זוהר צפוני באגם מיווטן בצפון איסלנד - Wild Travel

איסלנד – כל מה שרציתם לדעת

איסלנד הידועה גם השם "ארץ הקרח והאש" היא מדינה שאין רבות כמוה בעולם. אי שהנופים בו קיצוניים, יחודיים במגוון שלהם ונראים כמו מקומות בחלל החיצון. באיסלנד תמצאו הרי געש פעילים, קרחוני עד ענקיים, מישורים מכוסי סלעים וולקניים ועטויי טחב, לגונות קרחונים, שדות לבה, מפלי ענק מדהימים, מערות קרח, חופים וולקניים שחורים עם פסלי קרחונים ועוד מגוון ענק של נופים שלא רואים בשום מקום אחר בכדור הארץ. איסלנד היא גם ללא ספק אחד היעדים הטובים בעולם לצפייה וצילום של הזוהר הצפוני!

איסלנד - מיקום וגאוגרפיה

מה שהופך את איסלנד לכל כך מיוחדת הוא המיקום שלה בכדור הארץ. איסלנד נמצאת ברובה על קו רוחב 65° צפון, מערבית לנורווגיה ומזרחית לגרינלנד והיא חלק מהרכס המרכז אטלנטי שרובו נמצא מתחת לפני הים. בחלקו הצפוני, הרכס המרכז אטלנטי הוא קו ההפרדה בין הלוחות הטקטוניים של יבשות אמריקה ואירופה, אזור פעיל גיאולוגית וגעשית. זהו המקום היחיד בו הרכס עולה מעל פני הים. איסלנד יושבת ממש על רכס זה. בנוסף למיקום של איסלנד על הרכס המרכז אטלנטי, מתחת לאיסלנד ישנו גם תא מגמה ענקי ולכן יש בה הרי געש, פעילות געשית קבועה והתפרצויות של הרי געש ובקעים וולקנים בעוצמות שונות.

המיקום הצפוני של איסלנד בכדור הארץ גורם לכך שבמהלך עונת החורף היא קרה, מושלגת ונוצרים בה קרחוני ענק שגם בעונת הקיץ היחסית חמימה עדיין נשארים קפואים. בנוסף, איסלנד ממוקמת באזור הטבעת המגנטית הצפונית של כדור הארץ. זהו אזור בו השדה המגנטי של כדור הארץ יחסית חלש, מה שמאפשר לחלקיקים טעונים המגיעים מהשמש (רוח סולרית) לחדור אל האטמוספירה וליצור את תופעת הזוהר הצפוני. השילוב של כל הדברים הללו יחד יוצר את הנופים הבלתי רגילים והמיוחדים של איסלנד.

סוס איסלנדי על רקע ההרים המושלגים של החורף באיסלנד - Wild Travel

איסלנד - עונות מומלצות ומזג אוויר

אפשר לטייל באיסלנד בכל עונה, לכל אחת מהעונות יש יתרונות וחסרונות.

קיץ

העונה הכי מתויירת באיסלנד בגלל מזג האוויר הנוח. הטמפרטורה הממוצעת היא כ- 15 מעלות ביום ויש סיכוי סביר לגשם מדי פעם. בקיץ כמעט כל האי נגיש ואפשר לטייל בכל המקומות, כולל כבישי העפר בחלקים הפנימיים באי. בשיא הקיץ השמש לא שוקעת ובסביבות חצות תוכלו לראות את תופעת ה- "Midnight Sun" בה השמש נמצאת על קו האופק. בגלל שהשמש לא שוקעת בקיץ, קשה מאוד לראות את תופעת הזוהר הצפוני בחודשים אלו. הקיץ זו העונה הכי מתויירת באיסלנד ולכן היא גם העונה הכי יקרה (המחירים גבוהים בכ 30% מהסתיו והאביב). בנוסף, רוב האתרים המפורסמים עמוסים מאוד בתיירים ובאנשים.

