עריכת תמונה ב Lightroom
עריכה היא חלק חשוב ובלתי נפרד מצילום דיגיטלי! קבצי ה RAW אותם אנחנו מצלמים מלאים במידע, אור וצבע שלא תמיד מגולמים בתמונה הראשונית שיוצאת מהמצלמה, והרבה פעמים רחוקים מאיך שהסיטואציה נראתה לנו באמת. השלב הראשון והחשוב של העריכה הוא החזרת התמונה למצב קרוב לאיך שראינו את הסיטואציה מבחינת תאורה, צבעים וחדות. לאחר מכן אפשר לשפר ולשנות את התמונה, כל בן אדם ע"פ ראות עיניו. במאמר זה תוכלו לקרוא על עקרונות בעריכה בהדגמה על אחת מתוכנות העריכה הפופולריות כיום בעולם הצילום - תוכנת לייטרום.
יבוא קבצים - Import
יפתח לנו מסך ומצד שמאל נוכל לבחור את המקור (כרטיס זכרון או תיקיה במחשב) ממנה אנחנו רוצים לייבא את התמונות.
נבחר את התיקיה ונראה במרכז שיש לנו אופציה לבחור אם להכניס את כל התמונות מהתיקיה, או רק את אלו שאנחנו רוצים ע"י סימון V.
ישנן שתי שיטות עיקריות לעשות Import:
1. העתקת התמונות מכרטיס הזיכרון לתיקיה במחשב ע"י בחירת האופציה של Copy (בחלק העליון של המסך מעל התמונות שסימנו) ובחירת התיקיה אליה יועברו התמונות במחשב בתפריט מצד ימין ב Destination. שימו לב שיש לכם אפשרות להוסיף מידע נוסף (כמו מילות מפתח, שם, כתובת, אתר אינטרנט, כתובת וכו') לכל תמונה בתפריט הימני בחלק של Apply during import.
2. הכנסת התמונות ללייטרום במידה והן כבר הועתקו לתיקיה במחשב. במצב זה נבחר Add בחלקו העליון המסך (במקום Copy שעשינו מקודם).
לאחר שבחרנו את התמונות שרצינו נלחץ שוב על Import מצד ימין למטה וכעת התמונות יהיו בתוך לייטרום ונוכל לערוך אותן.
קיטלוג וסינון
את התמונות שהכנסנו ללייטרום יש לנו אפשרות לקטלג ולסנן, זה יכול לעזור לנו לעבוד עליהן בצורה יותר מהירה ולחלק אותן לקטגוריות נוחות.
- סימון בכוכבים: אם נעמוד על תמונה ונלחץ על מקשים 1-5 (אופציה נוספת היא ללחוץ על הקליק הימני בעכבר ולבחור משם) נוכל לתת דירוג כוכבים לתמונה. לדוגמה תמונה עם 5 כוכבים יכולה להיות תמונה מעולה שבטוח נראה לערוך, 4 כוכבים לתמונה טובה שאנחנו לא בטוחים לגביה לגמרי וכוכב אחד לתמונה שבטוח לא נראה לערוך.
- סימון בצבעים: ע"י לחיצה על מקשים 6-9 (אופציה נוספת היא ללחוץ על הקליק הימני בעכבר ולבחור משם) נוכל לסמן תמונה בצבע מסוים. לדוגמה אם יצאנו לטיול ויש לנו תמונות של משפחה, נופים ובעלי חיים נוכל לבחור צבע לכל קטגוריה ולקטלג את התמונות.
- אחרי שנתנו סימונים לתמונות שלנו נוכל לסנן אותן אם נעמוד על Attribute ונלחץ על האופציות לפיהן בחרנו לקטלג.
עריכה - פיתוח קובץ RAW
לאחר שהכנסנו את התמונות ללייטרום נעבור לחלק של ה Develop כדי לערוך את התמונה. בלשונית ה Basic נוכל לראות את הכלים החשובים ביותר לעריכה של הקובץ כולו - תאורה, קונטרסט, צבע, WB ועוד.
טמפרטורה/Temp – הטמפרטורה של התמונה (חלק מה WB). האם התמונה תהיה קרירה או חמימה.
Exposure – הבהירות הכללית של התמונה. לייטרום תבהיר/תכהה את התמונה אך תשתדל לא לשנות את אזורי הקצה (כהים/בהירים ביותר).
Contrast – הקונטרסט הכללי של התמונה. זה הקונטרסט שמטפל בטווחי הבהירויות הבינוניים (Midtones).
Highlights – טיפול בפיקסלים הבהירים. החלק הזה משמש בד"כ להחזרה של חלקים בהירים מדי בתמונה שאיבדו את הצבע שלהם (כמעט שרופים).
