איך לארוז תיק לטיול - רשימת ציוד מומלץ למטייל
לקראת כל טיול (בין אם אתם יוצאים לטיול תרמילאים ארוך, או לטיול קצר וממוקד) עולה ה-שאלה "כיצד לארוז את התיק ומה חשוב לקחת?" מצד אחד חשוב שלא תעמיסו יותר מדי ציוד שיקשה עליכם בדרכים, מצד שני עדיף שלא תגיעו למצב שחסר לכם משהו בשטח שימנע מכם לעשות משהו שאתם רוצים, או סתם יהפוך את החוויה ללא נעימה. ישנם כמה כללים וטיפים בסיסיים שתוכלו ליישם בקלות ויקלו עליכם בשלב ההכנות והאריזה.
איזה סוג טיול זה הולך להיות?
השאלה הראשונה שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא - איזה טיול זה הולך להיות? אם אתם לקראת טיול אורבני שלא דורש מכם שהייה בשטח ובטבע ולא כולל הליכות ובמזג אויר קיצוני הכי נכון יהיה לארוז מזוודה. בטיולים קצרים וממוקדים בדרך כלל יש תכנית ברורה ולפיה אתם יכולים להתכונן בהתאם, לדוגמה אם אתם יוצאים לשבוע בלפלנד רוב האריזה תתמקד בציוד חורף חם ובגד ים לסאונה הפינית 🙂 העניין מתחיל להסתבך כשיוצאים להרפתקה ארוכה ולא מתוכננת באזור מגוון שיכול לכלול מזג אויר משתנה, דוגמה טובה לכך הוא טיול תרמילאים בדרום אמריקה או במזרח הרחוק. רוב התרמילאים מעדיפים לארוז מוצ'ילה גדולה (תיק גב של 60-80 ליטר) ותיק קטן נוסף.
בחירת התיק לטיול
יש מגוון אדיר של תיקים לתרמילאים ומטיילים, החל ממזוודות מודולריות, מוצ'ילות ועד לצ'ימידן ותיקי דאפל-בג. אני אישית אוהב לטייל עם מוצ'ילה על הגב, בדרך כלל מדובר בתיקים עם מערכת גב טובה, יכולת להכיל הרבה ציוד ואפשרות לתליה של ציוד לשטח על גבי התיק בעזרת רצועות וחיבורים שונים. יש "חוק" של מטיילים מנוסים שאומר כך - "לא חשוב איזה תיק תיקחו הוא תמיד יתמלא". החלק השני של ה"חוק" אומר שלא חשוב איזה תיק תיקחו, הוא בדרך כלל יספיק לכם 🙂 לכן אין ממש צורך לצאת עם תיק ענק של 90 או 100 ליטר. רוב התרמילאים מטיילים עם תיקים של 60-80 ליטר וההבדל בולט בעיקר בין נשים לגברים כיוון שבגדי הגברים בדרך כלל מגיעים בגזרות רחבות ותופסים נפח גדול יותר.
טיפ לאריזת התיק
אחת הבעיות הגדולות של מטיילים לא מנוסים היא חוסר אירגון בתוך המוצ'ילה, דבר שמקשה על סגירת התיק לפני הטיול ובעיקר מקשה על התנהלות במהלך הטיול. הטריק הכי בסיסי ופשוט הוא חלוקת הציוד לתיקים קטנים לפי קטגוריות. התיקים הקטנים צריכים להיות מבד דק ככל שניתן וללא פלסטיקה מיותרת (קליפסים, ריצ'רצ'ים וכו). ניתן להשתמש בתיקי שורש, אירגוניות רשת למזוודות או אפילו בשקיות ניילון (עדיף איכותיות). את הציוד חלקו לפי קטגוריות - תיק לביגוד תחתון, תיק לגרביים, תיק לביגוד טרמי מחמם, תיק לביגוד נוח וכן הלאה. הרבה יותר קל להכניס מספר תיקים קטנים למוצ'ילה מאשר לנסות לדחוס שק בגדים גדול. גם כאשר תגיעו לחדר המלון או לאוהל ותרצו לשלוף משהו, תוכלו לשלוף את התיקים ולהגיע מהר יותר למה שאתם צריכים. עוד טריק טוב הוא שימוש בקופסאות פלסטיק (כמו במטבח) לאריזה של ציוד שביר או רגיש כמו תרופות, תבלינים ועוד.
איזה ביגוד לארוז לטיול?