סתיו ואביב

בעונות האביב והסתיו התיירות פוחתת והמחירים יורדים משמעותית. מזג האוויר עדיין נשאר יחסית נוח והטמפרטורות נעות בין 0 ל 10 מעלות. כמו בקיץ עדיין יש סיכוי סביר לגשם מדי פעם, גם שלג יכול לרדת אבל בסיכוי נמוך. בעונות אלה יש איזון טוב בין שעות אור לחושך ובעקבות כך יש סיכוי מצוין לראות את הזוהר הצפוני! (בהתאם למזג האוויר וכתלות בפעילות סולרית כמובן). שימו לב שבעונת האביב חלק מהאזורים באיסלנד עדיין מושלגים ולא כל האי נגיש. בסתיו האי כולו פנוי משלג ויש גישה לכל המקומות.

חורף

בחורף ישנה מעט מאוד תיירות באיסלנד בגלל תנאי מזג אוויר יחסית קשים. עקב כך זו גם התקופה בה המחירים של בתי המלון הכי נמוכים ותפגשו הכי פחות תיירים באתרים המפורסמים. הטמפרטורות נעות בסביבות האפס מעלות באזורי החוף הדרומי ויורדות מתחת לאפס בחלקים הפנימיים של האי ובצפון. יש סיכוי גבוה יותר לגשמים, שלגים וסופות. שעות האור בעונה זו מצומצמות מאוד ורוב היום יש חושך, כך שפחות נוח למי שמחפש בעיקר לטייל. מצד שני, זו תקופה שיכולה להיות מופלאה במיוחד לצלמים שמחפשים את האור הכי מיוחד שאפשר לקבל! מנובמבר ועד פברואר, שעות האור מועטות: כ- 4 שעות בשיא החורף ועד כ- 7 שעות בנובמבר ופברואר. השמש בתקופה זו עולה בזווית מאוד נמוכה מעל קו האופק, מה שמייצר אור רך ומיוחד בדומה לשעת הזהב שיש בשקיעות ובזריחות! למי שמוכן קצת לאתגר את עצמו, עשוי לזכות בתמונות בלתי נשכחות בתקופה זו.

תומר רצאבי מצלם בחוף היהלומים ליד לגונת הקרחונים בחוף הדרומי של איסלנד - Wild Travel

איסלנד - טיסות ודרכי הגעה

הטיסות לאיסלנד עברו לא מעט שינויים בשנים האחרונות. הטיסות הכי נוחות ויציבות לאורך שנים הן טיסות היוצאות מישראל, עוברות דרך יעד ביניים באירופה (אמסטרדם, וינה, פריס, לונדון, פרנקפורט ועוד) ולאחר מכן ממשיכות לאי. למשך תקופה קצרה היו טיסות ישירות מישראל לאיסלנד של חברת התעופה האיסלנדית "Wow Air", אך הן פסקו בשנת 2019 כשהחברה פשטה רגל. ברוב הטיסות תמצאו לוח זמנים עם קונקשנים די נוחים של כמה שעות. סך הכל כ- 10 שעות טיסה ותוכלו להיות באי המופלא הזה. החל מקיץ 2023 חברת Icelandair עתידה להפעיל טיסות ישירות מתל אביב לאיסלנד שאורכות כ 7 שעות.

איך מטיילים באיסלנד

באיסלנד אפשר לטייל בכל צורה – טיול מאורגן, לשכור רכב ולטייל עצמאית ואפילו בתחבורה ציבורית. המסלול הקלאסי של האי הוא סביב כביש 1 הסובב את האי. ישנם כבישים נוספים החוצים את האי לאורכו. איך שלא תבחרו לטייל, שימו לב שאתם בודקים את תנאי מזג האוויר, מצטיידים בהתאם ומתעדכנים לגבי נגישות לאזורים השונים. ישנם מגוון של טיולים מאורגנים ומודרכים שאפשר לעשות באיסלנד – ככה תוכלו להיות בטוחים שאתם מגיעים לכל המקומות היפים ומנצלים את הטיול עד תום.

הקבוצה שלנו באיסלנד ליד סופר ג'יפ לפני סיור למערת קרח | Wild Travel

מתי כדאי לטייל באיסלנד?

כמו בהרבה מקומות אחרים בעולם, זו שאלה שאין עליה תשובה אחת נכונה והיא מאוד תלויה במה תרצו לראות, תנאי מזג האוויר הנוחים לכם ועוד! הנה כמה נקודות חשובות שכדאי לקחת בחשבון כשמחליטים על עונת הטיול.