Shadows – טיפול בפיקסלים הכהים. החלק הזה משמש בד"כ להבהרה של אזורים כהים מדי בתמונה (כמעט אטומים).
סרגל Whites – טיפול בפיקסלים הבהירים ביותר. יכול לשמש לשני דברים - החזרת צבע/פרטים של פיקסלים שרופים מאוד (יש גבול כמובן), או על מנת "לסגור" את החלק הימני של היסטוגרמה שאינה סגורה בקצה הימני, כלומר לטפל בקונטרסט של החלקים הבהירים ביותר.
סרגל Blacks – טיפול בפיקסלים הכהים ביותר. יכול לשמש לשני דברים - החזרה של פיקסלים אטומים (פחות מומלץ כיון שמוציא המון רעש), או על מנת "לסגור" את החלק השמאלי של היסטוגרמה שאינה סגורה בקצה השמאלי, כלומר לטפל בקונטרסט של החלקים הכהים ביותר.
סרגל Clarity – כלי זה עוזר להדגיש או לטשטש טקסטורות. הוא פועל ככלי המשלב קונטרסט וחידוד נקודתי שעובד בעיקר על מעברים של אור וצל בתמונה וע"י כך מגביר את הטקסטורות בתמונה. קלריטי עובד על אזורים נקודתיים, אך יחסית גסים ולכן בנוסף להדגשת או טישטוש טקסטורות תראו גם גם שינוי יחסית מובחן בקונטרסט.
סרגל Texture– כלי זה עוזר להדגיש או לטשטש טקסטורות בדומה לכלי ה- Calrity, אך בניגוד ל- Clarity הוא פועל על אזורים נקודתיים באופן מאוד עדין (ממש בין פיקסלים בודדים). שימוש בכלי זה יגביר או יטשטש טקסטורות בצורה מצוינת ללא שינוי מובחן בקונטרסט כללי.
סרגל Saturation/Vibrance – אלה הם שני כלים המשנים את רווית הצבע בתמונה. סטורציה משנה באופן זהה את כל הצבעים בתמונה ורוב הפעמים כשמגבירים יותר מדי גורמת לצבעים לא טובים ולא טבעיים. לעומתה Vibrance היא כלי של סטורציה סלקטיבית שמעלה צבעים בצורה חכמה (מעלה קודם צבעים שחסרים יותר וצבעים חיים יותר) ולכן נעדיף להשתמש ב- Vibrance כדי לטפל ברווית הצבע בתמונה.
סרגל Dehaze – זהו כלי שפותח על מנת לנסות לשפר תמונות שיש בהן ערפל/אובך. הכלי הזה הוא בעצם כלי שמגביר את הקונטרסט, אך בניגוד לקונטרסט הרגיל הוא מנסה לשמר את האזורים הבהירים והכהים בתמונה שלא יוקצנו.
עריכה - חידוד והורדת רעשים
בלשונית ה "Detail" תמצאו את האפשרות לעשות חידוד והורדת רעשים כללית לתמונה.
חידוד - בדרך כלל מומלץ לעשות לכל תמונה, בין אם היא מיועדת להדפסה ובין אם לשימושי אינטרנט כמו פייסבוק או האתר שלכם. חידוד צריך להיעשות במידה טובה - לא מעט מדי ולא יותר מדי. מומלץ להשתמש בערכים הללו: Radius במינימום, Detail במקסימום, Amount יכול לנוע בסביבות 15 עד 80 כתלות בתמונה עצמה. נתונים אלו נותנים חידוד עדין ואיכותי ומונעים חידוד יתר אגרסיבי. מומלץ גם להשתמש ב Masking ברמה של 15-80. מסקינג מאפשר חידוד סלקטיבי והוא יגרום לכך שהחידוד יעבוד בעיקר על אזורים שדורשים חידוד (כמו איזורים עם טקסטורה) ופחות על אזורים שלא דורשים חידוד כמו שמיים חלקים.
הורדת רעשים - הורדת רעש דרושה בעיקר בתמונות בהן יש רעש מובחן כמו תמונות שצולמו ב ISO גבוה או תמונות שעברו עריכה אגרסיבית. הורדת רעשים משפיעה על כל התמונה והחיסרון הוא שזה גורם לטשטוש וירידה של פרטים בתמונה, לכן מומלץ לעשות הורדת רעשים באיזורים ספציפיים שדורשים זאת ע"י שימוש במברשת או בפילטר המדורג.
