צילום פורטרטים
אחד מסגנונות הצילום הנפוצים, הנגישים והאהובים בעולם הוא צילום אנשים או בשפה אמנותית - "צילום פורטרט". מי שהחליט להתמחות בצילום פורטרטים צריך לדעת שהוא בר מזל כיוון שלשמחת אוהבי האדם, ניתן למצוא את נושאי הצילום שלכם כמעט בעל מקום בעולם. צלמי פורטרטים יכולים לקחת את העבודה שלהם להמון סגנונות צילום ולהמון כיוונים שונים. פורטרטים של אנשים ניתן למצוא בעולם האופנה, עיתונאות, צילום תרבויות, צילום מסחרי ועוד!
מהו פורטרט?
על פי ההגדרה הלשונית - פורטרט הוא ציור, צילום או כל יצוג אומנותי אחר של אדם. בפועל צילום פורטרטים הוא תחום מאוד רחב. ישנם פורטרטים קלאסיים שמתמקדים בחלק מסוים של אדם בודד (בדרך כלל הפנים אך לא תמיד), ישנם פורטרטים שבהם האדם כולו נמצא בתמונה יחד עם הסביבה בו הוא נמצא, יש פורטרטים קבוצתיים בהם מספר אנשים מצולמים יחד.
ציוד נפוץ ומומלץ לצילום פורטרטים
מצלמה: כמעט כל מצלמה, כולל המצלמות הפשוטות ביותר מתאימות לצילום אנשים. יש יתרונות למצלמות בעלות חיישן עם טווח דינמי גבוה למצבים בהם מצלמים סצינות עם תנאי תאורה קונטרסטיים כמו שקיעה או זריחה או מצלמות עם יכולות ISO גבוהות לצילומי לילה. מלבד זאת כמו שאמרנו, אין דרישות מיוחדות מהמצלמה שלנו.
עדשות: אפשר לצלם אנשים עם כל סוגי העדשות, החל מעדשות סופר רחבות בעלות אורך מוקד קצר כמו 10 או 14 מ"מ (לדוגמה כשמצלמים קבוצות של אנשים או כשמצלמים בתוך מבנים צפופים) ועד עדשות סופר-טלה כמו 300 או 500 מ"מ לתיעוד מרחוק. העדשות הנפוצות לצילום אנשים הם לרוב עדשות בטווחי הביניים (50-200 מ"מ).
- בעדשות רחבות אפשר לתפוס זוית ראיה גדולה, כמה אנשים ולא רק אחד, לקבל תחושה של פרספקטיבה עמוקה ובכללי לצלם אובייקט עם הרבה סביבה או רקע. עדשות רחבות גם מחייבות אותנו להתקרב וליצור קשר אינטימי עם המצולם ומוסיפות מימד מיוחד לצילום.
תמונה באורך מוקד של 16 מ"מ
- עדשות הביניים עושות חסד איתנו בני האדם, בניגוד לעדשות סופר רחבות הן לא מייצרות עיוות אשר יכול להוציא את המצולם מפרופורציות. עדשות הביניים שומרות על פרופורציות יותר מציאותיות ומחמיאות למצולם. עדשות הביניים מאפשרות לנו לשמור על קרבה ואם זאת על מרחק פחות אינטימי במקרה והוא לא מתאים או נוח.
תמונה באורך מוקד של 60 מ"מ
- עדשות TELE מאפשרות לנו לצלם את האובייקט שלנו אפילו ממרחק במקרה ואנחנו לא רוצים שהוא ישים לב שאנחנו מצלמים. בעדשות טלה מקבלים גם תחושה של פרספקטיבה שטוחה יותר, בה הרקע קרוב יותר לנושא.
תמונה באורך מוקד של 125 מ"מ
טכניקה בצילום פורטרט
הטכניקה הבסיסית בצילום פורטרטים היא יחסית פשוטה.
בעדשות רחבות: נבחר מהירות תריס מינימלית בהתאם לאורך המוקד (זכרו לא לרדת מ 1/50), לאחר מכן נקבע את הצמצם בהתאם לעומק השדה שאנחנו רוצים, ה ISO ישלים את התאורה.
בעדשות ביניים/טלה: נבחר מהירות תריס מינימלית בהתאם לאורך המוקד (זכרו לא לרדת מ 1/50), הצמצם בד"כ יהיה פתוח כדי להעצים עומק שדה רדוד ולהכניס אור.
ה- ISO ישלים את התאורה.
קומפוזיציה בצילום פורטרט
מאוד פשוט להבין איך לצלם תמונה חדה ומוארת בצורה נכונה, אך קומפוזיציה מעניינת ויצירתית היא שתיקח את התמונה צעד קדימה ותהפוך אותה לבלתי נשכחת. אמרנו כמה פעמים שבצילום אין נכון ולא נכון, אם התמונה עובדת אז היא עובדת. למרות זאת ובמיוחד בשלבי הלימוד ישנם כמה קווים מנחים שיעזרו לכם להוציא את המיטב מהמצולמים שלכם.