  • קיץ: היתרון המשמעותי של הקיץ באיסלנד הוא שעות אור ארוכות. בשיא הקיץ השמש אף לא שוקעת, מה שיאפשר לכם לטייל המון במהלך רוב שעות היממה. הקיץ היא גם העונה בה תוכלו לראות לוויתנים ופאפינים, הם נפוצים באזור מסביבות יוני עד אוגוסט. לוויתנים אפשר לראות בסיורי שיט שיוצאים בעיקר בחלקה הצפוני של איסלנד מעיירות כמו אקוריירי והוסאויק. הפאפינים נפוצים בעיקר באזורי קינון של מצוקים בכל חלקי האי. אחד המפורסמים שבהם הוא צוק Látrabjarg בחלקו המערבי של האי. החסרונות העיקריים של עונת הקיץ הם סיכוי נמוך לראות זוהר צפוני (בגלל מחסור בשעות חושך), כמות רבה של תיירים וצפיפות באתרים המפורסמים ומחירי לינה גבוהים בגלל הביקוש הרב ועומס התיירים.
  • סתיו: עונה מעולה לבקר באיסלנד. היתרונות המשמעותיים שלה היא שילוב מצוין בין שעות אור ביום המאפשרות לטייל וחושך בלילה המאפשר לראות את הזוהר הצפוני, צפיפות פחותה של תיירות ומחירים נמוכים יותר.
  • חורף: עונה יחסית קשוחה לטייל באיסלנד בגלל טמפרטורות נמוכות ומזג אוויר שיכול להיות סוער וקיצוני. עקב שעות החושך הרבות, יש יותר סיכוי לראות זוהר צפוני (בהנחה שהשמיים לא מכוסים בעננים). התיירות מאוד דלה בעונה הזו ולכן גם המחירים יחסית נמוכים. האמיצים וחובבי הצילום שמוכנים לעמוד באתגרי מזג האוויר יזכו בחורף אמנם למעט מאוד שעות אור, אך אם השמש מגיחה מבעד לעננים היא תספק תאורה נמוכה, רכה ומיוחדת מאוד.
  • סוף החורף והאביב: עונה הדומה מאוד לסתיו מבחינת שעות אור, חושך, סיכוי לראות זוהר צפוני, צפיפות תיירות ומחירים. היא לרוב מעט קרה יותר מהסתיו ואפשר לראות בה את איסלנד מאוד מושלגת יחסית עם תנאים נוחים יותר מהחורף. זוהי גם בהחלט התקופה לבקר במערות קרח טבעיות (בעיקר בפברואר-מרץ) כשהן יציבות ולפני שנהיה מסוכן להכנס אליהן כשמתחיל להתחמם והן כבר לא נגישות.

הזמן הכי טוב לראות ולצלם זוהר צפוני

איסלנד בהחלט ידועה כאחד המקומות הכי טובים ונוחים בעולם לצפייה בזוהר הצפוני! באופן עקרוני אפשר לראות את הזוהר הצפוני בכל חלקי האי. כדי לצפות בזוהר הצפוני ישנם כמה גורמים שצריכים להתקיים במקביל: חושך, שמיים יחסית נקיים מעננות ופעילות סולארית מספיק חזקה מהשמש שתגרום לתופעה. שעות חושך מספקות לסיכוי סביר לצפות בזוהר צפוני באיסלנד מתחילות מסביבות ספטמבר ונמשכות עד תחילת מאי. חשוב גם לקחת בחשבון את תנאי מזג האוויר: בספטמבר/אוקטובר הטמפרטורות יהיו יחסית סבירות בלילה (בסביבות 0 עד מינוס 5 מעלות). מנובמבר עד פברואר יכול להיות מאוד קר בלילה (עד מינוס 15 מעלות, לא כולל רוחות). ממרץ עד מאי שוב נהיה פחות קר (מינוס 10 עד 0). עננות יכולה להופיע בכל אחד מהחודשים הללו (ובמהלך כל השנה באופן כללי), אך היא נפוצה בלילות חמים יותר. מבחינת שילוב התנאים, החודשים הנוחים יותר יהיו ספטמבר-אוקטובר ופברואר-אפריל.

