היסטוגרמה - לימודי צילום למתחילים
היסטוגרמה (Histogram) היא גרף המתאר את התפלגות האור בתמונה. ההיסטוגרמה מראה באופן מדויק את חלוקת הבהירויות בתמונה (כהים, בהירות בינונית, בהירים) וכמה אור יש בתמונה. ההיסטוגרמה יכולה לעזור לנו להבין באופן מדויק מה מצב האור בתמונה, אם נדע לקרוא ולהבין את ההיסטוגרמה נוכל לשלוט בחשיפה שלנו בצורה יותר טובה!
מה רואים בהיסטוגרמה?
ההיסטוגרמה מייצגת את התפלגות הבהירויות בתמונה. הציר האופקי (ימין-שמאל) מייצג את הבהירות - בצד שמאל נמצאים הפיקסלים הכהים, באמצע פיקסלים עם בהירות טווחי הביניים, בצד ימין הפיקסלים הבהירים. הציר האנכי (למעטה-למטה) מייצג את כמות הפיקסלים. הגבול השמאלי של הגרף מייצג את המקום בו רמת הבהירות היא אפס מוחלט, כלומר חשוכה/אטומה לגמרי. הגבול הימני של הגרף מייצג את המקום בו רמת הבהירות היא 100 מוחלט, כלומר לבן/שרוף. כל מה שנמצא באמצע נע בין כהה לבהיר.
תמונות והיסטוגרמות לדוגמה:
נסתכל על כמה תמונות וההיסטוגרמות שלהן ונבין איך ההיסטוגרמה מייצגת את האור בתמונה:
אפשר לראות בהיסטוגרמה הזו שיש חלק עיקרי ראשון של פיקסלים יחסית כהים - נמצאים רובם בצד שמאל. החלק הזה מייצג בעיקר את האזורים הכהים בתמונה של העמק וההרים המוצלים וכנראה גם חלק מהעננים הכהים. החלק השני בהיסטוגרמה שנמצא רובו באמצע מייצג את האזורים עם הבהירות הבינונית - בעיקר הסלעים מקדימה, רוב העננים והחלקים המוארים של העמק באמצע וההרים מאחורה. יש ממש מעט פיקסלים בהירים מצד ימים שכנראה מייצגים את אזור קטן של השלג הבהיר בתחתית התמונה והאזורים הכי בהירים בהרים מאחורה.
בהיסטוגרמה הזו אפשר לראות שרובה נמצאת בצד שמאל, כלומר רוב התמונה היא כהה. אפשר לראות בתמונה עצמה שהיא באמת רובה כהה, בעיקר האזור התחתון של המים עם ההשתקפות של ההר והשמיים. יש מעט חלקים בבהירות בינונית המיוצגים במרכז ההיסטוגרמה שהם החלק המרכזי של ההר ורוב השמיים. יש מעט מאוד חלקים יחסית בהירים שנמצאים החלק הימני של ההיסטוגרמה שמייצגים את העננים הבהירים מעל ההר.
איפה רואים את ההיסטוגרמה ועל מה חשוב להסתכל?
את ההיסטוגרמה אפשר לראות במצלמה (לאחר הצילום) כשמסתכלים על התמונה. בכל מצלמה אפשר להגדיר את האפשרות לראות את ההיסטוגרמה של התמונה שצולמה. בחלק מהמצלמות אפשר לראות את ההיסטוגרמה ב "Live" גם במהלך הצילום עצמו כשמשתמשים בצילום דרך המסך (לא בעינית).
חשוב להבין שבאופן כללי אנחנו לא יכולים לשלוט בצורה של ההיסטוגרמה או החלקים שלה - זה משהו שבעצם נגזר מהתאורה בשטח ומהחשיפה שאנחנו בוחרים. אנחנו יכולים להזיז את ההיסטוגרמה בכללותה ימינה או שמאלה בהתאם לשינוי בנתוני החשיפה - כלומר לחשיפה יותר בהירה או לחשיפה יותר כהה. הדבר אולי הכי חשוב ובסיסי שההיסטוגרמה יכולה להראות לנו זה אם יש חלקים אטומים (שחורים) או שרופים בתמונה. באופן כללי נעדיף לחשוף את התמונה ככה שלא יהיו בכלל אזורים שרופים או אטומים בתמונה, אבל לפעמים זה לא תלוי בנו, אלא באור בשטח. בעזרת ההיסטוגרמה נוכל לראות באופן מדויק אם בתמונה יש לנו יש אזורים אטומים או שרופים ולעשות תיקונים בהתאם.
לסיכום:
ההיסטוגרמה היא הכלי הכי מדויק שלנו להבין את התאורה בתמונה והיא יכולה לעזור לנו לעשות חשיפה יותר מדויקת של התמונות שלנו. מאוד מומלץ להבין את ההיסטוגרמה לעומק כדי שנוכל להבין ממנה כמה שיותר נתונים שיוכלו לעזור לנו. אולי הכי חשוב - ההיסטוגרמה היא אמנם כלי שיכול לעזור לנו להבין את החשיפה, אבל בסופו של דבר מה שצריך לקבוע את אופן החשיפה (ובהמשך גם את עריכת התמונה) זה העין שלכם והראייה הצילומית שלכם!
כתיבה וצילום: תומר רצאבי