צילום - הכל על עולם הצילום המופלא
צילום הוא עולם מופלא! אמנות הצילום היא דרך מדהימה לתעד אירועים בחיינו, ליצור עולמות מופלאים, לתת ערך ויזואלי לסיפורים, להעביר מסרים (אם נעימים או פחות) ולתת ביטוי אמנותי לזוית הראיה האישית לנו. מדובר באומנות הנפוצה ביותר בעולם היום: כולם מצלמים בדרך זו או אחרת, אם בטלפונים החכמים, במצלמות לחובבנים או עם הציוד המקצועי ביותר. בימי עידן המצלמה הדיגיטלית הצילום הפך נפוץ וזמין לכל מי שרוצה להתנסות בתחום המופלא הזה.
מהו צילום?
לפני שנדבר על מהו צילום חשוב שנבין מהי מצלמה. אם נפשט את המכונה המדהימה הזו לצורה הבסיסית ביותר שלה נבין שמצלמה היא בסה"כ קופסה אטומה עם חור ובתוכה חומר רגיש לאור. זה יכול להיות חומר כימי שצורב את תבנית האור כמו בעידן הפילם וזה יכול להיות חיישן דיגיטלי שממיר את חלקיקי האור לאותות אלקטרונים כמו במצלמות דיגיטליות. אם כך מהוא צילום? צילום הוא צריבה של תבנית האור על אותו חומר רגיש לאור. ככל שנעמיק ונתמקצע בעולם הצילום נלמד להבין אור ולשלוט באור בצורה טובה יותר. חשוב שתזכרו שהאור הוא "חומר הגלם" איתו צלמים עובדים והמצלמה היא הכלי איתו אנחנו עובדים.
צילום: יואל שליין
איך הכל התחיל?
בכל פעם שמדברים על ההיסטוריה של הצילום עולה מושג שסביבו התהווה אותו עולם מופלא שמלווה אותנו בכל מקום ובכל שלב בחיינו היום - "קאמרה אובסקורה". למי מכם שלא מדבר לטינית, פירוש המילים קמרה אובסקורה הוא "קופסה חשוכה" וזוהי בעצם המצלמה הראשונה. המרוץ למצלמה הראשונה התנהל כמעט במקביל בסוף המאה ה-18 במספר מקומות באירופה. סביב השנים 1826-1827 צולמה התמונה הראשונה בהיסטוריה על ידי ג'וזף ניספור נייפס בחשיפה שארכה כ 8 שעות. לאורך השנים הבאות פיתח שותפו של נייפס - לואי ז'אק מנדה דאגר (או בקיצור דאגר) טכניקות שונות וחומרים שונים שקיצרו את זמני החשיפה משעות לדקות ואיפשרו שילוב של בני אדם בתמונות. ב 1888 פיתח ג'ורג' איסטמן את הפילם הגמיש הראשון וזמן קצר לאחר מכן ייסד את חברת קודאק שהפכה את אמנות הצילום לנחלת הכלל והובילה את תחום הצילום בעולם עד הופעת המצלמות הדיגיטליות.
התמונה הראשונה בהיסטוריה - "הנוף ממרפסת המעבדה" -ג'וזף ניספור נייפס - Wild Travel
המצלמה הדיגיטלית
בשנת 1921 קיבל אלברט איינשטיין פרס נובל על האפקט הפוטואלקטרי (ולא על תורת היחסות כפי שנהוג לחשוב). המחקר של איינשטיין הוביל לפיתוח התא הפוטואלקטרי - אותו רכיב קטנטן בחיישן שממיר פוטונים (חלקיקי אור) לאותות חשמליים. בשנות החמישים החלו לפתח את הטכנולוגיה שתאפשר בעתיד הלא רחוק צילום דיגיטלי וכבר בשנות השישים הוטמעה הטכנולוגיה בלווינים שיצרו תמונות מהירח. בשנת 1975 פיתחה חברת קודאק את המצלמה הדיגיטלית הראשונה בעולם, אך הנהלת החברה לא האמינה בפוטנציאל העסקי וגנזה את המצלמה. כעשור לאחר מכן (1984) הציגה חברת קנון את המצלמה הדיגיטלית הראשונה ובתחילת שנות התשעים הפכה הטכנולוגיה לנחלת הכלל,אך המצלמות שיוצרו יועדו לשימוש מסחרי ומחירן היה גבוה (כ 20,000$). בשנת 2002 נפרץ הסכר, מצלמות דיגיטליות הפכו זולות ונגישות לכלל האוכלוסיה והחל המרוץ האין סופי בין יצרני המצלמות שמוביל עד היום לפיתוחים מדהימים ולמצלמות איתן כולנו מצלמים עד היום, החל ממצלמות הטלפון, המצלמות הקומפקטיות, מצלמות DSLR ומצלמות המירורלס.
צילום: יואל שליין
סגנונות צילום
הצילום החל את דרכו כמדיה של תיעוד - מפורטרטים משפחתיים, עסקיים או היסטוריים, תיעוד של שטחים בעולם ובחלל ועד לצילום עיתונאי. ככל שיותר יוצרים ואמנים החלו להשתלב בעולם הצילום כך התגלו יותר אמנים מסגנונות שונים שלקחו את המדיה הכל כך מרשימה לכיוונים שונים ובדרך כלל לעולמות מהם הגיעו. לכל תחום מתועד בימינו יש ממשק לעולם הצילום - טבע, נוף, מאקרו, אופנה, ניו בורן, הריון, פורטרטים, ספורט, צלילה, עיתונות, מלחמות, אוכל, ארכיטקטורה, דוקומנטרי, רחוב, אבסטרקט, אומנויות שונות, ציור באור ועוד ועוד!