מוזמנים לקרוא את המאמר המורחב שלנו על צילום זוהר צפוני

זוהר צפוני באגם מיווטן בצפון איסלנד - Wild Travel

בואו לטייל איתנו באיסלנד!

מפת איסלנד - אתרים ומקומות שאסור לפספס

איסלנד שופעת בנופים מרהיבים. כמעט כל מקום שתגיעו אליו יהיה מיוחד ומעניין ובכל זאת, יש כמה מקומות שאסור לפספס:

הר הגעש Fagradalsfjall- במהלך חודש מרץ 2021 ולאחר פעילות סייסמית של מספר חודשים, התפרץ הר הגעש Fagradalsfjall אשר נמצא בחלקה הדרום מערבי של איסלנד בחצי האי רייקינס. כמדינה הידועה בריבוי של הרי געש פעילים, התפרצות זו הינה מיוחדת במינה כיון שהיא אינה אלימה ונגישה לתיירים. לעומת הרי געש אחרים שהתפרצו בעבר באיסלנד כמו Eyjafjallajökull שגרם לשיבוש תעופה באזור אירופה, ההתפרצות של Fagradalsfjall נובעת מבקע גיאולוגי שאין בו לחץ מאוד גבוה. לכן ההתפרצות יחסית רגועה וזה מאפשר לצפות בתופעה המדהימה הזו. לאורך החודשים שההר מתפרץ, מסלולי הגישה לתצפיות שונות אליו משתנים באופן תדיר כתלות בזרימת הלבה מסביבו. מסלולי ההליכה המאפשרים הגעה לאזור ההר מתוחזקים ע"י הרשויות באיסלנד ומשתנים בהתאם לתנאים. רוב המסלולים נגישים בהליכה לא קשה מדי. בספטמבר 2021 ההתפרצות נפסקה ולא ידוע אם היא תמשיך או שנפסקה לחלוטין. גם ללא ההתפרצות, האזור מאוד מרשים ואפשר לראות בו שדות לבה טריים ואף מעשנים.

אתר ההתפרצות הוולקנית החדש באיסלנד, Photo by Ása Steinarsdóttir on Unsplash - Wild Travel

צילום: Ása Steinarsdóttir

שמורת לנדמנלאוגר - שמורה יפיפייה בחלקה הדרומי של המדינה. בלנדמנלאוגר תמצאו הרים, עמקים רחבים, נחלים ומעיינות חמים טבעיים. השמורה מפורסמת במיוחד בגבעות סלעי הריוליט שבה שצובעים את הגבעות במגוון של צבעים המשתלבים עם צמחיה ירוקה ושלג. הגישה לשמורה אפשרית לרכבי שטח (בעיקר מהקיץ ועד הסתיו כשהאזור אינו מכוסה שלג) ויש בה שבילי הליכה רבים.

לנדמנלאוגר - ארץ ההרים הצבעוניים בדרום איסלנד - Wild Travel

לגונת הקרחונים Jokulsarlon - נמצאת בשמורת Skaftafell, ממש בחלקו הדרומי של הקרחון Vatnajokull (הקרחון הכי גדול באירופה). מי הלגונה שקטים וצלולים וכשיש עננות וצבעים יפים בשמיים הם משתקפים על פני המים. בתוך הלגונה תמצאו חתיכות קרח מפוסלות שהתנתקו מהקרחון וצפות במים. הלגונה הזו צמודה לחוף הים האטלנטי ולמעשה מתנקזת אליו. כיון שהם כל כך צמודים יש מעבר מים בין הלגונה החוף ולהיפך כתלות בגאות ובשפל. אל החוף הולקני השחור נסחפים חלק משברי הקרחון שנמצאים בלגונה, המראה של קרחונים בהירים ונוצצים למול החוף הכהה יוצרים מחזה מרהיב.

לגונת הקרחונים (יוקולסלרון), החוף הדרומי, איסלנד - Wild Travel

חוף היהלומים - או בשמו המפורסם "Diamond Beach" הוא אחד המקומות המפורסמים בחוף הדרומי של איסלנד שנמצא צמוד ללגונת Jokulsarlon. כתלות בזרמי גאות ושפל וכמויות של דברי קרחונים בלגונה, תוכלו למצוא על החוף עשרות שברי קרחונים נוצצים על רקע החול הולקני השחור.

