אנטארקטיקה - כל מה שרציתם לדעת
אנטארקטיקה, הקוטב הדרומי - היבשת הקרה, המבודדת והפראית ביותר בכדור הארץ. יבשת קפואה, עטופה שדות קרח אינסופיים, ים קרח אימתני ומבודדת בסוף העולם. אין ספק שמאז שהתגלתה, הפכה אנטארקטיקה ליעד מבוקש בקרב הרפתקנים, מגלי ארצות, אימפריות וכל אדם אשר חלם לשבור שיאים ולהגיע למקומות שלא נראו. בשנים האחרונות, בזכות מספר חברות המנהלות צי של ספינות עמידות לקרח נפתחה היבשת האנטארקטית למטיילים מכל העולם. נכון, מדובר במסע מאתגר, לא פשוט ואפילו יקר ביחס ליעדים אחרים, אך היום יותר מתמיד כמעט כל אחד יכול להגשים את החלום ולטייל באנטארקטיקה.
מיקום וגאוגרפיה
אנטארקטיקה נמצאת בקוטב הדרומי. בניגוד לקוטב הצפוני שם מדובר בכיפת קרח הצפה על הים הצפוני, מתחת למעטה הקרח המכסה את היבשת האנטארקטית מסתתרת יבשת עצומה (החמישית בגודלה בעולם, כ - 13,661,000 קמ"ר). היבשה הקרובה ביותר לאנטארקטיקה היא הנקודה הדרומית ביותר של ארץ האש שבדרום אמריקה, רק 1,238 ק"מ מהקצה הצפוני של חצי האי האנטארקטי. הדרך הנוחה ביותר להגיע לאנטארקטיקה היא דרך אושואייה שבארגנטינה או פונטה ארנס בצד הצ'יליאני של ארץ האש. ישנן מספר חברות שמפליגות גם מהצד השני של הכדור דרך אוסטרליה וניו זילנד. למרות שרוב המטיילים מגיעים ליבשת דרך הים, ישנם מספר מנחתים אשר מאפשרים גישה גם מהאוויר. אחד החסרונות בהגעה בטיסה הוא מזג האוויר הלא צפוי של היבשת אשר עלול לעכב המראות ונחיתות ביבשת.
מזג אוויר באנטארקטיקה
מזג האוויר באנטארקטיקה מאוד קיצוני ומשתנה מעונה לעונה. הטמפרטורות הנמוכות ביותר בחדשי החורף ובמרכז היבשת (קרוב לתחנות המחקר) הן סביב 80- מעלות. הטמפרטורה הנמוכה ביותר שתועדה אי פעם באנטארקטיקה ובכדור הארץ בכלל הייתה 94.7- מעלות. זה היה בשיא החורף בסמוך לתחנת המחקר הבין לאומית בנקודה הדרומית ביותר. הטמפרטורות הגבוהות ביותר נמדדות בקיץ של חצי הכדור הדרומי (דצמבר עד פברואר) לאורך החוף ובחצי האי האנטארקטי ויכולות להגיע אפילו ל 5 עד 18 מעלות (מעל לאפס!). במרכז היבשת יש מעט משקעים ומדובר באיזור קר ויבש, סביב החופים יש ריבוי משקעים וסיכוי גבוה לשלג כבד. מעבר לטמפרטורות הנמוכות אנטארקטיקה ידועה ברוחות עזות אשר עלולות לנשוב במהירויות של 100-200 קמ"ש למשך ימים.
ים הקרח הדרומי
ים קרח הוא תופעה מיוחדת ושכיחה באזורי הקטבים (הצפוני והדרומי). מדובר בקפיאה של השכבה העליונה של פני הים. את התופעה ניתן לחלק לפי גיל הקרח ולשתי קטגוריות עיקריות - "קרח דחוס", ו"קרח מהיר". קרח דחוס הוא שטח שבו מפוזרים משטחי קרח בגדלים שונים ובדחיסות שונה אשר נעים על פני הים בעזרת הרוחות וזרמי האוקיינוס. כאשר מתקדם החורף ויורדות הטמפרטורות, משטחי הקרח הדחוס מתחברים זה לזה ויוצרים יריעות קרח עצומות המחוברות אל החוף או אל כיפות הקרח - שלב זה נקרא "קרח מהיר". סביב היבשת האנטארקטית ישנה חגורה עצומה של ים קרח אשר גדלה וקטנה כל שנה עם חילופי העונות ושינויי הטמפרטורה ביבשת.
