אמזונס - יער הגשם הטרופי הגדול בעולם
האמזונס - הנהר הגדול ביותר בעולם וסביבו יער הגשם הגדול בעולם! במשך מאות שנים משך היער האמזוני את גדולי ההרפתקנים, מגלי הארצות וחוקרים נלהבים מכל העולם מהומבולדט ועד דרווין. מדובר באחד המקומות הפראיים, הנידחים והקיצוניים שנותרו בכדור הארץ שעד היום חלקים גדולים ממנו לא מופו ואינם מוכרים. באמזונס תמצאו טבע עשיר בצורה יוצאת דופן, יותר מ 30% מהמגוון הביולוגי שעל כדור הארץ נמצא באזור זה ויותר מ 40,000 מיני צמחים שונים מרכיבים את היער המופלא!
מיקום וגאוגרפיה
יער האמזונס נמצא בחלק הצפוני של אמריקה הדרומית ומתפרס על 9 מדינות - כ 60% מהיער נמצא בשטחה של ברזיל, 40% הנותרים מתפרשים בין פרו, קולומביה, אקוודור, בוליביה, גיאנה הצרפתית, ונצואלה, גיאנה וסורינם. את היער חוצה נהר האמזונס - הנהר הגדול ביותר בעולם (על שמו הוא קרוי)! שטח אגן הניקוז של האמזונס הוא כ 7,000,000 קמ"ר והוא מתפרש על כשליש משטחה של דרום אמריקה. כחמישית ממי הנהרות בעולם זורמים בנהר האמזונס ובחלקים מסוימים רוחבו יכול להגיע לעשרות קילומטרים. הנהר זורם ממערב למזרח, מקורו של הנהר בקרחונים של הרי האנדים בפרו אליהם מצטרפים יובלים נוספים מן ההרים בבוליביה, אקוודור וקולומביה. הנהר נשפך אל האוקיינוס האטלנטי בקצה הצפון מזרחי של ברזיל ליד העיר בלם בדלתה עצומה שרוחבה כ 270 קמ"ר.
מזג אויר ועונות מומלצות באמזונס
בדומה לרוב יערות הגשם הטרופיים סביב קו המשווה, יער הגשם האמזוני הוא יער חם ולח עם משקעים מרובים לאורך כל השנה. בגלל הקרבה לקו המשווה כמעט כל חלקי היער נמצאים בזוית של כ 90 מעלות אל השמש ולכן לאורך כל השנה יש 12 שעות של אור יום. האנרגיה הסולרית מחממת את היער לאורך כל השנה ושומרת על טמפרטורה ממוצעת של 22-35 מעלות. זו הסיבה שבאמזונס אין עונות קלאסיות (קיץ, חורף, סתיו ואביב) אלא עונות יבשות ועונות רטובות אשר משתנות לפי אזורים גאוגרפיים שונים של היער (חשוב לדעת שגם בעונה היבשה יש סיכוי גבוה לגשם!). ברוב חלקי היער העונה הרטובה מתחילה באזור דצמבר ומסתיימת במאי ואילו העונה היבשה מתחילה סביב יוני ומסתיימת בדצמבר. ממוצע המשקעים השנתי ביער נע בין 2,000 מ"מ באזורים מסויימים של ועד ל 10,000 מ"מ באזורים הגשומים ביותר.
יער הגשם
האמזונס הוא ללא ספק אחת מהמערכות האקולוגיות המדהימות, המגוונות והמורכבות בכדור הארץ. היער אשר עוטף את הנהרות ואזורי הביצות מורכב מעשרות אלפי מינים של צמחים אשר מתחרים על המשאבים ויוצרים שכבות על גבי שכבות של צמחייה מורכבת ומגוונת. גובה חופת היער יכול להגיע ל 60 מ' ובה נמצאים כ 70% מהמינים אשר מאכלסים את היער. כיוון שכל כך קשה לחקור את החופה הגבוהה עדיין מגלים בכל שנה מינים חדשים של בעלי חיים וצמחים. החופה הסבוכה מונעת מהאור לחדור לכיוון הקרקע ולכן אחד המאפיינים הבולטים של יערות גשם ושל יער האמזונס בפרט הוא מגוון של צמחים בעלי עלים רחבים אשר עוזרים לצמחים לקלוט אור לתהליך הפוטוסינטזה. עוד מאפיין בולט הוא ריבוי של צמחים טפיליים (כמו התאנה החונקת) אשר ניזונים מהעצים הגבוהים ומעניקים ליער את המראה המורכב מן הקרקע ועד לחופה והצמרות.