אם אתם מתכננים טיול ארוך לדרום אמריקה, למזרח הרחוק, לאוסטרליה וניו זילנד או כל אזור אחר בעולם, כנראה שתזדקקו למגוון של ביגוד. הנחת היסוד שלכם צריכה להיות אריזה יעילה - אל תקחו מעבר למה שאתם צריכים ותמיד תזכרו שאם יש לכם בסיס טוב תמיד תוכלו לרכוש ביגוד נוסף ביעד הטיול במידה וחסר לכם משהו (אפילו בקמצ'טקה הרחוקה). אם אתם חובבי אופנה מושבעים, או שאתם חייבים לתת הופעה כשאתם נכנסים למקום חדש, זיכרו שאתם נכנסים לעולם של תרמילאים וכולם נראים כמוכם 🙂
ביגוד חכם - ככל שהטכנולוגיה מתקדמת ומשתפרת יותר, ביגוד הטיולים הופך לקל יותר ובעל נפח קטן יותר. תשקיעו בביגוד חכם שלא יתפוס לכם הרבה מקום בתיק ויתן לכם את המענה בימים עם מזג אויר קיצוני.
ביגוד טרמי מחמם - כשמטיילים באיזורים קרים חשוב לשמור על חום גוף כדי שתוכלו להנות מהטיול ולשמור על בריאותכם. כיוון שאנחנו הישראלים לא מורגלים בהרים גבוהים, הרבה מאיתנו מוצאים את עצמנו עם חוסר בציוד מחמם בעיקר כשמטיילים בעונות "חמות" ברכסי ההרים של היבשות הגדולות (הרי האנדים וההימלאיה). חשוב לזכור שמזג האויר בהרים מאוד לא צפוי ועלול להשתנות מהר וללא התראה. העקרון הבסיסי החשוב ביותר הוא עקרון השכבות - עדיף מספר שכבות מחממות ממעיל אחד כבד וגדול. בדרך כלל וברוב האיזורים הקרים יספיקו לכם 3-4 שכבות איכותיות לפלג גוף עליון ו2-3 שכבות איכותיות לפלג גוף תחתון. מומלץ להצטייד גם בכובע מחמם, חם צוואר וכפפות. בנוסף לגרביים טובות לטרקים ליום יום תמיד טוב להכין 2 זוגות של גרביים מחממות במיוחד (צמר מרינו) לימים קיצוניים.
ביגוד נוח לנסיעות, לטיסות ולעיר - גם אם אתם יוצאים לחרוש את העולם כמטיילים קשוחים ישנם פריטים נוספים שעלולים להפוך את הטיול שלכם להרבה יותר נעים. קחו אתכם 2 סטים של בגדים נוחים ונעימים שתוכלו להתנהל בנוחות. זוג סנדלים יוסיף מאוד בעיקר כשתעברו באזורים חמים, או כשתרצו לאוורר את הרגליים.
תיק רחצה ועוד
אחד הדברים הראשונים שאנחנו אורזים הוא תיק הרחצה (והוא באמת חשוב) וגם כאן תהיה לבחירה שלכם השפעה על נוחות הטיול. מומלץ לארוז את ציוד הרחצה הבסיסי בתיק עם אפשרות תלייה שתוכלו לתלות בחדר, באוהל או על עץ בשטח. יחד עם תיק הרחצה מומלץ להביא מגבת מטיילים שיכולה להתקפל לגודל קטן במיוחד, קלת משקל והכי חשוב, כזו יש לה יכולת לייבוש מהיר - בעיקר שתוכלו להתרחץ לפני נסיעה ארוכה ללא חשש שהמגבת תפתח ריח לא נעים בתיק. בנוסף לתיק הרחצה חשוב לארוז תיק תרופות עם תרופות גנריות בסיסיות (עבור כאבי גרון, ראש ובטן) שניתן לרכוש בכל בית מרקחת עם קצת ציוד חבישה בסיסי.
ציוד לשטח
אם אתם אנשי שטח מדופלמים כנראה שהפסקה הבאה תראה לכם ברורה מאליה, אם אתם חדשים בעולם השטח אז חשוב שתקראו טוב 🙂
לאורך הטיול אתם עלולים להיתקל באין ספור רגעים בהם תזדקקו בדיוק לאחד הפריטים אותם נפרט מיד שעלולים להפוך את החוויה שלכם למאוד נעימה ואפילו להציל חיים:
פנימית לשק"ש - לא כולם אוהבים לצאת מהארץ עם שק שינה ולהיסחב איתו לאורך הטיול, כמעט בכל מקום שבו ניתן לטייל ולטפס ניתן לשכור שק"ש לכמה ימים. ניתן לרכוש פנימית פליז לשק שינה ובכל פעם שתשכרו שק"ש תוכלו להשתמש בפנימית הנקייה שלכם עם ריח הכביסה של הבית. חשוב לדעת שפנימית פליז יכולה להוסיף כ 2 מעלות לחימום.