עריכה - Crop Overlay
מתחת להיסטוגרמה נמצא הכלי של ה Crop. הכלי הזה משמש אותנו לחיתוך התמונה, ליישר את התמונה ולבחור יחס גובה/רוחב. כשנעמוד על הפינה של התמונה נוכל להקטין ולחתוך את התמונה. שימוש לב למנעול מצד שמאל – אם הוא סגור יחס הגובה:רוחב המקורי של התמונה ישמר, אם הוא פתוח תוכלו לקרופ באופן חופשי. אם נעמוד קצת מחוץ לפינה של התמונה נוכל לסובב אותה וליישר אותה. נוכל ליישר אותה גם ע"י שימוש בכלי של ה Angle המאפשר למתוח קו המקביל לקו האופק בתמונה ולייטרום תיישר את התמונה אוטומטית. ליד המנעול אפשר גם לשנות את יחס גובה:רוחב בתמונה (למשל ל 16:9 בשביל טיים לאפס ביחס של HD).
Spot Removal
בכלי של ה Spot Removal אפשר להעלים דברים לא רצויים בתמונה כמו לכלוך מהחיישן, שקית ניילון שנתקעה בתמונה ולא שמנו לב אליה בצילום, או כל דבר אחר (מומלץ לא להגזים עם העלמת פרטים). נלחץ על הכלי, נבחר את הגודל (קצת יותר גדול מהלכלוך) ונעשה קליק. לייטרום תבחר אוטומטית איזור ממנו היא רוצה להעתיק כדי לתקן. רוב הפעמים הבחירה טובה ומתאימה, אם לא -אנחנו יכולים לבחור בעצמנו.
פילטר מדורג - Graduated Filter
הפילטר המדורג הוא כלי עריכתי ויש לו יכולת לעשות שינויים רבים (הבהרה, הכהייה, קונטרסט, טמפרטורה, רעש, חידוד ועוד). הכלי הזה עובד בצורה לינארית כשכל שינוי נעשה בצורה הדרגתית מקצה אחד לשני. כשנלחץ על כלי הפילטר המדורג יופיע צלב. את הצלב נשים על התמונה ונוכל ע"י לחיצה על העכבר להתחיל למתוח את הפילטר על התמונה (מלמעלה למטה, להיפך, ואפילו באלכסון). מצד ימין תפתח לנו תיבת הכלים של הפילטר בה נוכל לבחור איזה שינוי/השפעה יעשה הפילטר.
כמה דברים חשובים:
- הפילטר עובד ב 100% השפעה מהקו שהתחלנו למתוח (ולפניו) והשפעתו יורדת בהדרגה עד 0% לקו שבו נגמרה המתיחה (מעבר לקו המתיחה אין השפעה).
- אם הרווח בין קו ההתחלה לקו הסוף יהיה גדול אז הפילטר יהיה רך וההשפעה מאוד מדורגת. אם הרווח בין קו ההתחלה לקו הסוף יהיה קטן אז הפילטר יהיה קשה וההשפעה בין קו לקו מאוד קשה.
- אפשר להזיז את כל הפילטר (בלי לשנות את דרגת הרכות) ע"י תפיסתו מהנקודה בקו האמצע.
- אפשר בתוך תפריט העריכה של הפילטר המדורג (בחלק העליון) ללחוץ על brush, זה בעצם יוסיף לנו מברשת שיכולה לעשות את אותה ההשפעה של הפילטר באזורים אחרים או לחילופין למחוק השפעה של הפילטר באזורים אחרים.
מברשת - Adjustment Brush
המברשת היא כלי עגול, שיש לו תיבת כלים ממש כמו הפילטר המדורג ואפשר לצייר איתה בצורה רציפה או לא רציפה איפה שאנחנו רוצים וכך בעצם לשנות דברים בכל מיני מקומות בתמונה בצורה חופשית. גם למברשת יש אפשרות להיות רכה או קשה כמו הפילטר המדורג (ההשפעה היא מפנים המברשת החוצה). כשנלחץ על הכלי של המברשת תופיע לנו המברשת העגולה על התמונה ואיתה נוכל "לצייר" על התמונה ע"י לחיצה על הקליק ומשיכה. מתוך השינויים שבחרנו בתיבת הכלים נראה את ההשפעה על התמונה.
כמה דברים חשובים:
- אפשר לקבוע את גודל המברשת ע"י בחירת ה Size בתפריט המברשת, ע"י הזזת הגלגלת של העכבר או לחיצה על מקשי הסוגריים במקלדת.
- אפשר לקבוע את דרגת הרכות של המברשת ע"י בחירת ה Feather בתפריט המברשת, או ע"י לחיצה על Shift+ הזזת הגלגלת של העכבר.