בעלי החיים של אנטארקטיקה
מי שלא מכיר את החיים באנטארקטיקה עלול לחשוב שמדובר במדבר קפוא, אך האמת מאוד רחוקה מזה. אנטארקטיקה והאיים המקיפים אותה מהווים בית למגוון אדיר של בעלי חיים מעל למים, מתחת לפני המים ובאוויר! בכל אביב מקננות ביבשת האנטארקטית וסביבתה יותר מ 100,000,000 ציפורים. כ 8 מינים שונים של פינגווינים מקננים באנטארקטיקה וביניהם ניתן למצוא את הפינגווין הגדול בעולם - הפינגווין הקיסרי אשר גובהו מעל למטר ומשקלו יכול להגיע ל 35 ק"ג. בנוסף תוכלו לראות שם את האלבטרוס המלכותי - העוף המעופף הגדול בעולם, יסעורים, מינים שונים של שחפים, שחפיות, ברווזים ועוד. רוב היונקים שניתן למצוא באנטארקטיקה הם יונקים ימיים ממינים שונים של לוויתנים ביניהם הלוויתן גדול הסנפיר, לוויתן כחול, לוויתן אפור ולוויתן מינקי. המים סביב אנטארקטיקה מקיימים גם דולפינים ממינים שונים, המפורסם שביניהם הוא לוויתן האורקה (הקטלן), כלבי ים ממינים שונים מכלב ים וודל המתוק ועד לפילי הים העצומים אשר יכולים להגיע למשקל מרשים של כ-4 טון! אחד הטורפים המרשימים של אנטארקטיקה הוא כלב הים הנמרי אשר ניזון בעיקר מצייד פינגווינים. באיי דרום ג'ורג'יה ישנן 2 אוכלוסיות של איילי צפון אשר יובאו על ידי המשלחות הראשונות מאירופה לפני כ 100 שנים והצליחו לשגשג בתנאים המאתגרים של האזור.
הזוהר הדרומי
אחת התופעות המדהימות והמוכרות בעולם הטבע היא הזוהר הצפוני. הרבה אנשים לא יודעים שבקצה הדרומי של כדור הארץ ישנה תופעה זהה הנקראת הזוהר הדרומי - Aurora australis. ככל שתדרימו לכיוון החוג המגנטי של כדור הארץ, כך יגדלו הסיכויים לחזות בזוהר. הזוהר תלוי בעיקר בפעילות השמש. ישנן שנים מסוימות בהן פעילות השמש חזקה יותר וכתוצאה מכך יש יותר זוהר צפוני/דרומי. ישנן תקופות מסוימות בשנה בהן כדור הארץ קרוב יותר אל השמש וכך יש יותר סיכוי לזוהר. את הזוהר הדרומי ניתן לראות בעיקר בחורף הדרומי ובחודשים הסמוכים לו (מרץ עד ספטמבר).
הצטרפו להפלגות שלנו באנטארקטיקה!
יעדים ואתרים שאסור לפספס!
חצי האי האנטארקטי: הנקודה הצפונית ביותר של אנטארקטיקה המצביעה אל הפטגוניה הדרום אמריקאית. מזג האויר בחצי האי מאוד מתון יחסית ליבשת האנטארקטית וכן משגשגים בו מינים רבים בעלי חיים וצמחים (בעיקר חזזיות, אצות וטחבים). בשיא עונת הקינון ניתן לראות מיליוני פינגווינים שמקננים על החופים (פינגווין קיסרי, לבן אוזן, אדלי ופינגווין רצועת הסנטר) לצד מגוון גדול של יונקים ימיים כגון לובודון הסרטנים, דוב ים אנטארקטי, כלב ים נמרי ופילי ים.
ים וודל: חלק מהאוקיינוס הדרומי ממזרח לחצי האי האנטארקטי אשר רוב השנה מכוסה בים קרח עבה וצפוף. לתקופות קצרות בשיא הקיץ האנטארקטי ניתן לשוט במי המפרץ העצום שם תוכלו להנות מקרחונים עצומים שהתנתקו מכיפות הקרח העתיקות של אנטארקטיקה. באזור שולטים היונקים הימיים ובעיקר לוויתנים ואורקות (קטלנים), הפינגווין השולט באיזור הוא פינגווין אדלי.
