צילום בעלי חיים - ציוד מומלץ
צילום טבע ובמיוחד צילום בעלי חיים ניתן לצלם כמעט עם כל מצלמה ועם כל עדשה. בכל זאת לתחום צילום בעלי חיים יש ציוד יעודי ומומלץ שיעזור לכם להגיע לתוצאות מרשימות ולתמונות של מקצוענים.
מצלמה:
כשאנחנו בוחרים מצלמה לצילום בעלי חיים ישנם כמה אלמנטים חשובים שיכולים להשפיע ולשפר את היכולות שלנו בשטח: הראשון הוא קצב אש, כלומר כמה תמונות המצלמה מסוגלת "לירות" בשנייה. ככל שקצב האש של המצלמה גבוה יותר כך גדל הסיכוי לתפוס רגע מכריע ומהיר כמו אריה מפהק, עיט שפורס כנפיים או צ'יטה שרודפת אחרי טרף. אלמנט נוסף שחשוב לנו בתור צלמי טבע הוא מערכת הפוקוס. מערכת פוקוס בעלת מספר רב של נקודות, זריזה ומדוייקת תאפשר לנו להתפקס על בעלי חיים במגוון של מצבים, בין אם סטטיים או בתנועה ותקל עלינו את העבודה בשטח. דבר נוסף שחשוב שנכיר הוא יכולות ה ISO של המצלמה. בדרך כלל כשאנחנו מצלמים בעלי חיים אנחנו עובדים עם מהירויות תריס מאוד גבוהות, ככל שמהירות התריס גבוהה נכנס פחות אור למצלמה ולכן אנחנו מפצים על המחסור באור ב ISO גבוה. מצלמה עם יכולות ISO טובות תאפשר לנו לקבל תמונות איכותיות ונקיות מרעש גם ב ISO גבוה.
עדשות:
כמו בצילום נוף אפשר לצלם בעלי חיים עם כל סוגי העדשות, החל מעדשות סופר רחבות בעלות אורך מוקד קצר כמו 10 או 14 מ"מ ועד עדשות Super Tele כמו 500 או 800 מ"מ. בדרך כלל כשאנחנו יוצאים לצלם בעלי חיים בטבע נשתמש בעדשות Tele או סופר Tele כגון 200-800 מ"מ. בחירת העדשה תלויה באובייקט ובסצינה אותם נרצה לצלם, ובכל זאת לעדשות Tele יש מספר יתרונות בנוגע לבעלי חיים:
היתרון הראשון והכי חשוב של עדשות Tele הוא היכולת לצלם בעל חיים ממרחק. רוב בעלי החיים בטבע לא אוהבים את קרבת בני האדם. עדשת Tele מאפשרת לנו לשמור על מרחק בטוח מבעל החיים מבלי להפריע להתנהגותו הטבעית ומבלי לסכן אותו או להסתכן בעצמנו.
זוית ראיה: לעדשות Tele יש זוית ראיה מאוד צרה המאפשרת לנו להתמקד בבעל החיים ולבודד אותו מהסביבה.
עומק שדה: הרבה פעמים כשאנחנו מתמקדים בבעל חיים במטרה לבודד אותו מהסביבה אנחנו משתמשים בעומק שדה רדוד שגם מייצר רקע נעים וחלק. ככול שאורך המוקד שלנו גדול יותר כך עומק השדה יהיה רדוד יותר ויאפשר לנו להשיג רקע מטושטש וחלק המדגיש את בעל החיים.
חצובה:
רוב עדשות ה Tele והסופר Tele יכולות להיות די כבדות ומסורבלות לתפעול. הרבה צלמי טבע משתמשים בחצובות, חצובות מוט (מונופוד) או שקי ריפוד למשען ולייצוב המצלמה. במקרים של חוסר באור החצובה מאפשרת לכם לצלם במהירות תריס יחסית נמוכה ולשמור על תמונה חדה.
הסוואה ומסתור:
ישנו ביטוי שמאוד נפוץ בקרב צלמי טבע שיכול להקפיץ את התמונות שלכם בכמה
רמות – "קרוב זה טוב". קיימות מספר טכניקות ועזרים שיעזרו לכם להתקרב אל בעלי החיים. לכל בעל חיים תתאים טכניקה שונה ובחירת הטכניקה והעזרים תלויה בעיקר בכם וברמת הנוחות שלכם. אפשרות ראשונה היא פשוט להשתמש ברכב (כמו בספארי באפריקה) בכדי להתקרב אל החיות. רכב פחות מרתיע בעלי חיים מדמות אדם שמתקרב אליהם. אפשרות נוספת היא להשתמש ברשת הסוואה ולהתקדם בזהירות לבעל החיים או להטמע בשטח. למשקיעים שביניכם ישנן חליפות הסוואה מיוחדות שיעזרו לכם להיטמע בשטח וכן אמצעים גדולים יותר כגון אוהלי הסוואה. במקרה של לוקישן צילום קבוע, הדרך הנכונה והטובה ביותר היא עמדת הסוואה קבועה. היתרון הגדול של עמדה קבועה הוא שהעמדה בעצם הופכת להיות לחלק משטח המחייה הטבעי של בעל החיים ולא משתנה לקראת הגעתכם אל אתר הצילום. הקימו את העמדה ליד נקודת האכלה, מאורה או קן פעיל ועזבו את המקום. תוך מספר ימים העמדה תהפוך לחלק טבעי של הסביבה וכך תוכלו לצלם את בעלי החיים בסביבתם הטבעית ומקרוב.
לסיכום
שימוש בציוד נכון שמתאים לצרכים שלכם ולתמונה שאתם רוצים להשיג יעזור לכם לקבל את התוצאות הטובות ביותר. מומלץ ללמוד ולהכיר את סוגי המצלמות, העדשות והתכונות שלהן כדי לבחור את הציוד שהכי יתאים לכם.
כתב וצילם: יואל שליין