תאורה בצילום פורטרט
תאורה היא אחד הכלים החשובים ביותר של הצלם. שימו לב למצב האור בסביבת הצילום שלכם. האם אתם מצלמים בסטודיו בו אתם שולטים בכל חלקיק אור או שאתם בשטח ועליכם להתמודד עם תאורה טבעית. שימו לב לצללים על המצולם שלכם, לכיוון האור (האם האור לפני המצולם, מהצד, מקדימה). ביום מעונן תקבלו תאורה רכה בלי צללים קשים אך במקרה של שמש קשה וישירה שימו לב לצללים שיכולים להפריע לאיכות הצילום.
דוגמה – תאורה טבעית צדדית מתוך דלת או חלון לדוגמה
Catch light
ה"קטש לייט" הוא בעצם אור שמשתקף בעיניים של אנשים ואפילו בעלי חיים כשיש מקור תאורה מאחורינו ומול האובייקט. איך מייצרים קצ'לייט? הדרך הכי קלה היא לעמוד בצורה כזו שהמצולם שלכם מסתכל לכיוון מקור אור חזק ואתם עומדים מולו. קצ'לייט מוסיף הרבה עניין בצילום אנשים ובמיוחד מקרוב כיון שזה מכניס "חיים" לעיניים של האדם המצולם.
שלישים ומרחק הדובר
כשאנחנו מצלמים פורטרט אנחנו חייבים לחשוב על המרווח שבין המצולם לקצה התמונה, לכך אנחנו קוראים "מרחק הדובר" שבד"כ משתלב עם חוק השלישים. אם מצולם פונה לכיוון מסוים נשתדל להשאיר מרווח בין המצולם לקצה התמונה בכיוון אליו הוא פנה. אם המצולם מביט למעלה נשאיר רווח מעל לראשו וכן הלאה כך אנחנו יוצרים תחושה של המשכיות ותנועה.
אלכסונים
כמו שלמדנו בקומפוזיציה בסיסית - אלכסונים יוצרים הולכות עין ועניין בתמונה, שימו לב אם יש אלכסונים בתמונה שתוכלו להשתמש בהם להעצים את הקומפוזיציה.
רקע
הרקע הוא חלק בלתי נפרד מהתמונה. רקע יכול לספר את סיפור המצולם. אם תחליטו הרקע יכול להיות מטושטש בעקבות עומק שדה רדוד וכך הוא יעצים את המצולם, הוא גם יכול להיות חד בעקבות עומק שדה עמוק וליצור קשר וסיפור עם סביבת המצולם. שימו לב לתאורה, אם המצולם שלכם בצל והרקע שמשי הוא "יישרף" והתמונה לא תעבוד. אזנו בין הרקע למצולם!
זוית הצילום
בד"כ כשמצלמים אנשים נשתדל לצלם בגובה העיניים כדי ליצור תחושה נעימה שמעבירה את נקודת הראייה של המצולם. שימו לב שיכול להיות שימוש גם לצילום מזוית אחרת – צילום אובייקט מזווית גבוהה "יקטין" אותו ויתן תחושה שהוא אולי יותר חלש או פגיע. צילום מזווית נמוכה יתן "עוצמה" לאובייקט ותחושה שהוא חזק/אלוהי/עליון.
ידיים, רגליים וחיתוכים
מסגור טוב ומעניין בתמונה בעצם תוחם את החלקים המעניינים של התמונה ומאפשר לעין להתמקד באזורים החשובים כמו הנושא.
רגש
הדבר הכי חשוב בצילום אנשים ובמיוחד פורטרטים הוא היכולת ליצור רגש בתמונה. הכירו את המצולם שלכם, פתחו שיחה, הקשיבו לסיפור שלו. ברגע שנוצר חיבור בין הצלם למצולם הכל משתנה, המתח יורד המצולם מרגיש נינוח יותר וטבעי יותר, שרירי הפנים נרפים והמבט בעיניים מתמקד בכם. כשצופה רואה את התמונה הוא מרגיש את שיתוף הפעולה של המצולם. ברגע שאתם יכולים לספר את הסיפור של המצולם התמונה שלכם מקבלת עומק חדש לגמרי.
לסיכום
צילום פורטרטים הוא תחום מאוד מעניין ומגוון בסגנונות - החל מתמונות משפחה, ילדים, פורטרטים סביבתיים, שבטים, תרבויות ועד סטודיו ואופנה. בתחום זה ישנם המון צלמים גדולים ומפורסמים שאפשר לשאוב מהם השראה כמו Annie Leibovitz, Martin Schoeller, Platon, Gregory Heisler ועוד.
אז קדימה! צאו לצלם!
צילום וכתיבה: צוות Wild Travel
רוצים ללמוד לצלם פורטרטים מושלמים?
הצטרפו לקורס צילום פורטרטים שלנו!