איי שטלנד הדרומיים: קבוצת איים הנמצאת כ 120 ק"מ צפונית לחצי האי האנטארקטי. באיזור נמצאות מספר תחנות (כ 13 תחנות) מחקר השייכות למדינות שונות. איי שטלנד הדרומיים הם נקודת ציון חשובה המעידה על סיום מעבר דרייק והקרבה ליבשת אנטארקטיקה.
איי פוקלנד: או בשמם הארגנטינאי "מאלבינס" הם קבוצת איים ממזרח לפטגוניה הארגנטינאית (כ 480 ק"מ). למרות הקירבה לארגנטינה, איי פוקלנד הם מושבה בריטית בשליטה בריטית. לאורך ההיסטוריה היו מספר נסיונות לתבוע בעלות על השטח כשהמפורסם מכולם הוביל למלחמת פוקלנד בין ארגנטינה לבריטניה. איי פוקלנד הם נקודה חשובה בדרך לאיי דרום ג'ורגיה ואנטארקטיקה.
איי דרום ג'ורג'יה: פנינת טבע עוצרת נשימה ואחת מתחנות החובה לאוהבי בעלי חיים. איי דרום ג'ורג'יה שוכנים ממזרח לאיי פוקלנד (כ 1390 ק"מ), מדובר בארכיפלג יחסית גדול עם שטח של כ- 3,528 קמ"ר. אחד המאפיינים החשובים של איי דרום ג'ורג'יה הוא המיקום שלהם, הם מספיק דרומיים אל תוך האוקיינוס האנטארקטי בכדי להנות מאחד הימים העשירים בעולם, אך לא דרומיים מספיק בכדי להתכסות בקרח בזמן החורף האנטארקטי. לכן, בעיקר בתקופת הקינון האיים מתפוצצים מכמויות אדירות של ציפורים, פינגווינים, ויונקים ימיים שמנצלים את השפע סביב האיים להתרבות ולקנן. המים סביב האיים הם בית למגוון גדול של לוויתנים ואורקות, בחופים תכולו לראות מושבות ענק של מאות אלפי פינגגוינים, אלפי אלבטרוסים ופילי ים המקננים זה לצד זה. זהו ללא ספק אחד האזורים העשירים סביב היבשת האנטארקטית במגוון ובמספרים של בעלי חיים.
מעבר דרייק
אחד האזורים הידועים לשמצה בקרב הימאים וחובבי השיט בעולם. מעבר דרייק הוא החיבור בין האוקיינוס האטלנטי לאוקיינוס השקט בקצה הדרומי של יבשת דרום אמריקה. כל הפלגה מקצה היבשת לאנטארקטיקה תעבור דרך מעבר דרייק הידוע בסערות אלימות וגלים גבוהים במיוחד. אם ברצונכם להגיע בשיט לאנטארקטיקה, הכינו את עצמכם להפלגה הרפתקנית וקשוחה במיוחד (לפחות ליומיים של מעבר דרייק).
טיול לאנטארקטיקה
כיום ישנו מגוון אדיר של טיולים לאנטארקטיקה: תוכלו לטוס מצ'ילה ולנחות בתחנת המחקר באי ג'ורג' (מאיי שטלנד הדרומיים) או בתחנת המחקר אשר בקוטב הדרומי (פחות מ 1% מהמטיילים טסים לתחנת המחקר שבקוטב!). האופציה העדיפה על רוב המטיילים היא שייט לאנטארקטיקה וגם במקרה זה ישנן מספר אופציות. ניתן להגיע לאנטארקטיקה מפונטה ארנס שבצ'ילה, מאושואייה שבקצה הפטגוניה הארגנטינאית או מניו זילנד (לטריטוריות האוסטרליות האנטארקטיות). רובם המוחלט של המטיילים יעשו אחד משני מסלולים מדהימים: הראשון (וגם הקצר והזול מבין האופציות) הוא מאושואייה לחצי האי האנטארקטי וחזרה (דרך איי שטלנד הדרומיים). המסלול השני יצא מאושואיה לאיי פוקלנד, משם לאיי דרום ג'ורג'יה, פנינסולה אנטארקטיקה וחזרה לאושואייה דרך איי שטלנד הדרומיים ומעבר דרייק.
כתב: יואל שליין