צמצם - לימודי צילום למתחילים
הצמצם הוא אלמנט המורכב ממערכת של עלים בתוך העדשה אשר יכול להפתח ולהסגר ובכך לגרום ליותר או או פחות או להכנס דרכו אל חיישן המצלמה (ממש כמו האישון בעין שלנו). הצמצם הוא אחד משלושת הגורמים במצלמה שמאפשרים לנו לשלוט בחשיפה של התמונה יחד עם שני אלמנטים נוספים: ה- ISO והתריס. בנוסף לשליטה בכמות האור, הצמצם גם משפיע על עומק השדה בתמונה (המרחב החד בתמונה לפני ואחרי המקום עליו קבענו את הפוקוס). חשוב להכיר את המאפיינים של הצמצם, איך הוא משפיע על התמונה מבחינת תאורה ועומק השדה, יתרונותיו וחסרונותיו ואיך להשתמש בו בצורה המיטבית.
הגדרות הצמצם
מצלמות בעלות שליטה ידנית מלאה (או חלקית) מאפשרות לנו לקבוע את ערך הצמצם בצילום. הגודל או "מפתח" הצמצם מוגבר על ידי ערך שנקרא F-stop. ערך ה F מתאר את היחס בין אורך המוקד של העדשה לגודל הצמצם עצמו. כיון שכמות האור האמיתית שעוברת דרך העדשה לחיישן המצלמה תלויה בגודל של הצמצם וגם באורך המוקד, ערך ה F הוא זה שמתאר את כמות האור האמיתית. הנוסחה שמאחורי ערך ה F היא נוסחה פיזיקלית באופטיקה והיא קצת מורכבת להבנה, אז לא נכנס אליה במאמר זה. צורתו של הצמצם היא מעגלית ולכן ערכי הצמצם מוגדרים ע"י נוסחה של שטח מעגל, לכן המעבר בין ערכי הסטופים של ה F יהיו בקפיצות בכפולות של בסביבות פי 1.4. ערכי צמצם נפוצים נעים בין F/1.8 ל F/22. ערכי צמצם קלאסיים לדוגמה: 1.8 | 2 | 2.8 | 4 | 5.6 | 8 | 11 | 16 | 22. ברוב המצלמות היום אפשר לקבוע גם ערכי ביניים. ככל שהצמצם פתוח יותר יכנס יותר אור, ככל שהוא סגור יותר יכנס פחות. זה אמנם קצת מבלבל, אבל היחס בין גודל הצמצם לערך ה F הוא הפוך: מספר F קטן מייצג צמצם פתוח, מספר F גדול מייצג צמצם סגור.
השפעת הצמצם על עומק שדה
מלבד השליטה בכמות האור, הצמצם הוא אחד הגורמים שגם משפיע על עומק השדה בתמונה (בנוסף לאורך מוקד העדשה ומרחק הפוקוס). עומק השדה הוא המרחב החד בתמונה, לפני ואחרי המקום עליו שמנו את הפוקוס (תוכלו לקרוא על כך בהרחבה במאמר על פוקוס ועומק שדה). ככל שהצמצם פתוח יותר - עומק השדה יהיה קטן יותר, ככל שהצמצם סגור יותר - עומק השדה יהיה גדול יותר. תוכלו לראות דוגמה לכך בתמונות למטה, שתי התמונות צולמו באותו אורך מוקד ואותו מרחק פוקוס, הדבר היחיד שהשתנה היה מפתח הצמצם.
התמונה הזו צולמה עם צמצם יחסית פתוח של F/3.5 - תוכלו לראות שהפרח חד, אך הרקע מטושטש, כלומר עומק השדה בתמונה הוא קטן.
התמונה הזו צולמה עם צמצם יחסית סגור של F/22 - תוכלו לראות שהפרח וגם הרקע מאחוריו חדים, כלומר עומק השדה בתמונה הוא גדול.
לעדשות שונות יש טווחי צמצמים שונה. ישנן עדשות שהצמצם הכי פתוח שלהן יהיה F/3.5 וישנן כאלה שהצמצם הכי פתוח שלהן יהיה F/1.4. יצרני העדשות בונים את העדשה ואת מפתח הצמצם בהתאם לצרכים שונים של אור ועומק שדה. לרוב ככל שלעדשה יש צמצם יותר פתוח היא יותר יקרה כיון שזה דורש השקעה יותר גדולה באופטיקה, אבל זה גם תלוי באורך המוקד. לדוגמה עדשת 50 מ"מ עם צמצם F/1.2 תהיה יותר יקרה מאשר עדשת 50 מ"מ עם צמצם F/1.8. עדשת 400 מ"מ עם צמצם F/4 תהיה יותר יקרה מעדשת 100 מ"מ עם צמצם F/4.
יתרונות וחסרונות של הצמצם
הצמצם משפיע על שני גורמים חשובים בתמונה - האור ועומק השדה. כמו שראינו מקודם, צמצם פתוח מכניס יותר אור וגורם לעומק שדה קטן, צמצם סגור מכניס פחות אור וגורם לעומק שדה גדול. לא תמיד שני הגורמים הללו מסתדרים לנו ביחד בתמונה ולכן נצטרך לאזן ביניהם או לחפות על אחד מהם עם גורם אחר במצלמה.
לדוגמה: אנחנו רוצים לצלם תמונה עם עומק שדה גדול ולכן נעדיף להשתמש בצמצם יחסית סגור. מצד שני יש מעט אור בשטח ולכן היינו רוצים לפתוח את הצמצם. במצב כזה אם עומק שדה גדול הוא גורם יותר חשוב, נעדיף לסגור את הצמצם ולהכניס יותר אור ע"י שימוש במהירות תריס איטית יותר או שימוש ב ISO גבוה יותר.
הצמצם הכי חד - Sweet Spot
לכל עדשה יש ערך צמצם בו רמת החדות של הפרטים בתמונה תהיה הכי טובה, המושג הזה נקרא גם ה- Sweet spot של העדשה. הערך הזה הוא בד"כ פי 2 סטופים מהצמצם הכי פתוח שיש לנו בעדשה מסוימת. לדוגמה, עדשה שהצמצם הכי פתוח שלה הוא F/2.8 תתן את רמת חדות הפרטים הכי טובה בצמצם F/5.6. לא תמיד נרצה להשתמש דווקא בצמצם ה Sweet spot כיון שיש לנו גורמים נוספים להתחשב בהם כמו כמות האור ועומק השדה.
איך נכון להשתמש בצמצם?
כמו שראיתם, לצמצם יש השפעה על מספר גורמים בתמונה והשימוש בו דורש חשיבה על ההשפעה שלו ואיך היא מסתדרת עם שאר הדברים בתמונה, בעיקר לגבי כמות האור ועומק השדה. כשנרצה לקבוע באיזה צמצם נצטרך לחשוב לשקלל את כמות האור שיש לנו בתמונה בתמונה, שאר גורמי החשיפה כמו ה ISO ומהירות התריס.
לסיכום:
הצמצם הוא אחד הגורמים החשובים במצלמה המאפשרים לנו לשנות ולשלוט בחשיפה של התמונה וגם בעומק השדה. כדי להשתמש בו בצורה נכונה חשוב להבין איך הוא עובד, מה היתרונות והחסרונות שלו ולקבוע אותו בהתאם לשאר גורמי החשיפה. מומלץ מאוד לתרגל ולראות את ההשפעה שלו במצלמה שלכם ולהבין איך עובדים הדברים עליהם דיברנו במאמר הזה!
צילום וכתיבה: צוות Wild Travel