- במידה ואנחנו רוצים לעשות שינוי באזור מסוים מבלי לפלוש לאזור אחר (לדוגמה גבול בין אזור לאזור) כדאי לסמן את האופציה של Auto Mask.
- אם נרצה לראות בדיוק איפה עבדנו עם המברשת (גם אם לא שינינו משהו בתיבת הכלים) נלחץ על Show selected mask overlay מתחת לתמונה.
- אם אנחנו רוצים למחוק השפעה של מברשת במקומות מסוימים שבהם עברנו איתה (עובד ספציפית רק על המברשת שבחרנו) אפשר ללחוץ ולהחזיק את מקש ה Alt, המברשת תהפוך להיות מברשת מחק (נראה סימון מינוס בתוך העיגול) ונוכל למחוק איפה שנרצה. גם במברשת מחיקה אפשר לקבוע גודל ורכות.
- אפשר לשנות את ה Flow של המברשת - זה בעצם יאפשר לנו "למרוח" את ההשפעה בצורה הדרגתית במקומות שונים.
פילטר רדיאלי - Radial Filter
הפילטר הרדיאלי הוא כלי אליפטי/עגול שהשפעתו יכולה להיות מהחוץ פנימה או להיפך (ע"י לחיצה על Invert Mask). גם לו יש תיבת כלים כמו לפילטר המדורג ולמברשת וגם לו יש אפשרות להיות רך או קשה.
שמירת התמונה לאחר עריכה - Export
לאחר שערכנו את התמונה ואנחנו מרוצים מהתוצאה הגיע הזמן לשמור אותה. שמירת התמונה הערוכה בלייטרום נעשית ע"י פונקציית ה Export. כמו שציינו בהתחלה, אקספורט אינו משנה את קובץ המקור, אלא שומר קובץ חדש עם השינויים שעשינו. כדי לשמור את התמונה הערוכה נעמוד עם העכבר על התמונה, נלחץ על הקליק הימני, נלחץ על אקספורט ושוב על אקספורט. יפתח לנו המסך עם הגדרת הנתונים ליצוא התמונה שלנו.
לאחר מכן נראה את מסך ה Export בו נוכל לקבוע את הגדרות היצוא:
- Export location: נבחר את התיקיה או המקום בו הקובץ החדש ישמר.
- File naming: נבחר אם לתת שם חדש לקובץ או להשאיר אותו כמו המקורי.
- File Settings: נבחר אחת משתי אופציות. אם הקובץ שלנו הוא קובץ להצגה במחשב או שאנחנו רוצים להעלות אותו לאינטרנט, נייצא אותו כקובץ JPEG באיכות גבוהה (quality 80-100). אם אנחנו רוצים לשמור את הקובץ עם כל שינויי העריכה אך ללא דחיסה ועם כל המידע שהגיע מקובץ ה RAW - נשמור אותו כקובץ TIFF/PSD וכך נוכל לערוך אותו שוב בעתיד עם תוכנות עריכה נוספות כמו פוטושופ לדוגמה. אלה הם פורמטים שגם מתאימים להדפסה באיכות גבוהה.
- Image Sizing: נבחר אם אנחנו רוצים להקטין את הקובץ, או להשאיר אותו בגודל מלא. להדפסה נעדיף לא להקטין את התמונה ולהשאיר אותה בגודל מלא עם רזולוציה של 240-330 DPI/PPI. עבור הצגת הקובץ או העלאה לאינטרנט תוכלו לבחור אם להקטין את התמונה או להשאיר אותה בגודל מלא (לרוב לאינטרנט מקטינים את הקובץ לגודל של 1000 עד 1500 פיקסלים לצלע הרחבה), מבחינת רזולוציה אין משמעות ל- DPI/PPI.
- Watermarking: תוכלו לבחור לכם חתימה או חתימות קבועות אותן אפשר להכיל כל תמונה שתייצאו. כדי לעצב את החתימה לחצו על Edit watermark ותוכלו לשנות את הגודל, הגופן, מיקום החתימה ועוד.
לסיכום
עריכת תמונות זה תהליך של למידה, רכישת טעם טוב, סגנון ותהליך עבודה אישי – ממש כמו צילום. ככל שתערכו יותר, כך תוכלו להבין את הכלים יותר, מה הם נותנים לכם ותדעו מראש איך תרצו לערוך את התמונה. מומלץ מאוד להתנסות ולהתייעץ עם חברים/צלמים שאתם מעריכים וסומכים על הטעם שלהם כדי לקבל משוב על התמונות שלכם.
כתב: תומר רצאבי
רוצים ללמוד לצלם כמו מקצוענים בקלות?
הצטרפו לקורס יסודות הצילום למתחילים שלנו!