חוף הקרחונים בשקיעה ליד לגונת הקרחונים בדרום איסלנד - Wild Travel

לגונת הקרחונים Fjallsarlon - עד לפני כמה שנים הלגונה הזו הייתה כמעט בלתי מוכרת ופחות נגישה לעומת אחותה המפורסמת Jokulsarlon. כיום ישנה חנייה נגישה ונוחה ללגונה ממנה יוצאים בהליכה קצרה (10-15 דקות) ויורדים לחוף של הלגונה. לעומת Jokulsarlon אשר נמצאת קרוב לקו החוף לגונת Fjallsarlon היא גבוהה יותר ומי הים אינה חודרים אליה, לכן אפשר לראות אותה קפואה לחלוטין כתלות בעונת השנה.

קרחון בצורה של ראש, שמורת סקפטפל, איסלנד - Wild Travel

מערות קרח - מערות קרח טבעיות הן תופעת טבע מרשימה ומיוחדת באיסלנד. את מערות הקרח באיסלנד ניתן לרוב לבקר בסיורים מאורגנים במהלך עונת החורף עד סוף האביב כשהן יציבות ואין חשש שיקרסו כתוצאה מעליית טמפרטורות. מערות הקרח לרוב נוצרות בבסיסם של קרחונים כאשר המסה של מים או חום גיאותרמי מתיכים חלל קריסטלי מפוסל ומרשים בקרחון. את ההגעה למערות לרוב תעשו על גבי סופר ג'יפים מפלצתיים המסוגלים לעבור את הדרך הקשה לקרחון ועל הקרחון עצמו - חוויה מיוחדת בפני עצמה!

מערת קרח בלב קרחון ווטניוקול באיסלנד - Wild Travel

מפלי Godafoss ,Sellfoss ו- Detifoss - בחלקו הצפוני של האי, כמה עשרות קילומטרים מזרחית לעיירה Akuryeri תמצאו שלושה מהמפלים הגדולים והמרשימים באיסלנד. את סלפוס ודטיפוס אפשר לראות במסלול הליכה נוח כחלק מקניון יוקולסה. בשני המפלים ניתן לראות זרימה מרשימה של מי קרחונים. בעונת החורף מפל Godafoss לעיתים אף קופא חלקית ומפליו הופכים להיות נטיפי קרח מרשימים.

למאמר המלא על המפלים הכי יפים באיסלנד לחצו כאן

מפלי האלים בצפון איסלנד - Wild Travel

חצי האי סנייפלסנס - נמצא בחלקה המערבי של המדינה, כמה שעות נסיעה צפונית לעיר הבריהה Reykjavik. באזור זה תוכלו למצוא את הר הגעש Snaefellsjokul העוטה כיפת קרח מרשימה. קו החוף של חצי האי מורכב ממצוקי סלע מרשימים המתנשאים מעל הים ולעיתים ניתן לראות שם קינון של ציפורים. חצי האי מפורץ בפיורדים מרשימים וניתן למצוא שם גם מערות לבה. בחלקו הצפוני של האי תוכלו לראות את אחד האתרים המפורסמים באיסלנד: Kirkjufell – "הר הכנסייה" המשולש והמרשים הניצב ממש למרגלות הים.

זוהר צפוני מעל להר הכנסיה בחצי האי סניפלסנס במערב איסלנד - Wild Travel

מפל Skogafoss - אחד המפלים המרשימים והיפים בחלקה הדרומי של איסלנד הנמצא ליד העיירה Skogar. הגישה למפל מאוד נוחה ודורשת הליכה קצרה מחנייה קרובה. גובהו של המפל הוא כ 60 מטרים והוא נופל בעוצה רבה שיוצרת רסס רב באוויר מסביב. בגלל הרסס ניתן לראות מדי פעם קשת ואפילו קשת כפולה ליד המפל. אפשר להתקרב ולראות את המפל מלמטה ויש גם אפשרות לתצפית מגבוה הדורשת טיפוס של כמה עשרות מדרגות מצידו.

