צילום הזוהר הצפוני

הזוהר הצפוני היא אחת מתופעות הטבע הכי מעניינות ומרגשות בעולם לצפייה וצילום. זוהי ללא ספק פנטזיה שרוב חובבי הטבע והרבה אנשים בעולם חולמים עליה. כדי לראות את הזוהר הצפוני ולצלם אותו צריך קודם כל להבין איך תופעת הטבע הזו מתרחשת, איפה אפשר לצפות בה, מתי אפשר לצפות בה ומה הציוד והטכניקה שיאפשרו לכם לצלם תמונות מדהימות!

מה זה הזוהר הצפוני?

הזוהר הצפוני זו תופעה פיזיקלית הנוצרת מפליטת אור כתוצאה מפגיעה של חלקיקים טעונים חשמלית עם גזים באטמוספירה של כדור הארץ בגובה של כמה עשרות קילומטרים. החלקיקים הטעונים הללו מגיעים מהתפרצויות שמקורן בשמש (נקרא גם "רוח סולרית" או "סופה סולרית"), כשהם מגיעים לכדור הארץ רוב החלקיקים מוסטים ע"י השדה המגנטי ובכלל לא חודרים לאטמוספירה. בגלל האופי וצורתו של השדה המגנטי ישנם שני אזורים בהם החלקיקים הטעונים כן מצליחים לחדור מדי פעם לאטמוספירה - חוג הקוטב הצפוני וחוג הקוטב הדרומי (שם הוא נקרא זוהר דרומי). המפגש בין החלקיקים הטעונים לגזים באטמוספירה יוצרת ריאקציה שגורמת לפליטת אור אותו אנחנו רואים בתור הזוהר הצפוני. העוצמה והצבעים של הזוהר הצפוני תלויה בעיקר בעוצמת הרוח הסולרית - ככל שהרוח הסולרית חזקה יותר, נראה זוהר צפוני חזק יותר ועם יותר צבעים. הצבע הכי נפוץ לצפייה הוא ירוק, אך מדי פעם אפשר לראות גם צבעים אדמדמים וסגולים. 

איסלנד, צילום: תומר רצאבי, Wild Travel

זוהר צפוני באיסלנד | צילום: תומר רצאבי

איפה רואים את הזוהר הצפוני?

כמו שציינו מקודם - את הזוהר הצפוני אפשר לראות בעיקר באזור חוג הקוטב הצפוני. המדינות שנמצאות באזור זה הן איסלנד, החלקים הצפוניים של סקנדינביה/לפלנד (נורבגיה, שבדיה ופינלנד), צפון רוסיה, גרינלנד, אלסקה וצפון קנדה.

זוהר צפוני בלפלנד - Wild Travel

זוהר צפוני בלפלנד | צילום: יואל שליין

מתי רואים את הזוהר הצפוני?

כדי לראות את הזוהר הצפוני צריכים להתקיים כמה תנאים חשובים: התנאי הראשון הוא פעילות סולרית בשמש ורוח סולרית המגיעה לכדור הארץ, התנאי השני הוא חושך (כיון שאור היום חזק יותר מאור הזוהר הצפוני, התנאי השלישי הוא שמיים יחסית נקיים מעננים כיון שהתופעה קורה בגובה של כמה עשרות קילומטרים. פעילות סולרית בשמש מתרחשת במהלך כל השנה (גם לה יש מחזוריות בעוצמות שונות), אך בהתחשבות בכך שצריך גם חושך העונות הכי טובות לצפייה בזוהר הצפוני הן סוף הקיץ עד סוף האביב (בסביבות ספטמבר עד אפריל).

האם אפשר לראות את הזוהר הצפוני בעיניים?

התשובה היא - בהחלט כן! ישנן כל מיני ספקולציות וטענות שגויות שאת הזוהר הצפוני אפשר לראות רק בצילומים, אך זה חד משמעית מידע שגוי שלרוב נאמר ע"י אנשים שלא הצליחו לראות את הזוהר הצפוני או צפו בזוהר צפוני מאוד חלש. כשיש זוהר צפוני מספיק חזק רואים אותו מצוין בעיניים וגם אפשר לראות צבעים שונים ואת התזוזה שלו בשמיים. כן חשוב לציין שבעזרת מצלמות טובות ישנה אפשרות טובה יותר לצלם את הזוהר הצפוני ולראות אותו בתמונות בגלל יכולת חשיפה טובה מהעיניים שלנו.

הזוהר הצפוני איסלנד - Wild Travel | צילום: תומר רצאבי

זוהר צפוני באיסלנד | צילום: תומר רצאבי

איך מצלמים את הזוהר הצפוני?

כדי לצלם תמונה מנצחת של הזוהר הצפוני מומלץ לדעת מה הציוד המועדף לצילום מסוג זה, מה טכניקת החשיפה הנכונה וקצת דגשים לקומפוזיציה מעניינת!