עריכת תמונה ב Lightroom
עריכה היא חלק חשוב ובלתי נפרד מצילום דיגיטלי! קבצי ה RAW אותם אנחנו מצלמים מלאים במידע, אור וצבע שלא תמיד מגולמים בתמונה הראשונית שיוצאת מהמצלמה, והרבה פעמים רחוקים מאיך שהסיטואציה נראתה לנו באמת. השלב הראשון והחשוב של העריכה הוא החזרת התמונה למצב קרוב לאיך שראינו את הסיטואציה מבחינת תאורה, צבעים וחדות. לאחר מכן אפשר לשפר ולשנות את התמונה, כל בן אדם ע"פ ראות עיניו. במאמר זה תוכלו לקרוא על עקרונות בעריכה בהדגמה על אחת מתוכנות העריכה הפופולריות כיום בעולם הצילום - תוכנת לייטרום.
יבוא קבצים - Import
יפתח לנו מסך ומצד שמאל נוכל לבחור את המקור (כרטיס זכרון או תיקיה במחשב) ממנה אנחנו רוצים לייבא את התמונות.
נבחר את התיקיה ונראה במרכז שיש לנו אופציה לבחור אם להכניס את כל התמונות מהתיקיה, או רק את אלו שאנחנו רוצים ע"י סימון V.
ישנן שתי שיטות עיקריות לעשות Import:
1. העתקת התמונות מכרטיס הזיכרון לתיקיה במחשב ע"י בחירת האופציה של Copy (בחלק העליון של המסך מעל התמונות שסימנו) ובחירת התיקיה אליה יועברו התמונות במחשב בתפריט מצד ימין ב Destination. שימו לב שיש לכם אפשרות להוסיף מידע נוסף (כמו מילות מפתח, שם, כתובת, אתר אינטרנט, כתובת וכו') לכל תמונה בתפריט הימני בחלק של Apply during import.
2. הכנסת התמונות ללייטרום במידה והן כבר הועתקו לתיקיה במחשב. במצב זה נבחר Add בחלקו העליון המסך (במקום Copy שעשינו מקודם).
לאחר שבחרנו את התמונות שרצינו נלחץ שוב על Import מצד ימין למטה וכעת התמונות יהיו בתוך לייטרום ונוכל לערוך אותן.
קיטלוג וסינון
את התמונות שהכנסנו ללייטרום יש לנו אפשרות לקטלג ולסנן, זה יכול לעזור לנו לעבוד עליהן בצורה יותר מהירה ולחלק אותן לקטגוריות נוחות.
- סימון בכוכבים: אם נעמוד על תמונה ונלחץ על מקשים 1-5 (אופציה נוספת היא ללחוץ על הקליק הימני בעכבר ולבחור משם) נוכל לתת דירוג כוכבים לתמונה. לדוגמה תמונה עם 5 כוכבים יכולה להיות תמונה מעולה שבטוח נראה לערוך, 4 כוכבים לתמונה טובה שאנחנו לא בטוחים לגביה לגמרי וכוכב אחד לתמונה שבטוח לא נראה לערוך.
- סימון בצבעים: ע"י לחיצה על מקשים 6-9 (אופציה נוספת היא ללחוץ על הקליק הימני בעכבר ולבחור משם) נוכל לסמן תמונה בצבע מסוים. לדוגמה אם יצאנו לטיול ויש לנו תמונות של משפחה, נופים ובעלי חיים נוכל לבחור צבע לכל קטגוריה ולקטלג את התמונות.
- אחרי שנתנו סימונים לתמונות שלנו נוכל לסנן אותן אם נעמוד על Attribute ונלחץ על האופציות לפיהן בחרנו לקטלג.
עריכה - פיתוח קובץ RAW
לאחר שהכנסנו את התמונות ללייטרום נעבור לחלק של ה Develop כדי לערוך את התמונה. בלשונית ה Basic נוכל לראות את הכלים החשובים ביותר לעריכה של הקובץ כולו - תאורה, קונטרסט, צבע, WB ועוד.
טמפרטורה/Temp – הטמפרטורה של התמונה (חלק מה WB). האם התמונה תהיה קרירה או חמימה.
Exposure – הבהירות הכללית של התמונה. לייטרום תבהיר/תכהה את התמונה אך תשתדל לא לשנות את אזורי הקצה (כהים/בהירים ביותר).
Contrast – הקונטרסט הכללי של התמונה. זה הקונטרסט שמטפל בטווחי הבהירויות הבינוניים (Midtones).
Highlights – טיפול בפיקסלים הבהירים. החלק הזה משמש בד"כ להחזרה של חלקים בהירים מדי בתמונה שאיבדו את הצבע שלהם (כמעט שרופים).