מפל סקוגפוס באיסלנד - Wild Travel

מפל Seljalandsfoss - נמצא כ 15 דקות מערבית למפל סקוגפוס על כביש 1 המקיף את האי. הוא מאוד נגיש ותוך כמה עשרות מטרים מהחנייה כבר תהיו ממש ליד המפל. זהו מפל "וילון" שאפשר ללכת מאחוריו, מראה מאוד מיוחד!

מפל סליילנדפוס, החוף הדרומי, איסלנד - Wild Travel

החוף של Vik ומצוקי Dyrhaoley - העיירה Vik נמצאת בחוף הדרומי של איסלנד ומסביבה תמצאו מצוקים גבוהים המתנשאים מעל הים. אחד המצוקים המפורסמים ששמו Dyrholaey נמצא כמה ק"מ דרומית לעיירה ושם המצוק ממש חודר לתוך הים ויוצר קשת סלע. ממש ליד נמצא חוף Reynisfjara – לשון יבשתית ארוכה המוקפת מים ובתוכה ניצב סלע גבוה ומרשים. מול העיירה עצמה ישנו חוף וולקני של שמולו עומדים "הטרולים" - מספר ניצבי סלע נוספים ומרשימים.

תצפית ממצוקי דיר הולי אל החוף של ויקבאיסלנד - Wild Travel

מעגל הזהב, גייזר ומפל Gulfoss - באזור מעגל הזהב תוכלו למצוא כמה אטרקציות מיוחדות. ב Thingvetllir תוכלו לראות את קו השבר בין שני הלוחות הטקטוניים של אירופה ואמריקה. אפשר לראות ממש את קו השבר ובאזור מסוים שלו אפילו לצלול במי קרחונים צלולים להפליא שמתנקזים אליו. מלבד זאת תוכלו לראות בקרבת האזור את הגייזר המפורסם המתפרץ בצורה קבועה ואת מפלי Gulfoss האדירים.

החוף הוולקני של Stokksnes והר Vestrahorn - לקראת הקצה המזרחי של כביש 1 שוכנת עיירת נמל קטנה ונחמדה בשם Hofn. כ- 20 דקות נסיעה משם נמצא אחד החופים הוולקנים הרחבים והיפים באיסלנד. לא רק שהחוף עצמו יפה, הוא גם נמצא למרגלות הר מרהיב עם פסגות יפות וצורה משושה כשמביטים מכיוון החוף. בחוף עצמו תראו חול וולקני שחור, לפעמים בחלקים שונים הוא מוצף חלקית ואפילו קפוא בהתאם לעונה ורמות גאות/שפל.

חוף סטוקנס בזריחה, איסלנד - Wild Travel

המפל השחור Svartifoss - נמצא בתחום שמורת סקפטאפל. מהחנייה המערבית של השמורה יוצא שביל העולה אל המפל. בדרך תוכלו לראות גם מפלונים קטנים נוספים. הדרך אל המפל כרוכה בעלייה לפעמים מעט תלולה. בקצה השביל תגיעו למשטח תצפית אל המפל שמוקף בסלעי בזלת שחורים עם זוויות גיאומטריות מיוחדות.

המפל השחור סוורטיפוס Svartifoss באיסלנד | Wild Travel

תצפית על קרחון Svinafell - קרחון זה הוא חלק מכיפת הקרח של שמורת סקפטאפל ואחד הקרחונים שהתצפית אליו היא הכי קרובה ונגישה. ישנה חנייה מסודרת לא רחוק מהתצפית (לפעמים סגורה בהתאם למזג אוויר ותנאי שטח) ממנה יוצא שביל הליכה קצר של כמה מאות מטרים. חשוב לשם לב שחלק מההליכה היא על מצוק שיכול להיות חלקלק.

קרחון סווינאפל Svinafell באיסלנד | Wild Travel

כתב: תומר רצאבי
צילום: תומר רצאבי ויואל שליין

איסלנד - מידע שימושי

  • מיקום: צפון האוקיינוס האטלנטי (בין נורבגיה לגרינלנד)
  • שפות: איסלנדית (שפה רישמית) אנגלית (דיי נפוצה)
  • ויזה לישראלים: אין צורך
  • חיסונים: אין צורך
  • מטבע: קרונה איסלנדית
  • שעון איסלנד:

למאמרים נוספים