זוהר צפוני איסלנד, צילום: תומר רצאבי, Wild Travel

זוהר צפוני באיסלנד | צילום: תומר רצאבי

ציוד מומלץ לצילום הזוהר הצפוני

הציוד המומלץ לצילום זוהר צפוני הוא מצלמה עם אפשרות לשליטה ידנית בחשיפה, עדשות רחבות-ביניים עם צמצם כמה שיותר פתוח וחצובה. הציוד הזה מאפשר לנו לצלם ולהכניס יותר אור לתמונה, ולכן מגדיל את הסיכוי לצלם תמונה טובה של הזוהר הצפוני. מצלמה עם שליטה ידנית תאפשר לנו להכניס יותר אור עם שימוש ב- ISO גבוה ותריס איטי (חשיפה ארוכה דורשת חצובה או כל משטח יציב על מנת למנוע תזוזות וטשטוש), עדשה רחבה תאפשר לנו לקבל תמונה עם זוית ראייה גדולה לשמיים והצמצם הפתוח יאפשר להכניס יותר אור.

טכניקה לצילום זוהר צפוני

מכיון שהאור של הזוהר הצפוני יחסית חלש ורואים אותו רק כשמספיק חשוך, צילום זוהר צפוני די דומה בטכניקה שלו לטכניקה של צילומי לילה. באופן כללי נשתמש בגורמי החשיפה (ISO, צמצם, תריס) כדי להכניס הרבה אור לתמונה. אם עוצמת הזוהר תהיה יחסית חלשה נצטרך להתאים את נתוני החשיפה כדי להכניס כמה שיותר אור, אם עוצמת הזוהר תהיה חזקה נוכל להשתמש בנתוני חשיפה פחות קיצוניים.

ה- ISO: בדרך כלל נשתמש ב- ISO יחסית גבוה, בסביבות 800 עד 3200, בעיקר כתלות בעוצמת הזוהר, ביכולות ה ISO של המצלמה שלכם ורמת איכות התמונה מבחינת רעש וגרעיניות.

צמצם: מומלץ להשתמש בצמצם יחסית פתוח בהתאם לעדשה שלכם כדי להכניס כמה שיותר אור. הבעיה העיקרית שנוצרת משימוש בצמצם פתוח היא עומק שדה רדוד שאולי יגרום לאלמנטים בקרקע להיות לא חדים. כדי להמנע מכך עד כמה שאפשר מומלץ להשתמש בפוקוס על המרחק ההיפרפוקלי (פירוט במאמר על צילומי לילה).

מהירות תריס: לרוב נשתמש בתריס יחסית איטי, כלומר בחשיפות ארוכות. מהירויות תריס נפוצות בצילום זוהר צפוני יכולות לנוע מ- 5 שניות ועד 30 שניות.

איסלנד - Wild Travel, צילום: תומר רצאבי

זוהר צפוני באיסלנד | צילום: תומר רצאבי

בתמונה הזו לדוגמה עוצמת הזוהר הייתה חלשה-בינונית ולכן היא צולמה ב ISO 3200, צמצם 2.8 ו- 25 שניות חשיפה כדי להכניס מספיק אור.

איסלנד, צילום: תומר רצאבי, Wild Travel

זוהר צפוני באיסלנד | צילום: תומר רצאבי

בתמונה הזו לעומת זאת הזוהר הצפוני היה מאוד חזק ולכן היא צולמה ב- ISO 1250, צמצם 2.8 ו- 6 שניות חשיפה.

קומפוזיציה לצילום זוהר צפוני

גם בנושא הקומפוזיציה צילום זוהר צפוני דומה לצילומי לילה (פירוט במאמר על צילום לילה). באופן כללי אנחנו יכולים לצלם רק את השמיים, אבל מאוד מומלץ להוסיף אלמנטים בקרקע שיוסיפו עניין לתמונה ויהפכו את התמונה למיוחדת ובלתי נשכחת! למטה תוכלו לראות כמה דוגמאות שצולמו בטיולים שלנו באיסלנד ולפלנד.

לפלנד אקסטרים - Wild Travel

זוהר צפוני בלפלנד | צילום: יואל שליין

זוהר צפוני איסלנד, צילום: תומר רצאבי, Wild Travel

זוהר צפוני באיסלנד | צילום: תומר רצאבי

זוהר צפוני באיסלנד - Wild Travel, צילום: יואל שליין

זוהר צפוני באיסלנד | צילום: יואל שליין

טיול לאיסלנד - Wild Travel

זוהר צפוני באיסלנד | צילום: תומר רצאבי

לסיכום:

אם גם לכם יש חלום לצפות בזוהר הצפוני ולצלם אותו, עכשיו אתם יודעים הרבה יותר טוב איפה, מתי ואיך אפשר לעשות את זה! מעבר להיכרות עם האזורים והעונות המומלצות לצילום זוהר צפוני, מומלץ לתרגל אפילו בארץ את טכניקות הצילום שדיברנו עליהן במאמר הזה בדומה לצילומי לילה. תהנו!

כתיבה: תומר רצאבי
צילום: יואל שליין ותומר רצאבי

רוצה לראות ולצלם את הזוהר הצפוני?

הצטרף/י לטיולים הקרובים שלנו ללפלנד ואיסלנד!