צילום נוף בעדשות רחבות Wild Travel

צילום נוף - שימוש בעדשות רחבות

עדשות רחבות נחשבות בד"כ כבעלות אורך מוקד של 24 מ"מ ורחבות יותר למצלמות "פול-פריים" או 18 מ"מ  ורחבות יותר למצלמות "קרופ". השימוש בעדשות רחבות בצילומי נוף הוא נפוץ מאוד כיון שלעדשות רחבות יש מאפיינים יחודיים ותכונות שהופכות אותן לפופולריות מאוד בצילום נוף. ישנם שלושה מאפיינים עיקריים וחשובים בעדשות רחבות המהווים יתרון בצילום נוף.

אורך מוקד קצר - זוית ראיה רחבה

לעדשות בעלות אורך מוקד קצר יש זוית ראיה רחבה, מה שאומר שאפשר לראות דרכן הרבה מהסביבה. אורך המוקד בד"כ נמצא בקשר ישיר לזוית הראיה – ככל שהוא קצר יותר, זוית הראיה רחבה יותר, אולם ישנם שינויים קטנים בין עדשות. באופן כללי טווח הראיה של עדשות רחבות מאפשר זוית ראיה שמתחילה ב 75 מעלות ומגיעה אפילו עד 180 מעלות כמו בעדשות עין הדג. היכולת לראות זווית כל כך רחבה מאפשרת לצלם חלק גדול מהנוף שאנחנו רואים, ללא צורך בכמה תמונות או פנורמה.

חוף הבונים - צילום: תומר רצאבי

תחושת פרספקטיבה עמוקה

עדשות רחבות זוית יוצרות תחושה של עומק ותלת מימד. כשמצלמים בעדשה רחבה, עצמים שיהיו קרובים לעדשה יראו מאוד גדולים יחסית לגודלם האמיתי ועצמים שיהיו רחוקים מהעדשה יראו מאוד קטנים יחסית לגודלם האמיתי. ההקצנה הזו של הגדלים גורמת לתחושה של עומק. הבדלי הגודל נוצרים בגלל יחס המרחקים בין העצם לעדשה. לדוגמה אם ניקח שתי קובית זהות בגודלן, נמקם אותן כמה מטרים אחת מהשנייה ונצלם אותן באורך מוקד של 14 מ"מ, נקבל תמונה בה הקוביה הקרובה תראה מאוד גדולה והרחוקה תראה מאוד קטנה. אם נצלם את אותן שתי הקוביות באורך מוקד של 400 מ"מ, כך שהקוביה הקרובה בתמונה תהיה באותו גודל כמו בתמונה שצילמנו ב 14 מ"מ, נקבל תמונה בה שתי הקוביות יהיו כמעט זהות בגודלן. ההבדל בין שתי התמונות נובע מיחס המרחקים בין הקוביות לעדשה וככה זה יראה בצורה סכמטית:

פרספקטיבה בצילום נוף - Wild Travel

כדי שהקוביה הקרובה תהיה זהה בגודלה בשתי התמונות נצטרך לצלם מקרוב מאוד ב 14 מ"מ ודי מרחוק ב 400 מ"מ. היחס הגדול במרחקים בין שתי הקוביות לעדשה ב 14 מ"מ יוצר הבדל בגודל שלהן בתמונה ולכן נקבל תחושה של עומק. הסרטון הבא ידגים את העניין בצורה מוחשית: http://i.imgur.com/D0Uos.gif

הר צין - צילום: תומר רצאבי

עומק שדה

בצילום נוף אנחנו רוצים לרוב עומק שדה גדול, כלומר שכל התמונה תהיה בפוקוס וחדה, מהחלק הקדמי ועד לרקע. עומק שדה תלוי במרחק הפוקוס (המרחק מהמצלמה לאובייקט עליו התפקסנו), אורך המוקד וגודל הצמצם. בשימוש בעדשה קצרת מוקד (זוית רחבה) קל יחסית להשיג עומק שדה גדול. ככל שהעדשה רחבה יותר ככה אפשר להשיג עומק שדה גדול יותר, גם בצמצמים יחסית פתוחים. לדוגמה, אפשר להשיג את אותו עומק שדה ב 15 מ"מ ובצמצם F/8 או ב 10 מ"מ עם צמצם F/5.6 (זוהי דוגמה בלבד ולא חישוב אמיתי).

אורך מוקד עומק שדה - Wild Travel

לסיכום

שימוש בעדשות רחבות מאפשר לנו לצלם תמונה עם זוית ראיה מאוד גדולה שיכולה להעביר לצופה חלק גדול מהנוף אותו אנחנו מצלמים, עם עומק שדה גדול וגם תחושה של עומק. שילוב מנצח של תכונות בצילום נוף.

כתב: יואל שליין

בואו ללמוד איתנו צילום נוף בקורס המקצועי והמקיף ביותר בישראל!