גדולים מדי ולכן רוב הסיכויים שנקבל תמונה עם שמיים שרופים או בהירים מאוד יחד עם קרקע חשופה כמו שצריך, או לחילופין תמונה עם שמיים בחשיפה טובה אך עם קרקע כהה מאוד ואף אטומה.

מהו צילום HDR ואיך הוא עוזר לנו לפתור את הבעיה?

בצילום HDR למעשה מצלמים מספר תמונות, כל תמונה בחשיפה אחרת כשהמטרה היא לקבל מספר תמונות שיחדיו יש בהן חשיפה טובה לכל חלקי התמונה. אחרי שיש לנו מספר תמונות שיחדיו יכולות לתת לנו את הטווח הדינמי המלא של הסצנה אותנו צילמנו, נוכל לאחד בעזרת תכנת עריכה את התמונות לתמונה אחת עם חשיפה טובה בכל חלקיה. שימו לב לדוגמה בתמונות למטה - באף אחת מהתמונות אי אפשר היה לקבל חשיפה טובה לכל חלקי התמונה. בתמונה אחת יש חשיפה טובה לקרקע, אבל לא טובה למפל והשמיים. בתמונה אחרת יש חשיפה טובה למפל ובתמונה אחרת חשיפה טובה לשמיים. מכיון שזה בלתי אפשרי לקבל תמונה בודדת עם חשיפה טובה לכל חלקיה, יש לנו אפשרות לאחד אותן בעריכה ולקבל תמונה חשופה היטב בכל חלקיה.

דוגמה לתמונה עם טווח דינמי גבוה. מדריך לצילום HDR - Wild Travel
דוגמה לתמונה עם טווח דינמי גבוה. מדריך לצילום HDR - Wild Travel
דוגמה לתמונה עם טווח דינמי גבוה. מדריך לצילום HDR - Wild Travel
דוגמה לתמונה עם טווח דינמי גבוה. מדריך לצילום HDR - Wild Travel
איסלנד - Wild Travel

מתי נצטרך לצלם ב- HDR?

הדבר הראשון שחשוב לזכור הוא שלא בכל סיטואציה נצטרך בכלל HDR! הטכניקה הזו מיועדת למצבים בהם אנחנו מזהים במהלך הצילום שאנחנו לא מצליחים לקבל חשיפה טובה בכל חלקי התמונה. זה לא אומר שבכל פעם שנצלם ויהיו לנו קצת אזורים בהירים או כהים מדי ישר נצטרך לצלם HDR, כיון שכשיש הבדלי בהירות יחסית עדינים בצילום ניתן לאזן את זה בעריכה של תמונה בודדת בצורה די קלה. צילום HDR מיועד למצבים בהם הבדלי התאורה בין חלקי התמונה משמעותיים בצורה חזקה.

האם יש חסרונות לצילום HDR? בהחלט. מכיון שיש פה עיבוד של כמה תמונות יחדיו, לא תמיד התוצאה הסופית תראה טבעית וטובה. בעיבוד אוטומטי זה תלוי בעיקר בכמה קיצוניים היו הבדלי החשיפה בין התמונות וביכולות של תכנת העריכה. בעיבוד ידני זה תלוי בעיקר ביכולות העריכה שלכם.

דגשים וטכניקה לצילום HDR ידני

כיון שהמטרה שלנו היא לצלם את תמונה במספר חשיפות שונות שמכילות את כל אזורי התאורה שהתמונה חשופים כמו שצריך נצטרך לשם לב לכמה דגשים:

