פאנינג - צילום בתנועה
פאנינג היא טכניקה מדליקה בצילום תנועה שכל מטרתה היא לקבל אובייקט מרכזי אשר נמצא בתנועה כשהוא חד וברור, כאשר הרקע נמרח בכיוון התנועה. אפשר למצוא תמונות פאנינג כמעט בכל סגנון צילום בו יש תנועה, החל מצילום ספורט ועד לצילום בעלי חיים.
רקע טכני:
כפי שאתם בטח יודעים, כשמצלמים אובייקט בתנועה במטרה להקפיא אותו חשוב להקפיד על מהירות תריס גבוהה יחסית למהירות התנועה - לדוגמה, בכדי להקפיא צ'יטה במרדף מהירות התריס צריכה להיות לפחות 1/2500 שניות. במקרה זה כל חלקי התמונה יהיו "קפואים" בזמן, חדים וברורים. בצילום פאנינג המטרה שלנו היא למרוח את הרקע ולשם כך אנחנו חייבים לעבוד במהירות תריס מאוד נמוכה. כמה נמוכה? בערך פי 8-10 ממהירות התריס שהייתם בוחרים על מנת להקפיא את הסיטואציה. כדי שהאובייקט שנמצא בתנועה יהיה חד וברור, אתם חייבים לפצות על מהירות התריס הנמוכה עם תנועת המצלמה שתתאים למהירות תנועת האובייקט.
בחירת ה"במה" ותכנון הפריים:
לפני שאתם ניגשים לצלם אתם צריכים לבחור את הבמה שלכם. זכרו שפאנינג עובד הכי טוב כשהתנועה מתרחשת בקו לינארי והכי קל לקבל תוצאה טובה כשנתיב התנועה צפוי מראש. דוגמה טובה היא צילום רכב על כביש - ברגע שאתם מצלמים על כביש, נתיב התנועה של הרכב ברור לכם וכך ניתן לתכנן את הפריים. עוד נתון שחשוב לדעת הוא שהמריחה תבוא לידי ביטוי בצורה העוצמתית ביותר כשהאובייקט נמצא במרחק הקצר ביותר מכם (כשכיוון התנועה שלו ניצב אליכם - 90 מעלות) כיוון שהמהירות היחסית של האובייקט לעומתכם תתגבר ככל שהאובייקט קרוב יותר. יתרון נוסף לצילום האובייקט כשזוית התנועה שלו היא ב 90 מעלות למיקומכם הוא הפוקוס. כשתצלמו אובייקט אשר ניצב אליכם ב 90 מעלות, רוב חלקי האובייקט יהיו על אותו מישור הפוקוס ויהיו חדים וברורים. כשבוחרים רקע חשוב שתהיה בו טקסטורה ועניין (לא שמיים כחולים) כדי שיהיה לכם מה למרוח. הקפידו גם על תאורה מאוזנת בכדי לא לקבל פערים של טווח דינמי בין הרקע לאובייקט.
הכנת המצלמה:
פאנינג היא טכניקה מעולם צילום התנועה ולכן המצלמה צריכה להיות מכוונת בהתאם. וודאו שהמצלמה שלכם מכוונת לפוקוס עוקב (AF-C בניקון או AI SERVO בקנון), בחרו במצלמה צילום ברצף של כמה שיותר פריימים בשניה (FPS). מהירות התריס היא הנתון החשוב ביותר בסיטואציה ולכן אתם צריכים לקבוע אותה מראש. אז אמרנו שמהירות התריס צריכה להיות סביב פי 8-10 נמוכה ממהירות התריס שהייתם בוחרים בכדי להקפיא את הסיטואציה. לדוגמה, רכבים על כביש שנעים במהירות ממוצעת של 70-80 קמ"ש תצלמו במהירות תריס של 1/80 (פחות או יותר). ככל שמהירות התריס נמוכה יותר כך מריחת הרקע תהיה עוצמתית יותר ומצד שני כך יהיה לכם קשה יותר לקבל אובייקט חד. לאחר שקיבעתם מהירות תריס, כוונו את המצלמה לנקודה בה תרצו לצלם ואזנו את מד האור בעזרת הצמצם ואם צריך גם האיזו.
טכניקת הצילום:
הטריק בפאנינג הוא יכולת המעקב שלכם אחרי האובייקט שזז תוך כדי צילום התמונה. לאחר שהתמקמתם מול ה"במה" שלכם אתרו את האובייקט והתחילו לעקוב אחריו עם הפוקוס. במצלמות DSLR מומלץ לעבוד עם העינית ולא עם המסך אחורי כיוון שמערכת הפוקוס ברוב המצלמות מגיבה מהר יותר כשהמסך האחורי כבוי, במצלמות מירורלס אין הבדל בין העינית למסך האחורי. לחצו חצי לחיצה על כפתור המחשף כשנקודת הפוקוס על האובייקט המתקרב והמשיכו את המעקב. חלקיק שניה לפני שהאובייקט מגיע ל 90 מעלות מכם לחצו על המחשף וצלמו 3-4 תמונות. אם קצב האש של המצלמה שלכם נמוך נסו לדייק ולצלם תמנה אחת כשהאובייקט בדיוק ב 90 מעלות. זכרו שככל שהאובייקט קרוב אליכם המהירות היחסית שלו תעלה, לכן גם תנועת הגוף, כף היד והמצלמה שלכם תתצטרך לעלות בהתאם כדי לעקוב אחריו. אם תקפידו על צילום תוך כדי תנועה המתאימה למהירות האובייקט תקבלו תמונת פאנינג מרשימה.
בהצלחה!
כתב: יואל שליין