צילום: אשר סבידנסקי
הצלמים הגדולים והטובים בתחומם כמעט תמיד מגיעים מעולם התוכן אותו הם מצלמים ואם לא הם בדרך כלל ישקיעו את רוב זמנם ללמוד את עולם התוכן אותו הם רוצים לצלם. צלם תרבויות בהכרח יעמיק בהיסטוריה ובאנטרופולוגיה בכדי להבין את השבטים והתרבויות אותם הוא מתעד ומצלם. צלם טבע חייב להכיר את המאפיינים הפזיולוגים, את הרגלי האכילה והרבייה של בעלי חיים בכדי להיות במקום הנכון ובזמן הנכון. בכדי לצלם אופנה, צלם אופנה חייב להכיר את השפה של הז'נר ואת השוק בו הוא עובד בכדי להיות רלוונטי ולעבוד.
צילום: איל גרניט
לשלוט במצלמה ובצילום
כמו בהרבה תחומים אחרים בחיינו רובנו מצלמים על אוטומטי. המשמעות היא שאנחנו נותנים למצלמה שלנו לקבל את כל ההחלטות שישפיעו על איך שתיראה התמונה הסופית, גם בשלב הצילום וגם בשלב העריכה והעיבוד. עם קצת ידע והרבה תרגול אתם יכולים להיות אלה ששולטים על כל פרמטר שמשפיע על התמונה. אז איך זה עובד? שלב הצילום מורכב משני אלמנטים בהם צלם צריך לשלוט - קומפוזיציה ואור. קומפוזיציה היא אומנות סידור האלמנטים הויזואלים בתמונה, זוית הצילום שלכם, בחירת הצבעים המשחק בין הנושא לרקע ועוד.
צילום: יואל שליין
כשמדברים על שליטה באור הכוונה היא לטכניקה של שליטה ידנית בפרמטרים שמשפיעים על איך שהמצלמה קולטת את האור (תריס, צמצם ואיזו) ובחירת האופטיקה (העדשות) איתה תצלמו. גם בשלב העיבוד ופיתוח התמונה יש לכם הצלמים אפשרות לשליטה מלאה. בתוך כל מצלמה דיגיטלית יש רכיב שנקרא מעבד, במעבד יש תוכנה שמגדירה את רמת הניגודיות, עומק הצבע ואת הטווח הדינמי של התמונה. כשאתם מצלמים בטלפונים או במצלמות במצב אוטומטי המצלמות שלכם מעבדות ועורכות את התמונה לפי הגדרות היצרן. זו הסיבה שלכל מצלמה יש "צבעים שונים". אם תלמדו לערוך תמונות בצורה מקצועית השליטה תעבור לידיים שלכם ואתם תגדירו איך תיראה התמונה הסופית.
צילום: תומר רצאבי
אז איך מתחילים לצלם?
לא הייתה בהיסטוריה תקופה טובה יותר להתחיל ללמוד צילום מאשר בימינו. בעידן האינטרנט של היום כל המידע נגיש וזמין, ממאמרים למתחילים ולמתקדמים, סרטוני הדרכה ביוטיוב ובפלטפורמות שונות ועד לקורסי צילום מקצועיים, קצרים וממוקדים שיתנו לכם את הכלים להתחיל לצלם כמו מקצוענים. גם השינויים בעולם המצלמות מקלים על צלמים בכלל ועל צלמים מתחילים בפרט. בעידן הדיגיטלי של היום תוכלו לרכוש מצלמה מקצועית בהשקעה סבירה לכל כיס. לאחר שרכשתם מצלמה ועדשה, לא תזדקקו להשקעה כספית בכל תמונה שתצלמו (בניגוד לעידן הפילם) - התמונות נצרבות על חיישן דיגיטלי ומועברות לכרטיס הזכרון במצלמה, כשכרטיס הזכרון מתמלא ניתן להעביר את התמונות למחשב או לכונן אחסון, לרוקן את הכרטיס ולהתחיל מחדש. עצם הזמינות של אין סוף צילומים מאפשר עקומת למידה מהירה בהרבה, זכרו שכדי להתקדם צריך לתרגל, לתרגל ולתרגל 🙂
תחביב או מקצוע
רובנו ניגשים לצילום מקצועי מתוך תשוקה לתחום, חיפוש אחר תעסוקה לזמננו הפנוי או חיפוש אחר מקצוע חדש. אפשר לקחת את התחום לכל כיוון שרק תחלמו! אם אתם מחפשים להתמקצע ובהמשך גם להתפרנס מצילום ישנן דרכים רבות לגדול ולהתפתח כצלמים בכל תחום שיעניין אתכם. תוכלו להתמקצע בעזרת קורסים וסדנאות, תוכלו להפוך לאסיסטנטים של צלמים מנוסים וכך ללמוד מהנסיון שלהם, או פשוט לצאת לדרך וללמוד תוך כדי תנועה. כחובבים אשר מחפשים עניין או פעילות מעניינת שתרגש אתכם, עולם הצילום יציע לכם מגוון אדיר של התנסויות וחוויות החל מקורסים קצרים, סדנאות יומיות וימי צילום חוויתיים ועד לטיולים לצלמים בכל הסגנונות לקצוות הכי מרוחקים ומרגשים של כדור הארץ!
צילום: אשר סבידנסקי
כתב: יואל שליין