  • על מנת שהקומפוזיציה תהיה זהה בכל אחת מהתמונות וללא תזוזה (חשוב כדי שנוכל לאחד את התמונות בצורה טובה וקלה לאחר מכן בעריכה) מומלץ לצלם על חצובה. אם אין לכם חצובה, השתדלו לצלם עם כמה שפחות תזוזה בין התמונות.
  • שינוי החשיפה בין תמונה לתמונה יעשה לרוב ע"י שינוי מהירות התריס בלבד ולכן נצטרך לעבוד על מצב חשיפה ידני (Manual). את הצמצם וה ISO נעדיף שלא לשנות כדי לא לגרום להבדלי עומק שדה ורעש בין התמונות. אין מספר קבוע של תמונות/חשיפות שצריך לצלם בכדי לקבל חשיפה טובה בכל חלקי התמונה, לפעמים יספיקו 2 תמונות ולפעמים נצטרך 4 או 5. בסופו של דבר המטרה שלנו היא לצלם מספר תמונות שבכולן יחדיו תהיה תאורה טובה בכל חלקי התמונה.
  • ברוב המצלמות יש אפשרות לעשות שינוי חשיפה בתכנית "אוטומטית" הנקראת Bracketing. כתלות במצלמה, הברקטינג מאפשר לדוגמה להגדיר מראש שינוי חשיפה של חצי סטופ, סטופ או שני סטופים בין התמונות למשך 3 או 5 תמונות. כך לדוגמה אפשר לצלם ברצף מהיר 3 תמונות ללא שינוי ידני של מהירות התריס.
  • אם יש בתמונה שלכם אלמנטים שזזים (לדוגמה עננים או אנשים), או שהתאורה משתנה די מהר (למשל שקיעה או זריחה) עדיף לצלם עם כמה שפחות עיכוב כדי שלא יהיו הבדלים מהותיים בין התמונות שיקשו על תכנת העריכה לחבר את החשיפות.
  • לאחר שצילמנו את כל החשיפות, מומלץ לעשות בדיקה זריזה במסך המצלמה ולראות שאכן קיבלנו חשיפה טובה בכל האזורים. אם חסר לנו משהו, ננסה לעשות בזריזות עוד השלמות.
  • כשמצלמים במצלמות DSLR דרך העינית אי אפשר לראות את שינויי החשיפה בין תמונה לתמונה, אלא רק לאחר הצילום על מסך המצלמה. ישנן מצלמות DSLR המאפשרות לראות את שינוי החשיפה במצב צילום Live View (צילום דרך המסך) וזה יכול מאוד לעזור לוודא שצילמנו את כל טווח החשיפה מראש. במצלמות מירורלס תוכלו לראות את שינוי החשיפה גם בעינית וגם במסך המצלמה.
  • מומלץ לצלם את התמונות ב RAW כדי שגם התמונה הסופית תכיל כמה שיותר מידע שיהיה ניתן לאחר מכן לעבד, אך אפשר כמובן לצלם ב JPEG.

איך מאחדים את החשיפות השונות לתמונה הסופית?

ישנו מגוון די גדול של תוכנות עריכה היודעות לעבד את התמונות שצילמנו בצורה אוטומטית לתמונת HDR סופית כגון פוטומטיקס, פוטושופ, לייטרום ועוד. אפשר למצוא סרטוני הדרכה חינמיים כיצד לעשות זאת באינטרנט. כדי לבצע זאת בלייטרום כל מה שתצטרכו לעשות הוא לסמן את התמונות הרלוונטיות (שימו לב לא לעבד אותן לפני, את העיבוד נעשה על התמונה הסופית), ללחוץ על הקליק הימני בעכבר ושם לבחור Photo Merge ולאחר מכן HDR. לאחר מכן יפתח לכם מסך בו תוכלו לבחור את הגדרות העיבוד לפי רצונכם.

עיבוד תמונות בחשיפות ל HDR בתכנת לייטרום - Wild Travel

* ישנה אפשרות לעבד תמונת HDR בצורה ידנית בעזרת תוכנות עריכה מתקדמות המאפשרות לעבוד עם שכבות ומסכות כמו תכנת פוטושופ. עיבוד ידני של HDR דורש ידע טוב בעריכה והוא יכול לאפשר להגיע לתוצאה טובה מאשר עיבוד אוטומטי.

לסיכום:

צילום HDR היא טכניקה שימושית מאוד שמטרתה לעזור לנו לצלם תמונה בחשיפה טובה כשיש תנאי תאורה קונטרסטיים והבדלים גדולים בין אור וצל. כדי לצלם HDR בצורה טובה צריך להבין מתי באמת יש צורך בצילום מסוג זה, לדעת לעבוד בצורה טכנית נכונה ולהכיר את אפשרויות העיבוד שנוחות וטובות לכם. צאו לצלם!

כתיבה וצילום: תומר רצאבי

רוצה ללמוד עוד על צילום נוף?

הצטרף/י לקורס צילום נוף הקרוב שלנו!