נזיר בודהיסטי הולך בין דגלי תפילה בשקיעה, בהוטן - Wild Travel

בהוטן - כל מה שרציתם לדעת

בין הרי ההימלאיה שוכנת לה ממלכה קסומה ומבודדת שזכתה לכינוי ״שנגרי לה״ (גן עדן), ולא לחינם. בהוטן נחשבת לאחת המדינות המבודדות ביותר בעולם. השילוב בין נוף הרים מושלגים לבין תרבות בודהיסטית ומסורות עתיקות יומין, הוא זה שמושך אלפי מטיילים להגיע ולהכיר את המדינה. כל זאת תחת הגבלה על מספר מטיילים מדי שנה, מה שמעלה את רמת המיסטיות והמסתורין שבה.

מיקום וגאוגרפיה

בהוטן היא מדינה ללא מוצא לים בדרום אסיה. היא גובלת בסין בחלקה הצפוני (המחוז האוטונומי של  טיבט) ושאר גבולותיה במזרח, מערב ודרום בהודו. שטחה של בהוטן מתפרש על פני 38,394 קמ״ר והיא מחולקת ל-4 אזורים מנהליים הנקראים דזונגדי, כל דזונגדי מחולק למחוזות הנקראים דזונגק׳אג. הגובה הממוצע של המדינה הוא בסביבות 8,000 רגל (2,438 מטר) מה שהופך את בהוטן לאחת האומות הגבוהות על פני כדור הארץ. בשטחה של בהוטן מתגוררים כ- 750,000 תושבים ,כאשר לפחות חצי מהם חיים ברמות המרכזיות של בהוטן. 40% מתגוררים בדרום המדינה והשאר פזורים בהרים הצפוניים ובאדמות המזרח.

הידעתם? הנקודה הגבוהה ביותר בבהוטן היא גאנגק׳אר פואנסום (Gangkhar puensum) בגובה 7,570 מטרים והיא נחשבת לגבוהה ביותר בעולם שלא נכבשה עד היום.

רכס ההימלאיה המרשים, בהוטן - Wild Travel

מזג אויר ועונות מומלצות בבהוטן

מזג האוויר בבהוטן משתנה בין אזורי המדינה וגובה פני השטח - מאקלים סובטרופי בדרום המדינה, לאקלים ממוזג ברמות ועד לאקלים קוטבי בצפון לאורך כל השנה. בעמקים ניתן לזהות 5 עונות שונות: קיץ, חורף, סתיו, אביב ומונסון. דרום בהוטן (Tetai ודוארס) מאופיין בקיצים חמים ולחים בעוד שגשמי המונסון חזקים יותר נמצאים במערב. מרכז ומזרח בהוטן נהנים מאקלים סובטרופי עם קיצים חמים וחורפים קרירים. עונת המונסון חלה בחודשי הקיץ בין החודשים יוני לספטמבר. העונות המומלצות לבקר בבהוטן עבור רוב המטיילים הן במהלך האביב (מרץ עד מאי) או הסתיו (ספטמבר עד נובמבר). מזג האוויר בתקופות אלו הוא בדרך כלל בהיר, עם טמפרטורות נעימות ומינימום גשם.

איך מטיילים בבהוטן

לבהוטן יש צורך בויזת תייר וניתן לטייל בה אך ורק באמצעות חברת טיולים או מדריך מקומי כאשר כל מסלול הטיול ומקומות הלינה נקבעים מראש ולא ניתן לשנותם.

חשוב לדעת - בגלל מאמצי שימור הסביב והרצון להימנע מעומס תיירות, ממשלת בהוטן הטילה מס תייר (הנקרא SDF- מס קיימות ושיקום) של כ-200 דולר ליום למבקר.

תרבויות, דתות ושבטים

התרבות והמסורות הייחודיות של בהוטן נטועות עמוק בבודהיזם. הדת הרשמית בבהוטן היא בודהיזם וג׳ריאנה (בהוטן היא המדינה היחידה בה זרם זה הוא דת רשמית) והיא הדת של כ-75% מתושבי המדינה. ישנו מיעוט זעיר של מוסלמים ושאר הבהוטנים מאמינים בדתות הינדואיסטיות. התרבות הבהוטנית היא תרבות עשירה עם תחושת קהילתיות חזקה המושפעת מאוד מהבודהיזם ומהגאוגרפיה הייחודית שלה. בכל המדינה פזורים מנזרים, סטופות (מבנה מקודש המכיל עפ״י האמונה שרידים או אפשר של בודהה או של אחד מתלמדיו) ומקדשים. דבר נוסף המייחד את בהוטן הוא פילוסופיית האושר הייחודית שלה הנקרא GNH "מדד האושר הגולמי" (Gross national happiness). מדד זה מדרג את איכות החיים, מידת הרווחה החברתית והאושר האישי של התושבים מבחינה הוליסטית ופסיכולוגית. כלומר, בהוטן מגדירה את האושר הלאומי שניתן להשיגה באמצעות הרמוניה עם הטבע, ערכים ומסורת שלפיה אושר לא יכול להתקיים כשכדור הארץ נפגע, האחר סובל והמורשת נפגעת. בהוטן ידועה בפסטיבלים השמחים, החגיגיים והצבעוניים שלה הנקראים טשצ׳וס שמספקים הצצה ותובנות על התרבות הבהוטנית.