בעלי החיים של יער הגשם האמזוני
באמזונס תמצאו מגוון אדיר של בעלי חיים! השילוב של תנאי מזג אויר נוחים ומערכת כל כך מורכבת של צמחייה, אזורי ביצות, אגמים ונהרות מים מתוקים יוצר שפע בלתי ניתן לתפיסה. בשטח האמזונס תמצאו כ 430 מיני יונקים, כ 450 מיני זוחלים, כ 1,000 מינים שונים של צפרדעים, 1500 מינים שונים של ציפורים, כ 3,000 מינים של דגים ויותר מ 1,000,000 מיני חרקים אשר ידועים למדע. בין בעלי החיים המפורסמים של האמזונס תמצאו את היגואר, דב הנמלים, הטפיר, קפיברה, לוטרה ענקית, אנקונדה, טוקנים ותוכי מקאו (ארה), דולפינים ורודים, דגי פירנה, נמלי אש, צרעות שחורות ועוד!
שבטים ותרבויות
ביער האמזונס חיים כ 1,000,000 ילידים המחולקים לכ 400 קבוצות אתניות שונות עם שפה, תרבות ואפילו מראה חיצוני שונה ויחודי. רוב הילידים חיים בכפרים על גדות הנהרות והיובלים של הנהר המרכזי. למרות שרוב הילידים ביער ביססו קשר עם העולם החיצון עדיין ניתן למצוא באמזונס שבטים מבודדים אשר משמרים אורח חיים של ציידים לקטים שלא השתנה באלפי השנים האחרונות. ממש לאחרונה בשנת 2013 התגלתה קהילה חדשה בברזיל אשר לא הייתה מוכרת לעולם. הילידים באמזונס חיים בקהילות קטנות ומשפחתיות, ולמרות השפעת העולם המערבי והמסיונרים הקתולים שהחדירו את האמונה הנוצרית עמוק אל תוך היער, רוב השבטים מאמינים בשאמניזם ובמקרה של בעיה יפנו אל השאמן המקומי.
איך מטיילים באמזונס?
ניתן להיכנס ליער האמזונס כמעט מכל מקום אליו היער מגיע. מספיק שתגיעו לכפר או עיירה הגובלים ביער ותצאו אל השטח וכבר תחוו את עצמת היער האמזוני. כמובן שככל שתרחיקו מאזורים מיושבים כך תגיעו ליער בתולי יותר, מרגש יותר ועשיר יותר בבעלי חיים. חשוב לציין שיער האמזונס מסוכן לאדם מן השורה, הוא מלא בטורפים, צמחים רעילים, נחשים וחרקים ארסיים ועוד. לכן חשוב להיכנס ליער רק עם מדריך מקומי מנוסה אשר מכיר וחי את היער, הצמחים ובעלי החיים (גם אם זה רק לכמה שעות!). ישנם אזורים רבים, כפרים ועיירות כמעט בכל אחת מהמדינות בהם היער נוגע אשר משמשים כשערי כניסה אל הג'ונגל האמזוני ובהם תוכלו למצוא מגוון של סיורים ופעילויות, החל מטיולי יום, מסעות של מספר ימים ברגל או על קאנו, לודג'ים בעומק היער ואפילו מסעות הישרדות של שבועות ואף חודשים ביער!
שמורות מומלצות באמזונס
ברזיל - רוב המטיילים אשר נכנסים לאמזונס הברזילאי נכנסים ליער דרך מנאוס - בירת האמזונס הממוקמת בלב היער בחיבור של נהר האמזונס והריו נגרו. דרך נוספת לחוות את היער בברזיל היא לשוט במעלה הזרם מבלם בקצה המזרחי לכיוון מנאוס. ישנן מספר שמורות מפורסמות בצד הברזילאי בינהן - Jau National Park, Mamiraua Sustainable Development Reserve, Tumucumaque National Park.
אקוודור - כדי להיכנס לאזור האמזונס המשווני אתם צריכים לרדת מהאנדים מזרחה אל העיירה קוקה או לנואבה לוחה. באקוודור יש שני אזורי שימור בהם תוכלו לחוות את היער בעוצמה - Yasuni National Park ו Cuyabeno wildlife reserve. באזור קויאבנו תוכלו למצוא שטחים פתוחים כמו לגונות ואזורי ביצות ולכן קל יותר לאתר בעלי חיים.
פרו - הצד הפרואני של היער מחולק לצפון ודרום. בדרום נמצאת העיירה פוארטו מלדונדו (לא רחוק מקוסקו והמאצ'ופיצ'ו) ממנה תוכלו לצאת ל Manu National Park. אם תחליטו לעלות צפונה תוכלו להיכנס לאיקיטוס אשר נמצאת על נהר האמזונס במעלה הזרם ממנאוס הברזילאית. שם תוכלו לצאת למספר שמורות בינהן Pacaya Samiria National Reserve.
בוליביה - רוב המטיילים הישראלים שמגיעים לאמזוניה דרך בוליביה מגיעים לרורנבקה, עיירה קטנה מצפון ללה פז על נהר הבני (אחד היובלים של האמזונס). מרורנבקה ניתן לצאת לנהר הטואיצ'י או לאזורים אחרים של היער אך האמיצים שבינכם יכולים להיכנס עמוק ל Madidi National Park.
כתב: יואל שליין
צילומים: יואל שליין ואשר סבידנסקי