לפלנד אקסטרים - Wild Travel

איזון לבן (White Balance) - לימודי צילום למתחילים

איזון לבן, או בשמו הלועזי White Balance הוא הגדרה במצלמה (וגם בעריכה של התמונה) הקובעת את איזון הצבעים בתמונה בהתאם לתאורה הסביבתית. לכל סוג של אור יש צבע שונה, לדוגמה לאור שמש ישיר יש צבע שונה לעומת אור של נורת פלורסנט או לעומת אור של נר ואפילו לעומת אור של יום מעונן. ההגדרה של צבע של אור מסוים נקראת "טמפרטורת צבע" או "Color Temperature" והיא נמדדת במושג שנקרא "מעלות קלווין".כשאנחנו מסתכלים על העולם המוח שלנו יודע לאזן את הצבעים בצורה אוטומטית, כלומר להבין שצבע מסוים, לדוגמה צבע לבן, הוא באמת לבן, למרות צבע האור הסביבתי. לעומתנו, החיישן של המצלמה לא יודע לעשות איזון צבעים אוטומטי ולכן ישנה את ההגדרה של "איזון לבן" כחלק מהגדרות התמונה. איזון הלבן בעצם מגדיר למצלמה מה התאורה הסביבתית וע"י כך המצלמה יודעת לאזן את הצבעים בתמונה.

הגדרות איזון לבן

בכל המצלמות המתקדמות כיום אפשר לקבוע את ערך ה White Balance בצילום. ברוב המצלמות ישנם ערכי White Balance מוגדרים מראש כמו: אור יום (Daylight), צל (Shade), פלורסנט (Fluorescent), טונגסטן (Tungsten) ועוד. בנוסף יש הגדרה של White Balance אוטומטי בו המצלמה תנסה לבחור לבד ה WB המתאים בעצמה (עובד טוב ברוב המקרים). במצלמות יותר משוכללות יש גם אפשרות לקבוע WB ידני, כלומר ממש לקבוע את הטמפרטורה של התאורה הסביבתית (טמפרטורת קלווין).

איך איזון לבן עובד?

כשאנחנו מגדירים את ה WB במצלמה, אנחנו בעצם "מספרים" למצלמה מה התאורה הסביבתית כדי שהיא תוכל לאזן את הצבעים בתמונה. אם לדוגמה אנחנו מצלמים בחדר שמואר ע"י נורת להט (טונגסטן) או אור נרות, הצבע של התאורה הסביבתית הוא יחסית חם. כשנגדיר למצלמה WB של נורת להט, היא תדע לאזן את הצבעים ובעצם "תקרר" את התמונה. אם אנחנו מצלמים במקום שכולו מוצל התאורה הסביבתית היא יחסית קרה, לכן שכנגדיר למצלמה WB של צל היא "תחמם" את התמונה. שימו לב לדוגמאות למטה:

Shade

לימודי צילום למתחילים איזון לבן - White Balance - Wild Travel

Day Light

לימודי צילום למתחילים איזון לבן - White Balance - Wild Travel

Tungsten

לימודי צילום למתחילים איזון לבן - White Balance - Wild Travel

התמונה הזו של הקוליברי צולמה במהלך הטיול שלנו לקוסטה ריקה. התאורה בזמן הצילום הייתה של אור יום עם מעט עננות וצל. בתמונה האמצעית הוגדר WB של אור יום והצבעים בתמונה באמת נראים טבעיים. בתמונה הימנית הוגדר WB של צל ותוכלו לראות שהצבעים נראים "חמים" מדי. בתמונה השמאלית הוגדר WB של טונגסטן (נורת להט) והצבעים נראים קרים מדי.

Shade

לימודי צילום למתחילים איזון לבן - White Balance - Wild Travel

Day Light

לימודי צילום למתחילים איזון לבן - White Balance - Wild Travel

Tungsten

לימודי צילום למתחילים איזון לבן - White Balance - Wild Travel

תוכלו לראות דוגמה נוספת בתמונה הזו שצולמה בחוף פלמחים לקראת השקיעה. גם פה הגדרת WB של Day Light נתנה את איזון הצבעים הנכון. הגדרה של Shade יצרה תמונה עם צבעים חמים מדי, הגדרה של tungsten יצרה תמונה עם צבעים קרים מדי.

באיזה הגדרות איזון לבן כדאי לצלם?

למזלנו ההגדרה של WB אוטומטי (AWB) עובד היום מצוין ברוב המצלמות. זה אומר שאנחנו יכולים לצלם מבלי לחשוב על הגדרת ה WB וברוב המקרים המצלמה תדע לבחור את ה WB בעצמה בצורה טובה ונקבל תמונות עם איזון צבעים טוב. אם יש לכם צורך בהגדרה ספציפית ומדויקת של ה WB מומלץ לנסות כמה אופציות ולראות מה יוצא הכי טוב לטעמכם. בכל מקרה חשוב שתזכרו שאין כזה דבר "איזון לבן נכון"! בסופו של דבר הטעם והסגנון שלכם יכולים להשפיע על בחירת הצבעים שהיא לטעמכם בתמונה. תמיד יש מקום לשחק עם ה WB כדי ליצור סגנון מסוים בתמונה שאתם אוהבים.

האם כדאי להגדיר איזון לבן במהלך הצילום או בעריכה?

מי מכם שעורך תמונות, בטח שם לב שיש אפשרות לשנות ה WB או את הטמפרטורה של איזון הלבן גם בעריכה. זה בחלט נכון ואפשרי, אבל חשוב שתדעו שיש הבדל אם צילמתם תמונה כקובץ RAW או כקובץ JPEG. כשמצלמים בקבצי RAW אין הבדל בין בחירת WB במהלך הצילום או לאחר מכן בעריכה, כיון שסוג הקובץ הזה מכיל מראש את כל הגדרות ה WB האפשריות. כשמצלמים בקבצי JPEG ה WB שנבחר במהלך הצילום כבר מקובע בתמונה, אפשר לשנות אותו בעריכה, אך שינוי אגרסיבי לא תמיד יביא לתוצאות איכותיות.

לסיכום:

איזון לבן הוא מאפיין חשוב באיזון הצבעים בתמונה. מומלץ מאוד להכיר את ההגדרות השונות, לנסות אותן כדי להבין איך הן עובדות ולבחור את ההגדרה שמתאימה לכם!

כתיבה וצילום: צוות Wild Travel

בואו לצלם איתנו!