Shadows – טיפול בפיקסלים הכהים. החלק הזה משמש בד"כ להבהרה של אזורים כהים מדי בתמונה (כמעט אטומים).
סרגל Whites – טיפול בפיקסלים הבהירים ביותר. יכול לשמש לשני דברים - החזרת צבע/פרטים של פיקסלים שרופים מאוד (יש גבול כמובן), או על מנת "לסגור" את החלק הימני של היסטוגרמה שאינה סגורה בקצה הימני, כלומר לטפל בקונטרסט של החלקים הבהירים ביותר.
סרגל Blacks – טיפול בפיקסלים הכהים ביותר. יכול לשמש לשני דברים - החזרה של פיקסלים אטומים (פחות מומלץ כיון שמוציא המון רעש), או על מנת "לסגור" את החלק השמאלי של היסטוגרמה שאינה סגורה בקצה השמאלי, כלומר לטפל בקונטרסט של החלקים הכהים ביותר.
סרגל Clarity – כלי זה עוזר להדגיש או לטשטש טקסטורות. הוא פועל ככלי המשלב קונטרסט וחידוד נקודתי שעובד בעיקר על מעברים של אור וצל בתמונה וע"י כך מגביר את הטקסטורות בתמונה. קלריטי עובד על אזורים נקודתיים, אך יחסית גסים ולכן בנוסף להדגשת או טישטוש טקסטורות תראו גם גם שינוי יחסית מובחן בקונטרסט.
סרגל Texture– כלי זה עוזר להדגיש או לטשטש טקסטורות בדומה לכלי ה- Calrity, אך בניגוד ל- Clarity הוא פועל על אזורים נקודתיים באופן מאוד עדין (ממש בין פיקסלים בודדים). שימוש בכלי זה יגביר או יטשטש טקסטורות בצורה מצוינת ללא שינוי מובחן בקונטרסט כללי.
סרגל Saturation/Vibrance – אלה הם שני כלים המשנים את רווית הצבע בתמונה. סטורציה משנה באופן זהה את כל הצבעים בתמונה ורוב הפעמים כשמגבירים יותר מדי גורמת לצבעים לא טובים ולא טבעיים. לעומתה Vibrance היא כלי של סטורציה סלקטיבית שמעלה צבעים בצורה חכמה (מעלה קודם צבעים שחסרים יותר וצבעים חיים יותר) ולכן נעדיף להשתמש ב- Vibrance כדי לטפל ברווית הצבע בתמונה.
סרגל Dehaze – זהו כלי שפותח על מנת לנסות לשפר תמונות שיש בהן ערפל/אובך. הכלי הזה הוא בעצם כלי שמגביר את הקונטרסט, אך בניגוד לקונטרסט הרגיל הוא מנסה לשמר את האזורים הבהירים והכהים בתמונה שלא יוקצנו.
עריכה - חידוד והורדת רעשים
בלשונית ה "Detail" תמצאו את האפשרות לעשות חידוד והורדת רעשים כללית לתמונה.
חידוד - בדרך כלל מומלץ לעשות לכל תמונה, בין אם היא מיועדת להדפסה ובין אם לשימושי אינטרנט כמו פייסבוק או האתר שלכם. חידוד צריך להיעשות במידה טובה - לא מעט מדי ולא יותר מדי. מומלץ להשתמש בערכים הללו: Radius במינימום, Detail במקסימום, Amount יכול לנוע בסביבות 15 עד 80 כתלות בתמונה עצמה. נתונים אלו נותנים חידוד עדין ואיכותי ומונעים חידוד יתר אגרסיבי. מומלץ גם להשתמש ב Masking ברמה של 15-80. מסקינג מאפשר חידוד סלקטיבי והוא יגרום לכך שהחידוד יעבוד בעיקר על אזורים שדורשים חידוד (כמו איזורים עם טקסטורה) ופחות על אזורים שלא דורשים חידוד כמו שמיים חלקים.
הורדת רעשים - הורדת רעש דרושה בעיקר בתמונות בהן יש רעש מובחן כמו תמונות שצולמו ב ISO גבוה או תמונות שעברו עריכה אגרסיבית. הורדת רעשים משפיעה על כל התמונה והחיסרון הוא שזה גורם לטשטוש וירידה של פרטים בתמונה, לכן מומלץ לעשות הורדת רעשים באיזורים ספציפיים שדורשים זאת ע"י שימוש במברשת או בפילטר המדורג.
