איזו (ISO) - לימודי צילום למתחילים
ה- ISO הוא מושג המייצג את הרגישות של חיישן המצלמה לאור. הוא בעצם המקביל הדיגיטלי ל"אסא" שהיה פעם במצלמות פילם. ה- ISO הוא אחד משלושת הגורמים במצלמה שמאפשרים לנו לשלוט בחשיפה של התמונה יחד עם שני אלמנטים נוספים - הצמצם והתריס. הגדרת ה ISO במצלמה קובעת כמה החיישן יגביר בצורה דיגיטלית את בהירות התמונה ביחס לאור האמיתי שהוא נחשף אליו. בניגוד לשאר גורמי החשיפה שאפשר לשלוט בהם במצלמה (הצמצם והתריס), שינוי של ה ISO לא באמת מעלה או מוריד את כמות האור בתמונה, אלא רק מגביר אותו בצורה דיגיטלית - ממש בדומה להבהרה של תמונה בעריכה לאחר שהיא צולמה. חשוב להכיר את הגדרות ה ISO, השפעתו על התמונה, היתרונות והחסרונות שלו ואיך להשתמש בו בצורה נכונה ומושכלת.
הגדרות ISO
מצלמות בעלות שליטה ידנית מלאה (או חלקית) מאפשרות לנו לקבוע את ערך ה ISO בצילום. ברוב המצלמות ערכי ה ISO הבסיסיים מתחילים מ 100 ועולים בערך של פי 2 מהערך הקודם, כלומר: 100, 200, 400, 800, 1600 וכן הלאה. ברוב המצלמות היום אפשר לקבוע גם ערכי ביניים ל ISO, לדוגמה: 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400 וכן הלאה. ככל שנשתמש ב ISO גבוה יותר, החיישן יגביר דיגיטלית את כמות האור שהוא קולט ולכן נקבל תמונה "בהירה/מוארת" יותר.
גרעיניות ורעש דיגיטלי של ISO
להגברת ה ISO ישנה תופעת לוואי שחשוב להכיר - רעש ו/או גרעיניות. ככל שנגביר את ה ISO נראה בתמונה שלנו יותר "רעשים". דיברנו מקודם על כך שהגדלת ה ISO לא באמת מכניסה יותר אור לתמונה, אלא רק מגבירה את המידע באופן דיגיטלי ביחס לכמות האור האמיתית שהחיישן נחשף אליו (בדומה להבהרת תמונה בעריכה לאחר הצילום). ההגברה הדיגיטלית בעצם מנסה להוציא יותר מידע מכמות המידע האמיתית שנקלטה ולכן התוצאה הסופית מלווה בתוצרי לוואי שהם רעש וגרעיניות. תוכלו לראות דוגמאות לכך בתמונות למטה.
התמונה הזו צולמה ב ISO 1600. זה אמנם ISO יחסית גבוה, אבל התמונה צולמה במצלמה עם חיישן גדול ואיכותי ולכן לא רואים יותר מדי רעש באופן יחסי.
פה תוכלו לראות הגדלה של התמונה, הרעש קצת יותר מובחן כי אנחנו בהגדלה, אבל לא מאוד משמעותי.
התמונה הזו צולמה באותה סיטואציה, אבל הפעם ב ISO 12,800. שימו לב כמה התמונה הזו הרבה יותר מגורענת לעומת התמונה הקודמת למעלה.
פה תוכלו לראות הגדלה של התמונה, שימו לב כמה הרעש יותר ברור ומשמעותי.
חשוב לדעת שלמצלמות שונות יש יכולות ISO שונות בהתאם לגודל ואיכות החיישן שלהן. לרוב, ככל שחיישן המצלמה גדול יותר וחדיש יהיו לו יכולות ISO טובות יותר, כלומר נוכל להשתמש ב ISO גבוה יותר ועדיין לקבל תוצאה יחסית איכותית. לדוגמה, לחיישן של מצלמת DSLR יהיו יכולות ISO טובות יותר מאשר של מצלמה קומפקטית או של טלפון נייד. ככל שהמצלמה או החיישן חדישים יותר ויש בהם טכנולוגיה משופרת יותר, יהיו להם יכולות ISO טובות יותר. הרבה פעמים נוצר בילבול וחוסר הבנה כשרואים שלמצלמה יחסית פשוטה ולמצלמה מאוד מתקדמת יש הגדרות ISO דומות, לדומה לשתי המצלמות יש אפשרות לצלם ב ISO 100 עד 12,800 - אז מה בעצם ההבדל? מאוד פשוט, אמנם שתיהן יכולות לצלם ב ISO מאוד גבוה, אבל התוצאה במצלמה המתקדמת תהיה עם פחות רעש וגרעיניות ויותר איכותית. אולי הדוגמה הזו תעזור לכם להבין: גם סובארו שנת 1980 וגם מרצדס שנת 2020 יכולות להגיע למהירות של 160 קמ"ש... במרצדס הנסיעה תהיה חלקה, איכותית ובטוחה, בסובארו לא כל כך.
יתרונות וחסרונות של ISO
היתרונות והחסרונות של שימוש ב ISO מאוד פשוטים: היתרון של הגברת ה ISO מאפשרת לנו לצלם תמונה יותר "בהירה" כאשר מיצינו את הגורמים האחרים שיכולים להכניס לנו אור לתמונה (הצמצם והתריס). החסרון של הגברת ה ISO הוא תופעת הלוואי של הרעש והגרעיניות שגורמים לתמונה להיות פחות איכותית.
איך נכון להשתמש ב ISO?
באופן כללי כמו רוב הנושאים בצילום, אין פה הגדרה מוחלטת של "נכון" או "לא נכון". השימוש ב ISO צריך להיעשות בצורה מושכלת בהתאם לתאורה בשטח, שאר גורמי החשיפה ויכולות המצלמה שלנו. באופן כללי נעדיף להשתמש ב ISO הבסיסי הכי נמוך שיש לנו במצלמה כדי לקבל תמונה כמה שיותר איכותית. מצד שני, אם אין לנו ברירה אחרת, נעלה את ה ISO בהתאם לצורך כדי להבהיר את התמונה.
לסיכום:
ה- ISO הוא אחד הגורמים במצלמה המאפשרים לנו לשנות ולשלוט בחשיפה של התמונה. כדי להשתמש בו בצורה נכונה חשוב להבין איך הוא עובד, מה היתרונות והחסרונות שלו, מה יכולות ה ISO של המצלמה שלנו ולקבוע אותו בהתאם לשאר גורמי החשיפה. מומלץ מאוד לתרגל ולראות את ההשפעה שלו במצלמה שלכם ולהבין איך עובדים הדברים עליהם דיברנו במאמר הזה!
צילום וכתיבה: צוות Wild Travel