לימודי צילום למתחילים - עדשות
העדשה ששמה הוא למעשה "עוצמית" מורכבת ממספר עדשות פנימיות ותפקידה הוא לרכז ולמקד את האור אל החיישן של המצלמה. ישנם לא מעט מושגים חשובים שכדאי להכיר כשמדברים על עדשות, איך הן עובדות ועוד.
מושגים חשובים
אורך מוקד – הוא המרחק בין המרכז האופטי של העדשה עד לחיישן. זה מושג פיזיקלי שלא אומר יותר מדי לרובנו, מה שחשוב לדעת זה שהוא מעיד על זוית הראיה של העדשה.
זוית ראיה – מהו טווח הראיה של העדשה?
פרספקטיבה – תחושת הפרספקטיבה הנוצרת ע"י העדשה.
אורך מוקד וזוית ראיה
כמו שכבר ראינו מקודם, אורך המוקד הוא בעצם מושג פיזיקלי שמגדיר את המרחק בין המרכז האופטי של העדשה עד לחיישן. מה שיותר חשוב הוא אורך המוקד מעיד על זוית הראיה של העדשה, כלומר אם נראה תמונה בזוית ראיה רחבה או בזוית צרה. בתמונות לדוגמה למטה אנחנו יכולים לראות תמונה שצולמה באורך מוקד של 17 מ"מ ובה רואים תמונה רחבה של המקום הכוללת גם את הקרקע הקרובה למצלמה וגם הרבה רקע. בתמונה לידה שצולמה באותו המקום ב 70 מ"מ רואים זוית ראיה צרה יותר של המקום (כאילו בזום IN המקרב אותנו פנימה).
פרספקטיבה
עדשות באורכי מוקד שונים אינן משנות את הפרספקטיבה, אבל משנות את תחושת הפרספקטיבה. פרספקטיבה היא הגודל של עצמים ביחס למרחק שלהם מאיתנו. בשלושת הדוגמאות המוצגות למטה אפשר לראות את ההבדל בתחושת הפרספקטיבה שנוצרת בין עדשות שונות. שימו לב שהאדם בתמונה נשאר בגודל בין דומה, אבל כמות הרקע ותחושת העומק שונות. בתמונה שצולמה ב 16 מ"מ יש הרבה רקע והוא נראה יותר רחוק. בתמונה שצולמה ב 300 מ"מ הרקע נראה הרבה יותר קרוב.
סיכום: אורך מוקד, זוית ראיה ותחושת פרספקטיבה
- עדשות בעלות אורך מוקד קצר הן עדשות רחבות, או עדשות בעלות זוית ראיה מאוד גדולה, בסביבות 84 עד 114 מעלות. למרות שעדשות אינן משנות פרספקטיבה, בעדשות רחבות נוצרת תחושה של פרספקטיבה עמוקה בה החלקים הקרובים יראו גדולים והחלקים הרחוקים יראו הרבה יותר רחוקים וקטנים. השימוש הנפוץ בעדשות רחבות הוא עבור צילומי נופים וארכיטקטורה.
- ככל שנעלה באורך מוקד העדשה בעצם "תקרב" אותנו לאן שנסתכל. לעדשות בעלות אורך מוקד בינוני, לדוגמה 24-70, יש זוית ראיה של 84 מעלות עד 34 מעלות בערך ויש להן מגוון רחב של שימושים, מצילום נוף ועוד פורטרטים, בעלי חיים, אופנה וסטודיו.
- עדשות TELE בעלות אורך מוקד גדול כמו 70-200 ישנה זוית ראיה צרה של 34-12 מעלות. הן משמשות בעיקר לפורטרטים, אופנה ובעלי חיים.
- עדשות TELE עד סופר TELE בעלות אורך גדול כמו 200 מ"מ עד אורך מוקד מאוד גדול כמו 800 מ"מ הן בעלות זוית ראיה מאוד צרה של 12 עד 3 מעלות. הן משמשות בעיקר לצילום בעלי חיים, אקשן וספורט. בעדשות TELE וסופר TELE נוצרת תחושה של פרספקטיבה שטוחה בה החלקים הקרובים וגם הרחוקים נראים בגודל דומה.
מנוע פוקוס ומייצב תמונה
כשבוחרים עדשה ישנם שני אלמנטים עיקריים נוספים שצריך להכיר:
מנוע פוקוס – לעדשות פשוטות ישנן מנועי פוקוס פשוטים שנוטים להיות יחסית איטיים ורועשים. לעדשות איכותיות יותר ישנן מנועי פוקוס מתקדמים שהם מהירים מאוד ושקטים. לכל חברה יש שם למנוע שלה, לדוגמה בקנון קוראים לזה USM – ultra sonic motor ובניקון SWM – silent wave motor.
מייצב תמונה – מייצב התמונה הוא רכיב גיירו בתוך העדשה שנשלט על ידי מנועים קטנים. מטרת המייצב היא להתגבר על הרעידות והתזוזות הטבעיות של גופינו כדי שהתמונה תצא חדה. בניקון קורים לזה VR – vibration reduction וקנון קוראים לזה IS – image stabilizer.
לסיכום
העדשות שאנחנו משתמשים הן חלק חשוב מאוד בצילום, הן משפיעות לנו על הצילום כמעט בכל היבטיו - זוית הראיה שנראה, תחושבת הפרספקטיבה שנוצרת מעדשות שונות, השימושים הנפוצים שמתאימים לסוגי צילום שונים ועוד. כמו מצלמות שונות וציוד נוסף בעולם הצילום, זהו עולם שלם עם מגוון של אפשרויות ומושגים שצריך להכיר וללמוד לאט לאט כדי לדעת מה אנחנו צריכים ומה מתאים לנו.
כתב: תומר רצאבי