טנזניה - Wild Travel

לימודי צילום למתחילים - קומפוזיציה

אז מהי קומפוזיציה? קומפוזיציה זו האומנות של סידור האלמנטים הוויזואליים בתמונה. אילו אלמנטים יכנסו לתמונה, אילו לא ואיפה נכון למקם את האלמנטים בתוך המסגרת כדי ליצור תמונה מעניינת יותר. לתהליך בניית התמונה אנחנו קוראים- "קימפוז". קומפוזיציה טובה היא המפתח לתמונה חזקה!

נושא ונשוא

כמעט לכל תמונה יש נושא, זה יכול להיות בנאדם, בעל חיים או חפץ כלשהו שהוא האובייקט המרכזי בתמונה ועליו תהיה רוב תשומת הלב. ישנם כמה דברים שאפשר לעשות כדי להבליט את הנושא שלנו: 

לתת לו מקום יחסית גדול בתמונה, להפוך אותו לבהיר או כהה יותר משאר חלקי התמונה או לדאוג שיהיה חד יותר משאר חלקי התמונה. גם צבעוניות גורמת לנושא שלנו לבלוט, במיוחד אם הרקע חדגוני.

לפעמים מלבד הנושא יהיה אובייקט בודד נוסף או כמה אובייקטים שיהיו משניים לנושא. לאותו האובייקט קוראים נשוא. הנשוא בדרך כלל יתפוס פחות תשומת לב מהנושא ואף "ישלים" אותו ויוסיף לסיפור התמונה.

צילום: יואל שליין

בתמונה הנושא הוא האריה

צילום: יואל שליין

בתמונה הזו הנושא הוא החרדון והאריה הוא הנשוא

הרקע

הרקע הוא חלק בלתי נפרד מהתמונה ותמיד צריך להתחשב בו. המטרה של הרקע היא להחמיא לנושא, להשלים אותו וחשוב שלא יתחרה בו יותר מדי. כשאתם מגיעים לסיטואציה טובה צלמו את האובייקט שלכם מכמה זוויות ובחרו את הזווית בה הרקע הכי מחמיא לאובייקט.

חווארי מצדה - צילום: תומר רצאבי

למה העין נמשכת?

כצלמים חשוב שנבין למה העין נמשכת, כך נוכל לבחור איפה למקד את תשומת לב הצופה בתמונה שלנו. כשדיברנו על נושא ונשוא העלנו כמה דרכים להבליט ולמשוך את תשומת הלב של הצופה אל הנושא שלנו, זוכרים מהם? צבעוניות, חדות, בהירות וגודל בפריים. האלמנטים הללו מושכים את העין במיוחד כששאר האלמנטים בתמונה אינם כאלה.

צילום: יואל שליין

"חוקי" הקומפוזיציה

עד עכשיו למדנו על האלמנטים המרכזיים שמרכיבים את התמונה. עכשיו הגיע הזמן לסדר אותם בתוך המסגרת. במהלך מאות השנים האחרונות מעידן הציירים הגדולים ועד לעולם הצילום של ימינו נבנו כמה חוקים, או יותר נכון קווים מנחים שמבוססים על ניסיון של אין ספור אומנים ויצירות. תרגול שלהם בצורה נכונה יעזור לכם ליצור תמונות ייחודיות ומעניינות שימשכו את הצופה. בואו נעבור על כמה מהחוקים:

שלישים

חוק השלישים הוא אולי אחד החוקים הכי ידועים בקומפוזיציה בו אנחנו מחלקים את התמונה שלנו באופן דמיוני לשלושה חלקים רוחביים, שלושה חלקים אורכיים וארבע הצטלבויות מרכזיות. באופן כללי הצבת הנושא באחד מהשלישים בתמונה תהיה לרוב יותר מעניינת מהצבתו באמצע.

יסודות הצילום - שלישים

ראשו של השימפנזה ממוקם בחיבור השליש התחתון והשמאלי

מרחק הדובר

כשאנחנו ממקמים אובייקט באחד מחלקי התמונה חשוב לבחון את הצורה שלו ולאן הוא מפנה את תשומת הלב. כשאובייקט פונה לכיוון מסוים בדרך כלל נדאג להשאיר לו מרווח בכיוון אליו הוא פונה.

יסודות הצילום - מרחק הדובר

השלדג ממוקם בצד השמאלי ופונה ימינה לכן נשאיר מקום לימין

הולכות עין

הולכת עין טובה מאפשרת לצופה לטייל בתמונה בצורה נעימה בין חלקיה ולכן מגדילה את העניין. הולכת עין יכולה להיעשות ע"י קוים מוליכים בולטים בתמונה, ע"י מעבר בין אובייקטים שונים, ע"י מעברים של אור וצל ואפילו ע"י צורתו של הנושא. הולכות עין מחמיאות במיוחד כשהן נעות בין פינות נגדיות בתמונה בצורה אלכסונית או בצורה עקלקלה.

