קורס צילום למתחילים - יסודות הצילום - Wild Travel

מדידת אור - לימודי צילום למתחילים

כשאנחנו מצלמים, המצלמה מאפשרת לנו לדעת מה מצב הבהירות של התמונה כדי שנוכל לצלם תמונה בחשיפה נכונה. כמות האור בתמונה מוצגת בדרך כלל ע"י מד האור בעינית או במסך. המצלמה גם מאפשרת לנו לבחור באיזו דרך החיישן של התאורה ימדוד את האור בתמונה, לדוגמה האם האור ימדד מכלל התמונה או מאזור ספציפי בתמונה? השליטה בשיטה בה נמדד האור (Light Metering) מאפשרת לנו להתאים את החשיפה שלנו בהתאם למצב ולבחור בדרך הנוחה לנו להתאים את החשיפה.

הגדרות מדידת תאורה - Light Metering

מצלמות בעלות שליטה ידנית מלאה (או חלקית) מאפשרות לנו לקבוע את השיטה בה תמדד התאורה בתמונה. ברוב המצלמות ישנן 2 עד 4 שיטות מדידת תאורה שונות. יצרני מצלמות שונים נותנים שמות שונים לשיטות מדידת התאורה שלהם, אבל הן עובדות בצורה מאוד דומה.

שיטת מדידה

Canon

Nikon

כללית - האור נמדד מכלל שטח התמונה. בקנון יש דגש נוסף לאור בנקודת הפוקוס שנבחרה.

Evaluative

Matrix

ממוקד מרכז - האור נמדד בעיקר ממרכז התמונה

Center Weighted

Center Weighted

חלקי - האור נמדד מאזור יחסית קטן במרכז התמונה, כ 6-12 אחוזים במרכז התמונה

Partial

-

נקודתי - האור נמדד מאזור קטן מאוד, כ 2-4 אחוזים משטח התמונה. בקנון זה במרכז התמונה, בניקון זה עוקב אחרי נקודת הפוקוס

Spot

Spot

שיטת מדידה כללית (Matrix/Evaluative): בשיטה הזו המצלמה מודדת את התאורה בכלל שטח התמונה ועושה ממוצע המשקלל את כמות האור הכללית. בקנון ישנו דגש נוסף שמוסיף התחשבות לאור בו נמצאת נקודת הפוקוס. באופן כללי, שיטה זו מתאימה כשאנחנו רוצים לדעת שהתאורה הכללית בכל חלקי התמונה תהיה יחסית מאוזנת. זה לא מבטיח שלא יהיו לנו אזורים בהירים או כהים מדי, אבל עושה עבודה לא רעה.

שיטת מדידה ממוקדת מרכז (Center Weighted): בשיטה הזו המצלמה מודדת את התאורה בחלק גדול מהתמונה, אבל בעיקר מהמרכז של התמונה.

שיטת מדידה חלקית (Partial): בשיטה הזו המצלמה מודדת את התאורה בחלק קטן יחסית ממרכז התמונה (כ 6-12 אחוזים משטח התמונה במרכז). שיטה זו קיימת במצלמות קנון, אך לא בניקון.

שיטת מדידה נקודתית (Spot): בשיטה הזו המצלמה מודדת את התאורה בחלק מאוד קטן בתמונה (כ 2-4 אחוזים משטח התמונה). בניקון מדידת התאורה הנקודתית עוקבת אחרי נקודת הפוקוס הפעילה ולכן בד"כ תמיד תאפשר מדידת תאורה מהנושא באופן אוטומטי. בקנון התאורה הנקודתית תמיד מודדת את האור ממרכז התמונה ולא עוקבת אחרי נקודת הפוקוס. אם נרצה שבמצב זה התאורה תמדד מהנושא, יהיה עלינו למקם אותו במרכז הפריים, לעשות חצי קליק בכפתור החשיפה (זה נועל את מדידת האור והפוקוס) ולאחר מכן לקמפז מחדש.

באיזו מדידת תאורה עדיף להשתמש?

באופן כללי כמו רוב הנושאים בצילום, אין פה הגדרה מוחלטת של "נכון" או "לא נכון". השימוש בשיטת מדידת התאורה תלויה במה שנוח ונכון לכם. הנקודה היותר חשובה, היא שקודם חשוב להבין איך עובדת מדידת התאורה וגם להבין את מצב התאורה בתמונה. אחרי שתבינו את שני הדברים הללו, תוכלו להשתמש בכל אחת משיטות מדידת התאורה ותוכלו לדעת באופן כללי מה תהיה ההשפעה של זה על התאורה בתמונה.

דוגמה ראשונה: אתם מצלמים תמונת נוף ואתם רוצים שהתאורה הכללית בתמונה תהיה מאוזנת. במצב כזה כנראה עדיף להשתמש במדידת תאורה כללית - זה יתן לכם חשיפה כללית מאוזנת בכל התמונה, אך עדיין יכול להיות שיהיו חלקים קצת בהירים או כהים מדי.

דוגמה שניה: אתם מצלמים תמונה שיש בה נושא וחשוב לכם שהתאורה על הנושא תהיה מדויקת. במצב כזה כנראה עדיף להשתמש במדידת תאורה נקודתית, קחו בחשבון שיכול להיות שהרקע יצא בהיר מדי או כהה מדי בהתאם להבדלים בין התאורה על הנושא והרקע.

לסיכום:

בחירה של שיטת מדידת התאורה יכולה לעזור לנו לחשוף את התמונה בדרך מתאימה בהתאם למה שאנחנו מצלמים. חשוב לזכור שלכל שיטה יש את היתרונות והחסרונות שלה אותם נצטרך לקחת בחשבון כשאנחנו מצלמים. מומלץ להתנסות בשיטות השונות, להבין איך הן עובדות ולבחור במה שמתאים לכם בהתאם למה שאתם מצלמים. תרגלו כמה שיותר כדי שתבינו איך זה עובד!

צילום וכתיבה: צוות Wild Travel

בואו לצלם איתנו!