צילום בעלי חיים - קומפוזיציה
קומפוזיציה יצירתית היא המפתח לתמונה מנצחת - כמו בכל סגנון צילום, חוקי הקומפוזיציה הם המפתח לתמונה עוצמתית שתגרום לצופה לעצור ולהתפעל מהתמונה. מעבר לאותם קווים מנחים ישנם כמה טיפים ודגשים מיוחדים לצילום בעלי חיים שיעזרו לכם להפיק את המירב מכל סיטואציה וליצור תמונות מרגשות ומעניינות.
חוקי הבסיס:
כשאתם מגיעים לסיטואציה מעניינת בטבע חפשו את אותם קווים מנחים שהופכים את הרגע לתמונה טובה. אלכסונים, שלישים, סימטריה בפריים, הולכת עין וכו'. כמעט בכל סיטואציה תוכלו למצוא את חוקי הקומפוזיציה הקלאסיים ולהשתמש בהם ליצירת עניין. תמיד זכרו שאותם "חוקי קומפוזיציה" הם בעצם קווים מנחים אשר התפתחו עם הזמן במשך היסטוריית היצירה. תרגול שלהם בצורה נכונה יאפשר לכם להבין למה העין נמשכת ואיך ליצור עניין בתמונה. ישנן סיטואציות בהן שבירה של אותם "חוקים" בצורה מושכלת יכול להפוך את התמונה למיוחדת וייחודית. חישבו על הרקע, הרקע הוא חלק בלתי נפרד בתמונה. גם כאשר אתם מתמקדים בפרט מסויים הרקע יכול להחמיא לנושא ולפעמים אף יכול לבלוע אותו.
הבינו את בעלי החיים:
לפני שאתם יוצאים אל הטבע לימדו את בעל החיים, מתי אפשר לראותו? איפה? לימדו
את הרגלי הצייד והרבייה שלו. כשתצאו אל השטח תדעו למה לצפות ואיך לגשת לבעל החיים וכך לא תפספסו תמונות חשובות.דוגמה טובה היא הנדידה הגדולה של עדרי הגנו והזברות במזרח אפריקה. כל שלב בנדידה מתרחש באיזור שונה ובזמן שונה ובכדי לראות את התופעה צריך להבין מתי לצאת לטיול ולאן. אם תגיעו לטנזניה בפברואר תמצאו את העדרים בדרום הסרנגטי ליד אגם נדוטו, אם תגיעו לטנזניה באפריל תמצאו את העדרים באזור המישורים במרכז הסרנגטי ואילו באוגוסט העדרים יהיו באיזור נהר המארה על הגבול עם קניה.
התנהגות והאנשה:
אחת הדרכים ליצור רגש אצל הצופה ולחבר אותו אל בעל החיים היא לתפוס התנהגות מאפיינת אותו, או כזו שאנחנו בני האדם יכולים להזדהות איתה. פיהוק, חיוך, נהמה, הבעת כעס או איום וגם הבעת חיבה כמו חיבוק או מגע. חכו לרגע המתאים, חפשו את ההזדמנות הנכונה, נסו לזהות התנהגות עם סממנים אנושיים וצלמו ברגע האמת!
אינטרקציה בין בעלי חיים:
דרך נוספת לרגש בתמונות טבע היא תעוד של אינטראקציה בין בעלי חיים. חפשו חיבור בין חיות מאותו מין ואפילו ממינים שונים. אמא בבון מניקה גור קטן, טורף ונטרף לאחר הצייד, סימביוזה בין מינים שונים כגון קופים ואנטילופות אשר עוזרים זה לזה להימנע מטורפים. הטבע מספק לנו אין ספור אינטרקציות, אתם רק צריכים לזהות אותם.
אקשן ומרדפים:
הסיטואציות המרגשות ביותר או לפחות אלה שאי אפשר להישאר אדישים לגביהן הן סיטואציות של מרדף וצייד - בין אם זו תחושת האדרנלין שבמרדף, הרחמים וההזדהות
עם הנטרף או תחושת המתח שבהמתנה לפני הצייד. כצלמים המטרה העיקרית שלכם היא ליצור רגש ועניין אצל הצופה. להיות ברגע הנכון במצב כזה זה הרבה פעמים עניין של מזל, אבל הבנה של בעל החיים יכולה לעזור לנו לזהות שמשהו עומד לקרות ולעקוב אחריו. ברגע האמת חשוב כדאי שתהיו מוכנים לצלם כיוון שבדרך כלל זה נגמר מהר
מאוד. לדוגמה כאשר אתם מזהים לביאה משתופפת בעשב ליד עדר באפלו, כנראה שבמוקדם או במאוחר הלביאה תנסה לצוד. הכינו את העדשה המתאימה, בידקו שמהירות התריס מספיק גבוה ושמד האור מאוזן, שימו לב שהג'יפ שלכם ממוקם בזוית נוחה לכיוון ההתרחשות, נסו לצלם מספר תמונות בכדי לראות שאתם מוכנים והמתינו. צלם צריך סבלנות של צייד, כאשר אתם נמצאים בסיטואציה של צייד אתם הופכים להיות "ציידים" בעצמכם. היו סבלניים ומוכנים וכשמתחילה ההתרחשות צלמו!
פורטרטים:
ממש כמו בצילום בני אדם גם כשמצלמים בעלי חיים אפשר ליצור פורטרטים מרגשים ועוצמתיים. שימו לב לחיתוכים נכונים (אל תחתכו אוזניים, ידיים עיניים...), מרחק
הדובר (כלומר אם בעל החיים פונה לכיוון מסוים השאירו מרווח מתאים לקצה הפריים), שימו לב שהפוקוס נמצא במקום אותו אתם רוצים להדגיש (עיניים או שיניים) ואל תשכחו את הרקע, זכרו כי הוא לא פחות חשוב מהנושא! הדגישו את העיניים, גם אצל בעלי חיים לעיניים יש השפעה מאוד גדולה. שימו לב שעיני בעל החיים מוארות וחדות ואפילו חפשו את ה"קטש לייט".
אוריינטציה:
גם בצילום בעלי חיים כמו בשאר סגנונות הצילום תוכלו לצלם לרוחב ולאורך. נסו
להתאים את אוריינטציית הפריים לצורת בעל החיים. אם יש לכם בתמונה ג'ירפה בודדת לצד עץ גבוה וצר כנראה שצילום אורכי יעבוד טוב יותר. אם אתם לא בטוחים מה תהיה האוריינטציה הנכונה צלמו שתי תמונות, אחת לאורך ואחת לרוחב. כשתגיעו הביתה ותפתחו את התמונות במחשב ותוכלו לבחור את התמונה שאהבתם.
כתב וצילם: יואל שליין
רוצים לצאת להרפתקאה עם יואל?
אתם מוזמנים להצטרף לטיולים שלנו!