עריכת תמונות ב Lightroon - עריכת קונטרסט | Wild Travel

עריכת תמונות ב Lightroom - שליטה בקונטרסט

אחד הנושאים הבסיסיים והחשובים ביותר בעריכת תמונות הוא הניגודיות - Contrast. רוב התמונות שאנחנו מצלמים בשטח (במיוחד בקבצי RAW) לא יוצאים עם מספיק קונטרסט בדומה למה שראינו בשטח, כיון שיש הבדלים בין מה שאנחנו רואים לבין היכולות של חיישן המצלמה. תוכנת העריכה Lightroom מאפשרת לנו לשלוט ולשנות את הקונטרסט בתמונות במספר דרכים עליהם נדבר במאמר הבא.

מה זה קונטרסט?

המשמעות של קונטרסט זה ניגודיות - כלומר ההבדל או רמת הניגודיות בין חלקים בהירים לחלקים כהים בתמונה. קונטרסט נמוך אומר שההבדלים בין אזורים כהים לבהירים הוא קטן, קונטרסט גבוה אומר שההבדלים בין אזורים כהים לבהירים הוא גדול. אין הגדרה מוחלטת לרמת הקונטרסט המתאימה לתמונה בתוצאה הסופית שלה. רמת הקונטרסט שמתקבלת בתמונה לאחר הצילום תלויה בקונטרסט של האור שהיה בשטח בזמן הצילום, הטווח הדינמי של החיישן, תנאי מזג האוויר (בהיר/מעונן/ערפילי) ועוד. לאחר מכן נתונה האפשרות בידינו לשנות את הקונטרסט בתמונה כדי שיתאים לטעם האישי ולסגנון שלנו.

מהם הכלים השולטים בקונטרסט של התמונה?

ישנם שני כלים עיקריים בתוכנת Lightroom המאפשרים לנו לשנות את הקונטרסט בתמונות - הראשון הוא הכלי שנקרא Contrast והשני נקרא Dehaze. שני הכלים בסופו של דבר מאפשרים לנו לשנות את הקונטרסט בתמונה, אך הם עובדים בצורה שונה שחשוב להבין את אופן הפעולה שלה.

קונטרסט כללי (Contrast) - הכלי של ה- Contrast הוא הכלי הבסיסי לשינוי הקונטרסט הכללי של התמונה. באופן כללי מה שהכלי של ה Contrast עושה זה להבהיר את כל פיקסלים הבהירים ולהכהות את כל הפיקסלים הכהים. לכל פיקסל בתמונה יש ערך אבסולוטי של כמות האור שבו. אם לדוגמה היינו נותנים לערך הזה מספר מ- 0 (שחור) עד 100 (לבן), אז הגברת קונטרסט הייתה גורמת להבהרה של כל פיקסל שהערך שלו גבוה מ- 50, והכהייה של כל פיקסל שהערך שלו נמוך מ- 50.

עריכת תמונות ב Lightroon - עריכת קונטרסט | Wild Travel

תמונה ללא הוספה של Contrast

עריכת תמונות ב Lightroon - עריכת קונטרסט | Wild Travel

תמונה לאחר הוספה של Contrast

קונטרסט סלקטיבי (Dehaze) - הכלי של ה- Dehaze פותח במקור כדי לשפר תמונות שצולמו במצבים של ערפל או אובך הגורמים לתמונות שהן בד"כ דלות בקונטרסט. לעומת הכלי של ה- Contrsat, כלי הדי-הייז מגביר את הקונטרסט הכללי, אך במקביל מנסה לשמור שהאזורים הבהירים והכהים לא יוקצנו מדי. הוא עובד בצורה מצוינת על תמונות שהן מאוד דלות בקונטרסט, אך חשוב לשם לב ששימוש בו באופן גרסיבי מדי יכול להביא לתוצאות לא טובות שפוגעות בצבעים ובסופו של דבר גם גורמות לקונטרסט מוגזם. שימו לב בתמונות למטה להבדל בין הוספת Dehaze לבין הוספה של Contrast. תוכלו לראות שהוספה של די-הייז שמרה על השמיים שלא יתבהרו מדי ועל העצים שלא יתכהו מדי כמו שקרה עם ההוספה של Contrast מהדוגמה הקודמת.

עריכת תמונות ב Lightroon - עריכת קונטרסט | Wild Travel

תמונה לאחר הוספה של Dehaze

עריכת תמונות ב Lightroon - עריכת קונטרסט | Wild Travel

תמונה לאחר הוספה של Contrast

באיזה מהכלים עדיף להשתמש?

האמת היא שאין תשובה נכונה מוחלטת! יש תמונות שהוספה של Contrast תעבוד בהן יותר טוב ויש כאלו שהוספה של Dehaze תהיה טובה יותר. לפעמים ובהרבה פעמים שילוב של שני הכלים הללו יחד יביא לתוצאות מצוינת. יש שני כלים נוספים שגם להם יש השפעה עדינה יותר על הקונטרסט, במיוחד על הקונטרסט של האזורים הבהירים והכהים וקוראים להם Whites ו- Black. תוכלו לקרוא עליהם בהרחבה במאמר על שליטה בחשיפה.

לסיכום:

כדי להצליח להוציא את הפוטנציאל שטמון בתמונות שלכם, אחד הדברים הבסיסיים והכי חשוב לטפל בהם בעריכה הוא הקונטרסט. כמו הרבה נושאים אחרים בצילום ובעריכה, שליטה בטכניקה ובכלים תאפשר לכם להגיע לתוצאות שאתם רוצים! לכן מומלץ להבין לעומק כמה שיותר את נושא הקונטרסט, להתנסות ולתרגל כדי ליצור ולחדד את הסגנון והטעם האישי שלכם שיאפשר לכם לערוך תמונות בטעם טוב.

צילום וכתיבה: תומר רצאבי

רוצים ללמוד לצלם כמו מקצוענים בקלות?

הצטרפו לקורס יסודות הצילום למתחילים שלנו!