חגים ופסטיבלים מפורסמים בבהוטן:
- פארו טסצ׳ו (Paro Tsechu): אחד הפסטיבלים החשוב ביותר בבהוטן ונחגג בעיר פארו המתקיים באפריל או מאי.
- טימפו טסצ'ו (Thimphu Tsechu): נחגג בעיר הירה טימפו בספטמבר או אוקטובר.
- פונאקה טסצ׳ו (Phunaka Tsech): נערך בעמק פונאקה סמוך לראש השנה הבהוטני בינואר או פברואר.
- חג האש: נחגג בעמק בומטנג (Bhumtang) בחודש נובמבר.

נזיר בודהיסטי עם מסכה מסורתית, בהוטן - Wild Travel

שימור סביבה בבהוטן

לבהוטן יש מחוייבות חזקה לשימור הסביבה ובעלי החיים שבא לידי ביטוי במאזן הפחמן השלילי שלה, כלומר היא אוגרת יותר פחמן דו חמצני מאשר היא פולטת על ידי הגבלת התיירות לשטחה (מס תיירות גבוה למבקרים), ייצור חשמל ואנרגיה הידרואלקטרי (אנרגיה במקורה בתנועת מים), איסור כניסה למקומות מסויימים (כמו איסור טיפוס הרים כדי לשמר את קדושת הפסגות) ושימור 60% משטחה כשטח מיוער.

בואו לטייל איתנו בבהוטן!

יעדים מומלצים בבהוטן: 

בהוטן מתגאה בנופים הבתוליים והמגוונים להפליא ובתרבות העשירה והרוחנית שלה, דבר היוצר שילוב קסום שלא קל למצוא מסביב לעולם!
אספנו לכם כמה מהמקומות המומלצים ביותר לטייל בבהוטן.

פארו - הכפר פארו הוא שער הכניסה למדינה שכן שם ממקום שדה התעופה. הכפר מוקף שדות אורז, בתים מסורתיים, נוף הרים יפהפה ולא רחוק משם נמצא גם אחד המקומות מפורסמים בבהוטן - קן הטיגרסית. מנזר עתיק הנטוע מעל מצוק תלול שהפך ״לסמלה המסחרי של בהוטן״.

טימפו - טימפו היא בירת בהוטן וניתן לראות בה שילוב בין מסורת ומודרניזציה. העיר משתרעת על מערב עמק נהר הוונג צ׳הו ומוקפת על ידי הרים ויערות ירוקים.

פונאקה - אזור הידוע בזכות העמקים היפהפיים והעשירים שלו ובמנזרים עתיקים שהמוכר מביניהם הוא Punakha Dzong. האזור מוקף בשדות ונופים ציוריים ומציע המון אופציות לטיולים רגליים.

בונטאג- בונטאג הוא שם כולל למספר עמקים: אורה, טאנג, צ׳וקור, צ׳הומה. אזור זה הוא הלב הרוחני של בהוטן וידוע בזכור האתרים הקדושים בו והמנזרים הרבים. הג׳אקר דזונג וקורג׳ה להקאנג הם מהמנזרים המוכרים ביותר באזור. 

מזרח בהוטן - מזרח בהוטן מציע חוויה שונה בתכלית משאר המדינה. אזור זה של בהוטן הוא אזור כמעט ולא מתוייר וידוע בזכות הארכיטקטורה המעניינות, המסורות השתמרו במשך מאות שנים (כמו מסורת האריגה) ובאזורים הכפריים בהם חיים בני הברוקפא. בני הברוקפא הם נוודים למחצה שעולים בקיץ עם עדריהם לשטחי מרעה במורדות פסגות ההימלאיה.

כתבה: ספיר יצחקוב

בהוטן - מידע שימושי

  • מיקום: מזרח אסיה
  • שפות: דזונקה
  • חיסונים: פנו למרפאת מטיילים
  • מטבע: נגולטרום בהוטני

למאמרים נוספים