קמצ'טקה - Wild Travel

אלכסונים והתכנסות

התכנסות היא סוג נוסף של הולכת עין בה חלקי התמונה ממקדים את העניין לנקודה אחת. ההתכנסות יכולה להיעשות ע"י קוים מוליכים וגם ע"י מעבר מחלקים חשוכים לחלקים מוארים. אלכסונים מייצרים עניין רב בתמונה, מושכים את עין הצופה וגורמים לנו לטייל לעומק הפריים. אלכסונים עובדים בצורה הטובה ביותר כאשר הם נעים מפינה אחת של התמונה אל הפינה הנגדית.

צילום: יואל שליין

שכבות

אחת הקומפוזיציות המעניינות היא קומפוזיציה של שכבות בא אנו יוצרים רבדים שונים ביניהם יש הפרדה ברורה. ההפרדה לשכבות יכולה להיות של תאורה, צבע או טקסטורה וכמובן תלויה במה שיש בשטח. שימו לב כמה שהשכבות ברורות בתמונה. אפשר לראות בבירור את המעברים בין העננים להרים, ליער, לאגם וכאופן דומה בהשתקפות. בתמונה הזו תוכלו למצוא שכבות של אור וצל, צבע וטקסטורה.

אדם קארצה דולומיטים - צילום: תומר רצאבי

סימטריה ואיזון

סימטריה בתמונה יוצרת עניין רב. לעין האנושית יש נטייה להימשך ולהתמקד בדוגמאות סימטריות ומאוזנות. הסימטריה באה לידי ביטוי כאשר מופיעים שני אובייקטים או יותר בתאום מושלם. הם יכולים להשלים אחד את השני להקביל אחד לשני ליצור אפקט של מראה או ליצור תבנית אחידה. ככלל, כדי להעצים את התמונה תמיד זכרו לאזן ולפלס קווים מרכזיים בולטים שמושכים את העין. דוגמה טובה היא קו אופק. בתמונות נוף או בכל תמונה בהן מופיע קו אופק ברור חשוב לשמור עליו מפולס. גם בצילום אורבני כאשר מופיעים בתמונה אלמנטים סימטריים חזקים כמו גשרים, בנינים וכבישים, מאוד חשוב לשמור על איזון וסימטריה בתמונה.

חוף הבונים - צילום: תומר רצאבי

הרגע המכריע

בכל סיטואציה, ישנו רגע אחד קריטי - שיא התמונה. זה בעצם הרגע המדויק בו כל האלמנטים בתמונה נמצאים במקום הנכון. זה הרגע בו השמש מציצה מחוץ לענן, הרגע בו האדם אותו אתם מצלמים מחייך אליכם או הרגע בו הציפור פורשת את הכנפיים.

שימפנזה צעירה באוגנדה - צילום: יואל שליין

מיסגור

מסגור טוב ומעניין בתמונה בעצם תוחם את החלקים המעניינים של התמונה ומאפשר לעין להתמקד באזורים החשובים כמו הנושא.

טיול למערב מונגוליה - Wild Travel

אורך ורוחב

בכל סוג של צילום תמונה יכולה להיות בצילום רוחבי או אורכי. החלטה על האוריינטציה של התמונה יכולה להיות תלויה באלמנטים בתמונה והכיוון שלהם, הם יש יותר דברים מעניינים בצדדים למעלה ולמטה או להיפך ועוד. במידה ולא נראה לכם שיש כיוון בטוח לאוריינטציה נכונה לתמונה מאוד מומלץ לצלם גם וגם ולהחליט לאחר מכן בבית כשתראו את התמונות על מסך גדול ובנוחות.

טנזניה - Wild Travel
צילום: יואל שליין

לסיכום

קומפוזיציה טובה היא הבסיס לתמונה שלנו. ככל שנתרגל וניישם את כללי הקומפוזיציה שלמדנו, תשתפר ההבנה שלנו איך "לקמפז" את התמונה בצורה מהירה ונכונה. חשוב לזכור שבקומפוזיציה אין "חוקים". הנושאים עליהם דיברנו במאמר הם קווים מנחים וכשתבינו איך לשחק איתם ולשבור אותם בצורה מושכלת תוכלו ליצור תמונות מיוחדות שישאירו רושם רב על הצופה. אז קדימה! צאו לצלם!

כתיבה וצילום: צוות Wild Travel

בואו לצלם איתנו!