עריכה - Crop Overlay
מתחת להיסטוגרמה נמצא הכלי של ה Crop. הכלי הזה משמש אותנו לחיתוך התמונה, ליישר את התמונה ולבחור יחס גובה/רוחב. כשנעמוד על הפינה של התמונה נוכל להקטין ולחתוך את התמונה. שימוש לב למנעול מצד שמאל – אם הוא סגור יחס הגובה:רוחב המקורי של התמונה ישמר, אם הוא פתוח תוכלו לקרופ באופן חופשי. אם נעמוד קצת מחוץ לפינה של התמונה נוכל לסובב אותה וליישר אותה. נוכל ליישר אותה גם ע"י שימוש בכלי של ה Angle המאפשר למתוח קו המקביל לקו האופק בתמונה ולייטרום תיישר את התמונה אוטומטית. ליד המנעול אפשר גם לשנות את יחס גובה:רוחב בתמונה (למשל ל 16:9 בשביל טיים לאפס ביחס של HD).
Spot Removal
בכלי של ה Spot Removal אפשר להעלים דברים לא רצויים בתמונה כמו לכלוך מהחיישן, שקית ניילון שנתקעה בתמונה ולא שמנו לב אליה בצילום, או כל דבר אחר (מומלץ לא להגזים עם העלמת פרטים). נלחץ על הכלי, נבחר את הגודל (קצת יותר גדול מהלכלוך) ונעשה קליק. לייטרום תבחר אוטומטית איזור ממנו היא רוצה להעתיק כדי לתקן. רוב הפעמים הבחירה טובה ומתאימה, אם לא -אנחנו יכולים לבחור בעצמנו.
פילטר מדורג - Graduated Filter
הפילטר המדורג הוא כלי עריכתי ויש לו יכולת לעשות שינויים רבים (הבהרה, הכהייה, קונטרסט, טמפרטורה, רעש, חידוד ועוד). הכלי הזה עובד בצורה לינארית כשכל שינוי נעשה בצורה הדרגתית מקצה אחד לשני. כשנלחץ על כלי הפילטר המדורג יופיע צלב. את הצלב נשים על התמונה ונוכל ע"י לחיצה על העכבר להתחיל למתוח את הפילטר על התמונה (מלמעלה למטה, להיפך, ואפילו באלכסון). מצד ימין תפתח לנו תיבת הכלים של הפילטר בה נוכל לבחור איזה שינוי/השפעה יעשה הפילטר.
כמה דברים חשובים:
- הפילטר עובד ב 100% השפעה מהקו שהתחלנו למתוח (ולפניו) והשפעתו יורדת בהדרגה עד 0% לקו שבו נגמרה המתיחה (מעבר לקו המתיחה אין השפעה).
- אם הרווח בין קו ההתחלה לקו הסוף יהיה גדול אז הפילטר יהיה רך וההשפעה מאוד מדורגת. אם הרווח בין קו ההתחלה לקו הסוף יהיה קטן אז הפילטר יהיה קשה וההשפעה בין קו לקו מאוד קשה.
- אפשר להזיז את כל הפילטר (בלי לשנות את דרגת הרכות) ע"י תפיסתו מהנקודה בקו האמצע.
- אפשר בתוך תפריט העריכה של הפילטר המדורג (בחלק העליון) ללחוץ על brush, זה בעצם יוסיף לנו מברשת שיכולה לעשות את אותה ההשפעה של הפילטר באזורים אחרים או לחילופין למחוק השפעה של הפילטר באזורים אחרים.
מברשת - Adjustment Brush
המברשת היא כלי עגול, שיש לו תיבת כלים ממש כמו הפילטר המדורג ואפשר לצייר איתה בצורה רציפה או לא רציפה איפה שאנחנו רוצים וכך בעצם לשנות דברים בכל מיני מקומות בתמונה בצורה חופשית. גם למברשת יש אפשרות להיות רכה או קשה כמו הפילטר המדורג (ההשפעה היא מפנים המברשת החוצה). כשנלחץ על הכלי של המברשת תופיע לנו המברשת העגולה על התמונה ואיתה נוכל "לצייר" על התמונה ע"י לחיצה על הקליק ומשיכה. מתוך השינויים שבחרנו בתיבת הכלים נראה את ההשפעה על התמונה.
כמה דברים חשובים:
- אפשר לקבוע את גודל המברשת ע"י בחירת ה Size בתפריט המברשת, ע"י הזזת הגלגלת של העכבר או לחיצה על מקשי הסוגריים במקלדת.
- אפשר לקבוע את דרגת הרכות של המברשת ע"י בחירת ה Feather בתפריט המברשת, או ע"י לחיצה על Shift+ הזזת הגלגלת של העכבר.