שקי דחיסה - אפשר לרכוש שקי דחיסה (כמו של שק השינה), להשתמש בהם כדי לדחוס את הבגדים ולצמצם את הנפח שלהם בתיק וכך להכניס יותר ציוד לתיק. ישנן חברות שמייצרות שקי דחיסה אטומים למים, דבר שעוזר לשמור על הציוד בסביבה גשומה.
שאקלים - קחו אתכם 2-3 שאקלים (קראבינה), יש אין ספור שימושים לפיסת הציוד הקטנה הזו שיכולים להקל עליכם, החל מתליית תיק הרחצה בשטח, חיבור לחגורה בשליפה מהירה ועד לתליית ציוד נלווה על התיק.
ערכת אש - גם אם אתם לא מעשנים, קחו אתכם מצית וגפרורים והכניסו אותם לקופסה אטומה, אין לדעת מתי תזדקקו לאש.
ערכת תפירה - לאורך הטיול תמצאו את עצמכם מתקנים ביגוד או ציוד וטוב שיהיה לכם חוט ומחט בהישג יד.
שיפצורים - הכינו תיק קטן עם איזולירבנד חזק, חוטי שפצור ואזיקונים.
לדרמן/אולר - אחד הדברים השימושיים והחשובים הוא סכין טובה או אולר איכותי. כשמטיילים בשטח יש מגוון אדיר לשימושים בכלי הכל כך חשוב הזה - ממריחת שוקולד, חיתוך ירקות, פתיחה של קופסאות שימורים, חיתוך חבלים ועוד. אם אתם עולים לטיסות שימו לב לאכסן אותו בתיק הגדול שעולה לבטן המטוס ולא בתיק הקטן שאתכם.
תקשורת וחירום
אנחנו רגילים להתנהל בעולם שבו בכל רגע נוכל ליצור קשר לכל דבר. לטוב ולרע (ובעיקר לטוב) עדיין יש אזורים בעולם ללא קליטה ובמידה ואתם יוצאים לימי שטח באזור שכזה, מומלץ להתכונן עם מכשיר לוויני למקרה חירום. היום יש מספר מכשירים וחברות שנותנים פתרונות בתחום התקשורת הלווינית ובעלות די נמוכה. חברה מומלצת בישראל היא Rescue-1, דרכם תוכלו לשכור מכשיר ולהנות מהתמיכה והליווי של צוות החילוץ המקצועי שלהם לאורך הטיול.
ציוד צילום
היום כולנו מצלמים בטיולים, חלקנו בטלפון ואז הכל פשוט וחלקנו עם מצלמות מקצועיות יותר ויש כמה טריקים ופרטי ציוד שחשוב להכיר:
תיק לצלמים - כל מי שמצלם במצלמות DSLR או במצלמות Mirrorless מכיר תיקים יעודיים לצלמים. מה שלא כולם יודעים הוא שיש מספר חברות שמתמחות בייצור תיקים משולבים לתרמילאים ולצלמים. התיקים בנויים כמו מוצ'ילה טובה עם מערכת גב איכותית ובתוך התיק יש יחידת צילום (מעין תיק פנימי למצלמה ולעדשות). דוגמה טובה היא חברת f-stop שמייצרת תיקים מודולרים ומאפשרת לכם לרכוש יחידת צילום בגדלים שונים בהתאם לצרכים שלכם כך שתוכלו לשלוט בחלוקה בין ציוד הצילום לציוד האישי.
חצובת מטיילים - לפעמים לא תהיה לנו ברירה ונאלץ לצלם עם חצובה (לדוגמה בצילומי לילה). שני השיקולים העקריים של חובבי הטרקים והתרמילאים הם המשקל ונפח הציוד בתיק. חשוב להכיר שישנן חצובות יעודיות לצלמים מטיילים שעשויות מחומרים קלים ביותר ומתקפלות לגדלים קטנים בצורה מרשימה כך שלא יתפסו יותר מדי מקום בתיק.
לסיכום
שלב ההכנות לטיול יכול לשנות לכם את כל חווית הטיול. ארגון נכון וחשיבה על הפרטים הקטנים יבוא לידי ביטוי כשתהיו במקומות הכי קיצוניים ויעשה לכם את החיים ליותר קלים. חשוב לדעת גם להנות משלב ההכנות והאריזה, כבר אז מתחיל הטיול שלכם! והכי חשוב שיהיה לכם טיול מוצלח ומרגש!
כתב: יואל שליין