עריכת תמונות בלייטרום -
שליטה סלקטיבית בצבע עם לשונית HSL
אחת האפשרויות המתקדמות לעריכה הקיימות בלייטרום היא השליטה הסלקטיבית בצבעים בתמונה. בלשונית ה- HSL הנמצאת במודול עריכת התמונה (Develop) תוכלו לשלוט ולשנות בגוון (Hue), רוויה (Saturation) והבהירות (Luminance) של הצבעים השונים בתמונה.
למה צריך שליטה סלקטיבית בצבע?
ישנם מגוון של מקרים בהם תרצו ואולי תצטרכו לשנות צבעים בתמונה באופן סלקטיבי. נאמר לדוגמה שצילמתם תמונה של ילד עם בלון אדום ולאחר העריכה רוב הצבעים נראים מצוין, אבל הצבע של הבלון חזק מדי, בעזרת ה- HSL תוכלו לתקן את הרוויה של הצבע של הבלון ולהגיע לתוצאה שרציתם. דוגמה אחרת היא מקרה בו צילמתם נוף בלילה עם כוכבים, אבל נכנס לכם לתמונה "זיהום אור" ממקור מלאכותי שהייתם רוצים להעלים או לתקן. אפשרות נוספת היא היכולת לעשות שינויים עדינים בגוונים של צבע כדי לשפר את התמונה ולהתאים אותה לסגנון שלכם.
חשוב לציין ששליטה סלקטיבית בצבע אינה בהכרח משהו שנדרש לעשות בעריכה של כל תמונה. צריך גם לזכור ששינוי של צבע מסוים ישפיע בכלל התמונה (אם שיניתם את הצבע של הבלון האדום מהדוגמה הקודמת, גם דברים אחרים בתמונה בצע אדום יושפעו).
איך עובדים עם לשונית ה- HSL?
1. אם נסמן את המילה HSL נהיה במצב שבו קודם נצטרך לבחור את סוג השינוי שאנחנו רוצים לעשות - בגוון (Hue), ברוויה (Saturation) או בבהירות (Luminance) לאחר מכן נוכל לשנות את המאפיין שבחרנו לפי סוג הצבע. אם נלחץ על Saturation נוכל לשנות את הרוויה של כל אחד מהצבעים, אם נלחץ על Luminance נוכל לשנות את הבהירות של כל אחד מהצבעים, אם נלחץ על Hue נוכל לשנות את הגוון של כל אחד מהצבעים (דוגמה של התפריט למטה בצד שמאל).
1. אם נסמן את המילה HSL נהיה במצב שבו קודם נצטרך לבחור את סוג השינוי שאנחנו רוצים לעשות - בגוון (Hue), ברוויה (Saturation) או בבהירות (Luminance) לאחר מכן נוכל לשנות את המאפיין שבחרנו לפי סוג הצבע. אם נלחץ על Saturation נוכל לשנות את הרוויה של כל אחד מהצבעים, אם נלחץ על Luminance נוכל לשנות את הבהירות של כל אחד מהצבעים, אם נלחץ על Hue נוכל לשנות את הגוון של כל אחד מהצבעים.
לפעמים קשה לזהות בתמונה את הצבע המדויק של המקום אותו אנחנו רוצים לשנות, יש גם מקרים בהם באזור מסוים יש מגוון של צבעים וכדי לתקן אותו יהיה צריך לשנות יותר מצבע אחד. כדי לבחור באופן המדויק את הצבע/צבעים אותם נרצה לתקן במקום מסוים נוכל להשתמש בכלי דוגם צבע - כדי להפעיל אותו נלחץ על העיגול הקטן שנמצא מתחת למילה Hue בתפריט. לאחר מכן נזיז את סמן העכבר למקום בתמונה אותו אנחנו רוצים לשנות, נלחץ על אותו מקום, נחזיק את הלחיצה ונגרור את העכבר למטה/למעלה כדי לבצע את השינוי (שימו לב לפני כן לבחור את מאפיין השינוי Hue/Saturation/Luminance).
2. אם נסמן את המילה Color נהיה במצב שבו קודם כל נצטרך לבחור את הצבע אותו אנחנו רוצים לשנות, לאחר מכן נוכל לשנות את המאפיינים השונים של אותו הצבע כמו הרוויה, הבהירות והגוון.
דוגמה לשימוש ב- HSL
בשתי התמונות למטה תוכלו לראות דוגמה של שינוי סלקטיבי של צבע. התמונה מהדוגמאות צולמה בלילה בהר צין ושדה הבולבוסים, אזור יפייפה לצילום נוף וצילומי לילה, אבל יש בו קצת זיהום מלאכותי שעושה צבעים שנראים לא טבעיים בתמונה. בדוגמה מצד ימין תוכלו לראות את הצבעים הצהובים/ירוקים על הקרקע וההר. בתמונה מצד שמאל תוכלו לראות את התוצאה לאחר הורדת הרוויה של הצבעים הצהובים/ירוקים.
תמונה ללא שינוי סלקטיבי, עם צבעים של אור מלאכותי על הקרקע וההר.
תמונה לאחר שינוי סלקטיבי והורדת הרוויה של צבעי האור המלאכותי על הקרקע וההר.
בדוגמאות הבאות למטה שצולמו באגם אלפיני בהרי פירין בבולגריה, תוכלו לראות תמונה שנעשה בה שינוי של הבהירות (Luminance) של הצבע הכחול, מה שגרם לצבע עמוק יותר בשמיים ובאגם.
תמונה ללא שינוי סלקטיבי בצבע הכחול
תמונה לאחר שינוי סלקטיבי בצבע הכחול
לסיכום:
שינוי סלקטיבי של צבעים בתמונה זו יכולת חשובה שכדאי להכיר ולהשתמש בה לפי הצורך. חשוב לזכור שלא כל תמונה בהכרח צריכה שינויים סלקטיביים בצבעים שלה, אבל במידת הצורך ובמקרים מסוימים זהו כלי יעיל מאוד כדי לאזן או לשפר צבעים בתמונות שלכם.
צילום וכתיבה: תומר רצאבי
רוצים ללמוד לצלם כמו מקצוענים בקלות?
הצטרפו לקורס יסודות הצילום למתחילים שלנו!