- במידה ואנחנו רוצים לעשות שינוי באזור מסוים מבלי לפלוש לאזור אחר (לדוגמה גבול בין אזור לאזור) כדאי לסמן את האופציה של Auto Mask.
- אם נרצה לראות בדיוק איפה עבדנו עם המברשת (גם אם לא שינינו משהו בתיבת הכלים) נלחץ על Show selected mask overlay מתחת לתמונה.
- אם אנחנו רוצים למחוק השפעה של מברשת במקומות מסוימים שבהם עברנו איתה (עובד ספציפית רק על המברשת שבחרנו) אפשר ללחוץ ולהחזיק את מקש ה Alt, המברשת תהפוך להיות מברשת מחק (נראה סימון מינוס בתוך העיגול) ונוכל למחוק איפה שנרצה. גם במברשת מחיקה אפשר לקבוע גודל ורכות.
- אפשר לשנות את ה Flow של המברשת - זה בעצם יאפשר לנו "למרוח" את ההשפעה בצורה הדרגתית במקומות שונים.
פילטר רדיאלי - Radial Filter
הפילטר הרדיאלי הוא כלי אליפטי/עגול שהשפעתו יכולה להיות מהחוץ פנימה או להיפך (ע"י לחיצה על Invert Mask). גם לו יש תיבת כלים כמו לפילטר המדורג ולמברשת וגם לו יש אפשרות להיות רך או קשה.
שמירת התמונה לאחר עריכה - Export
לאחר שערכנו את התמונה ואנחנו מרוצים מהתוצאה הגיע הזמן לשמור אותה. שמירת התמונה הערוכה בלייטרום נעשית ע"י פונקציית ה Export. כמו שציינו בהתחלה, אקספורט אינו משנה את קובץ המקור, אלא שומר קובץ חדש עם השינויים שעשינו. כדי לשמור את התמונה הערוכה נעמוד עם העכבר על התמונה, נלחץ על הקליק הימני, נלחץ על אקספורט ושוב על אקספורט. יפתח לנו המסך עם הגדרת הנתונים ליצוא התמונה שלנו.
לאחר מכן נראה את מסך ה Export בו נוכל לקבוע את הגדרות היצוא:
- Export location: נבחר את התיקיה או המקום בו הקובץ החדש ישמר.
- File naming: נבחר אם לתת שם חדש לקובץ או להשאיר אותו כמו המקורי.
- File Settings: נבחר אחת משתי אופציות. אם הקובץ שלנו הוא קובץ להצגה במחשב או שאנחנו רוצים להעלות אותו לאינטרנט, נייצא אותו כקובץ JPEG באיכות גבוהה (quality 80-100). אם אנחנו רוצים לשמור את הקובץ עם כל שינויי העריכה אך ללא דחיסה ועם כל המידע שהגיע מקובץ ה RAW - נשמור אותו כקובץ TIFF/PSD וכך נוכל לערוך אותו שוב בעתיד עם תוכנות עריכה נוספות כמו פוטושופ לדוגמה. אלה הם פורמטים שגם מתאימים להדפסה באיכות גבוהה.
- Image Sizing: נבחר אם אנחנו רוצים להקטין את הקובץ, או להשאיר אותו בגודל מלא. להדפסה נעדיף לא להקטין את התמונה ולהשאיר אותה בגודל מלא עם רזולוציה של 240-330 DPI/PPI. עבור הצגת הקובץ או העלאה לאינטרנט תוכלו לבחור אם להקטין את התמונה או להשאיר אותה בגודל מלא (לרוב לאינטרנט מקטינים את הקובץ לגודל של 1000 עד 1500 פיקסלים לצלע הרחבה), מבחינת רזולוציה אין משמעות ל- DPI/PPI.
- Watermarking: תוכלו לבחור לכם חתימה או חתימות קבועות אותן אפשר להכיל כל תמונה שתייצאו. כדי לעצב את החתימה לחצו על Edit watermark ותוכלו לשנות את הגודל, הגופן, מיקום החתימה ועוד.
לסיכום
עריכת תמונות זה תהליך של למידה, רכישת טעם טוב, סגנון ותהליך עבודה אישי – ממש כמו צילום. ככל שתערכו יותר, כך תוכלו להבין את הכלים יותר, מה הם נותנים לכם ותדעו מראש איך תרצו לערוך את התמונה. מומלץ מאוד להתנסות ולהתייעץ עם חברים/צלמים שאתם מעריכים וסומכים על הטעם שלהם כדי לקבל משוב על התמונות שלכם.
כתב: תומר רצאבי
רוצים ללמוד לצלם כמו מקצוענים בקלות?
הצטרפו לקורס יסודות הצילום למתחילים שלנו!